Napi Online

Az APEH milliárdokért fejleszti informatikáját

Ami késik, nem múlik - már ami a havi munkáltatói adatszolgáltatást illeti. Minden valószínűség szerint a flopilemezek és egyéb adathordozók kizárásával, online kapcsolaton keresztül kell majd teljesíteniük a munkáltatói adatszolgáltatást a negyedéves és a havi bevallást végző cégeknek, először 2006. május 12-én.

"Ehhez a körülbelül 30 ezres nagyságrendű körhöz azt a tízezer nagyadózót lehet hozzászámolni, amelyek törvényi előírás alapján már eddig is így teljesítették kötelezettségeiket" - mondta a NAPI Gazdaságnak Futó Iván. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) informatikai elnökhelyettese szerint valószínűleg e kör egy része már ma is elektronikusan teljesíti bevallási kötelezettségét a kormányzati ügyfélkapun keresztül. Később a többi gazdálkodó fokozatosan kapcsolódhat ugyanezen a módon az elektronikus adóügyintézés rendszeréhez; a Miniszterelnöki Hivatal - Elektronikus Kormányzati Központ (MeH-EKK) portálján április 1-je óta lehetséges az adózási ügyintézés.

Ehhez egy okmányirodánál kell regisztrálnia az adózónak, amely ezt 2007. január 31-ig tehetik meg; attól kezdve ugyanis minden gazdálkodó havi rendszerességgel közli az adóhatósággal a munkáltatói adatokat. Az adóhatóság ütemezi a regisztrációt, mivel a cégeknek minden olyan képviselőjüket nyilvántartásba kell vetetniük, akik jogosult lesznek adózási ügyekben eljárni; így milliós nagyságrendű regisztrációra lehet számítani - véli Futó. A regisztrációval kapcsolatos értesítőket várhatóan májustól küldi ki az APEH.

Az elnökhelyettes szerint az adóhatóság informatikai szempontból képes felkészülni az átállásra. Az ügyfelekkel a központi kormányzati rendszeren keresztül tartják a kapcsolatot, minden adózó egy számára nyitott postafiókon keresztül teljesítheti adatszolgáltatási, valamint bevallási kötelezettségeit, illetve a hatóság ily módon juttatja el a bevallások nyugtáit. Az adatok fogadásához és feldolgozásához szükséges szoftver fejlesztésére, valamint a front-office és a back-office rendszerek bővítésére több milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés (az összeg részben az ügyfélkaput fejlesztő MeH-EKK büdzséjében jelenik meg).

A szoftverfejlesztés 500 millió forintba kerül, a front-office rendszer bővítésére 1,2 milliárd forintot fordítanak. (Az utóbbi tartalmazza az információszolgáltatáshoz szükséges portálszervereket, felelős a beküldött adatok előzetes feldolgozásáért, a lekérdezett adatok összegyűjtéséért, valamint az archiválásért és titkosításért.) A back-office rendszer adattárolási és -továbbítási feladatot lát el, fejlesztésére várhatóan mintegy 1,5 milliárd forint kell. Futó szerint mindez már jövőre lezajlik, 2007-ben legfeljebb apróbb hangolás szükséges majd.

Az ügyfelek szempontjából újdonságnak számít, hogy az online-bevallás általánossá válásával párhuzamosan nem csupán a Windows rendszerrel kompatibilis bevalláskitöltő programokat kínál majd az adóhatóság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #2
    Hát igen. De az állami- és nagy magáncégeknek pont ez a "lényegük", hogy nagyon nem hatékonyak. Ld. BKV, MÁV, Microsoft, stb.

    Pl. egy Videocodec, a Windows Media Video kifejlesztése FÉL MILLIÁRD DOLLÁRba került a microsoftnak... A DivX-esek azt hiszem század vagy ezredennyiből megúszták ugyanezt. Sőt, szerintem a DivX 6 még jobb is. (Csak a WMV hamarabb kész lett, és ez önmagában megér ennyit az MS-nek...)
  • Komolytalan #1
    Hmm, ez azért nem gyenge. Az eddigi soft egy sima delphiben készült progy volt, szerintem egy komolyabb programozói suliban féléves feladatnak kiadható. Legalábbis mikor én középsuliba jártam akkor negyedikben simán kiadtak ilyen kaliberűt, igaz hárman csináltuk.
    Az új cuccos gondolom tök ugyanazokat a funkciókat fogja tudni csak webes felületen keresztül, és erre kiadnak 0.5+1.2+1.5=3.3 milliárd forintot. Mivel a valós fejlesztési összeg ennek olyan kicsi töredéke, hogy ha 1 hónapig berakják a bankba akkor a kamatja is bőven fedezi, ezért ez a lóvé gondolom egy az egyben megy a jövő évi választások kormánypárti kampányának költségeire.