Specker Balázs

Bojkott a Google blogoldala ellen

A Google Blogspot oldalán gombamód elszaporodott spames blogok kivívták a jelentősebb írók haragját, és már legalább egy blogkereső oldal is bojkottálta a blogspot.comot.

A Google ellen indult hadjárat jogtalan, vélekedik egy "splog" (spam+blog) specialista, ám van, aki a máshogy látja a helyzetet és úgy gondolja, a keresőóriásnak tennie kéne valamit, mielőtt az irányítás végleg kicsúszik a kezéből. "Spamküldők miatt diszkriminálni egy oldalt? Ez nevetséges" - mondta David Sifry, a Technocrati keresőoldal vezérigazgatója az Information Week-nek. "Számos módszer van még. Nem kell rögtön ágyúval verébre lőni."

"Úgy vélem, a Google nem tett eleget az ügy érdekében. A cég a frontvonalban van és vállalnia kell a felelőséget. Szigorúan be kell tartatniuk szabályokat, vagy az lesz a vége, hogy az egész blogos társadalmat ellehetetlenítik majd" - tiltakozott Bob Wyman, a PubSub kereső oldal alapítója és vezére. "A Google sokkal többet tudna tenni, és sokat többet is kéne tennie" - tette hozzá Wyman. Sifry beszámolója szerint, körülbelül 39 ezer álca, illetve spames blog tűnt fel az elmúlt két hétben létrejött 805 ezer internetes napló között. Így mintegy 4,6%-os splogarányról lehet beszélni.

Sifry szerint ez az arány 2-8% között teljesen normálisnak mondható. "A hétvégi splogvihar hatalmas mennyiségű spamet szült" - adott hangot egyet nem értésének Wyman, majd ismertette a PubStub által készített felmérést, amelyből kiderült, hogy a blogokba írt kimenő linkek száma már kétszerese a havi szokásosnak. Abban viszont mindketten egyetértenek, hogy az eset azért kelthetett olyan nagy feltűnést, mert a spamküldők népszerű blogosok neveit használták oldalaikon, hogy a splogjaikat feljebb srófolják a blogos keresések találati listáján.

"Amikor a közismert blogírók látták, hogy kulcsszavaknak használják neveiket, igencsak felháborodtak" - nyilatkozta Sifry. Mark Cuban, a Dallas Maverick NBA csapatának tulajdonosa és az IceRocker blogkereső fő beruházója, meglehetősen nyersen foglalt állást a kérdésben. "Nos, ma sz*r került a palacsintába" - írja Cuban saját blogjában. "A blogos társadalmat megrázta a blogspot.com splog bombája. Bekövetkezett az elkerülhetetlen: valaki olyan kódot írt, amely egymás után hozta létre a blogokat és a bejegyzéseket."

Hogy megvédje magát, az IceRocket felhagyott a Blogspotra írt bejegyzések indexelésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #10
    /off
    Kárlosz mucsácsosz de szemtanna 57890023 részének könyv adaptációja stb. :)
    /on
  • immovable #9
    Igaz. :)
    OFF: Villalakók...rettenet...kultúrszenny...stb...:)
  • smv #8
    Igen, bocsi igazad van. Nem szóltad le. De ez azon nem válaszol, hogy divat szintjére süllyeszted. :) Sőtt, ezekután könyvet se írjunk, mert már a villalakóknak is van, tök divat az egész. :D Na jó mind1, leálltam.
  • immovable #7
    Nem is szóltalak le...csak leírtam a véleményem ami persze sokakban ellenszenvet válthat ki, de akinek nem inge nem veszi magára...:)
  • smv #6
    Az ilyen blogokat nem kell elolvasni és kész. Én sem tartom az enyémet egy baromi érdekes blognak, de nem is azért csinálom, és ahogy a legtöbb blogger sem azért csinálja (kivéve a sok 12 éves most én vok a menő a blogom miatt arcot, meg a freeblogosok), hogy milliós olvasótáboruk legyen.

    Részemről én szeretek blogot olvasni, ha tényleg egy olyat találok, amit megértek, és akivel hasonlóan gondolkodom. De szerintem ez pontosan ugyanaz, mint, hogy túl sok az apróhirdetés/porno/games/stb szájt a neten. Attól még, hogy engem valamelyik nem érdekel, nem szólom le azokat, akik csinálják. :)
  • Dzson #5
    Blogot 90%-ban az ír aki annyira magányos vagy szerencsétlen, hogy a hülyeségeit már a haverok, ismerősök, barátnők, rokonok sem hallgatják meg.
  • MrPrise #4
    Ha valakinek van erre ideje akkor írjon blogot.
    Senkinek sem muszáj elolvasnia ;-)
    Pl még sosem éreztem késztetést, hogy egy csak blogokat tartalmazó oldalt felkeressek, hogy na most aztán elolvasom mi történt xy-nal.
    Azokat meg pláne nem értem akik csak azért írnak, hogy teljen a blogjuk.
    Viszont velem is (és szerintem mindenkivel) történnek olyan dolgok amiket szeretnék valahogy megőrizni, mert valamiért érdekesek vagy fontosak nekem. Ezeket lehet, hogy leírom, de nem biztos hogy azt szeretném hogy mindenki el tudja olvasni a neten...
  • immovable #3
    Az lehet, de már minden kis csíra blogot ír mert menő...nem vagyok a blog ellen, pl nagyon hasznos ha egy szakember vagy egy tudós esetleg egy híres író nyilvános naplót vezet, de hogy mindenféle xy leírja, hogy tegnap benyomot egy rántottát, meg találkozott a postással az kit érdekel, persze mindenki írjon nyugottan, szíve joga...csak hát különösebb értéke nem lesz...
  • smv #2
    Ez az egész blog fikázás egy nagy divat marhaság.
  • immovable #1
    Ez az egész blog mánia egy nagy divat-marhaság...