Berta Sándor

Több ezer könyvet jelentetett meg a Google

Az amerikai vállalat ma több ezer olyan könyvet tett hozzáférhetővé az interneten, amelyek már nem esnek a szerzői jog védelme alá. A különböző műveket a cég munkatársai az elmúlt hónapokban szkennelték be.

Érdekesség, hogy az alkotásoknak nem csak egyes részleteit, hanem egész szövegét digitalizáltatta a Google, így most már azok teljes szövegében lehet keresni a címszavak alapján a print.google.com oldalon. A digitálisan lementett művekben bárki kereshet, nincsenek megkötések. A legtöbb beszkennelt könyv képfájl-formátumokban lett elmentve, tehát közvetlenül nem másolhatók. Ez egyaránt vonatkozik a régebbi, a szerzői jog védelme alá már nem eső és az újabb kiadású alkotásokra és dokumentumokra is. Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy számos kiadó, szerző és egyetemi könyvtár csak így ment bele abba, hogy a Google beszkennelhesse a bibliotékákban elérhető műveket.

Úgy tűnik azonban, hogy mindez már nem segít a Google-n, mivel már korábban számos kiadó és szerzői jogvédő szervezet feljelentette a vállalatot a szerzői jogok megsértése miatt. A cég adatai szerint egyébként az eddig beszkennelt könyvek 18 százaléka 1923-nál régebbi, így már nem tartoznak a szerzői jogi törvények védelme alá. Ezekből a művekből már részleteket, például teljes bekezdéseket is bárki szabadon kimásolhat.

A felhasználóknak csupán regisztráltatniuk kell magukat és választhatnak, hogy a regisztráció során a Gmailnél használt adataikat adják-e meg vagy sem. A Google egyébként jelenleg 52 országban és régióban működtet honlapot, köztük van például a Dániához tartozó Grönland, a Fidzsi-szigetek, Trinidad és Tobago, Amerikai Szamoa, Anguilla, a Pitcairn- és a Cook-szigetek, Montserrat és Mikronézia is. Az online kereső oldalai jelenleg 114 nyelven elérhetők.

Mint ismeretes, a Google már hazánkban is képviselteti magát, hiszen nemrég létrehozta a magyarországi leányvállalatát. A 25 millió forintos alaptőkével alapított cég neve Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. lett. Érdekesség, hogy a Hírek Média már megelőzte a Google-t a google.hu cím levédésével, így a vállalat Magyarországon a google.co.hu címen érhető el. Mindez azonban mit sem von le a portál népszerűségéből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #8
    :D
    "A különböző műveket a cég munkatársai az elmúlt hónapokban szkennelték be."

    csak szkennel, csak szkennel a munkatárs...
    többezer művet szkennel a munkatárs...
  • echo #7
    valahogy meglehet nézni a full kínálatot mondjuk témák, vagy legalább névsor szerint?
  • pemga #6
    Röhej, a nem jogvédett könyveket is korlátozza. Pl. Agatha Christie: Mysterious Affair at Styles. A guglin simán a 3-4. oldal a kiindulóponttól már ki van tiltva. (Bár kellő türelemmel és account-al biztos összeollózható.)
  • pemga #5
    Hmm, a nemjogdíjasok text-alapon kinnt vannak a Project Gutenberg-en. (16'000 könyv)
  • sonicXX #4
    Ahogy ígértem a korábbi guglis hírben: close SG.hu - jövőhét utáni hét hétfőn jövök vissza. Csá!
  • semi #3
    "Why do I have to log in to see certain pages?

    Because many of the books in Google Print are still under copyright,..."

    részlet a FAQ-ból!!
    LOL
  • dondore #2
    Van mar torveny ra hazankban is, a google visszakovetelhetne.

    Visszavehetnel a szignodbol.
  • irkab1rka #1
    "Érdekesség, hogy a Hírek Média már megelőzte a Google-t a google.hu"

    Érdekes egy ország, aminek a jogszabályai ezt lehetővé teszik (gondolom a Hírek Média kb 1 fős cég, és egy regisztrátornál dolgozó, vagy annak egy haverja csinálta), illetve, hogy a google nem tesz/nem tehet(?) semmit...