Gyurkity Péter

Eligazol a Microsofttól a Wiki atyja

Az internetes enciklopédia, azaz a WikiWikiWeb koncepciójának ötletgazdája két év után egy nyílt forráskódú projekt kedvéért hagyja el a szoftvercéget. A Wikipediát eközben egyre több kritika éri színvonalának süllyedése miatt.

Ward Cunningham távozásáról a Microsoft Watch számolt be. Eszerint a szakember az Eclipse Foundation igazgatójaként folytatja karrierjét, és feladata többek között a közös fejlesztések felügyelete lesz. Cunningham - akit a szoftvercég lépéseit és terveit közelről figyelő oldal az utóbbi évek egyik legjobb igazolásaként jellemez - nem végzett közvetlen fejlesztői munkát, hanem a Patterns & Practices csoport tervezőjeként dolgozott. Távozását néhány blogban már korábban említették, ám az ok megjelölése nélkül.

Az Eclipse Foundation nem akármilyen cégeket tömörít. Olyan nagykutyákat találunk közöttük, mint a BEA, a Borland, az IBM, az Intel, a Red Hat, az SAP vagy a Novell SUSE. A szervezetet az IBM alapította még 2001-ben, ám az Eclipse tavaly óta független csoportként tevékenykedik. A közös fejlesztések egy olyan platform kidolgozására irányulnak, amely több téren is felveheti a versenyt a Microsoft Visual Studio csomaggal - ebben is segíthet a Macromedia, amely nemrég csatlakozott az alapítványhoz. Nyilvánvaló, hogy Cunninham távozása kellemetlenül érinti a szoftvercéget, pláne, hogy egy riválishoz igazol át.


Eközben egyre több kritika fogalmazódik meg a Wikipedia minőségével szemben, amely sokak szerint kívánnivalót hagy maga után. Ezek legtöbbje kívülről érkezik, ám mostanában már az alkotók, a projekt működtetői is megszólaltak. Larry Sanger, egykori társalapító, aki időközben távozott a csoporttól, már tavaly megfogalmazta ellenérzéseit. Szerinte az enciklopédia három fő problémával küzd: a hitelvesztés, a felelőtlenül viselkedő, öntörvényű felhasználók túlzott befolyása, valamint az az elidegenedés. Ez utóbbi alatt nem a felhasználóktól, hanem a "szakmától" való elidenegedést érti, amely a tudás, a szakértelem tiszteletének hiányával párosul.

A napokban Nicholas Carr kritikus hangvételű cikkében kifogásolta, hogy az enciklopédia képtelen megfelelni az új kihívásoknak. Írásához két bejegyzést választott ki, Bill Gatesről, illetve Jane Fondáról, és ezek minőségét taglalta. Nemes egyszerűséggel "szemétnek" nevezte a két bejegyzést, amely hemzseg a valótlan, kétségbe vonható állításoktól, és egyáltalán nem felel meg az elvásároknak. Jimmy Wales, a másik, jelenleg is aktív társalapító nem értett egyet Carr kritikájával, ám azt elismerte, hogy a két idézett bejegyzés valóban minősíthetetlen.

A működtetők és a felhasználók visszajelzései alapján úgy tűnik, hogy a Wiki a technikai, nagyobb szakértelmet követelő témákban megbízható, míg az általános jellegű bejegyzésekben bőven hagy maga után kívánnivalót. Kérdés, hogy milyen módon lehetne ezen javítani, hiszen a jelek szerint erre még mindig nem találtak megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #58
    végén még bebizonyítod, h az OpneGL nagyobb game platform mint a dx :)
    Teljesen mind1 hány karmek gém, a játék piac vagy 0,1%át teheti ki.

    Én nem mondtam, h ne használd a me-t, csak gondoltam neked is jobb lenne, ha nem abból szereznéd a wines tapasztalatokat. Talén egy licensz frissítéssel olcson beszerezhetnél egy újabbat. De ha az tetszik...

    6. ja, csakhogy ez reinstallnál müxik csak...
    Ne próbáld már bemesélni, h linuxot 0-ról könnyebb felállítani.

    #56 érdekes. én annó 1200est tudtam összemérni egy 1800assal (amd...), majd kicsit később egy 2000el. utolsó kettőnél mégcsak a konfig többi része sem változott. mégis tapasztaltam gyorsulást. egyébként is abszurd amit állítasz. közel nevetséges.

    #57, én nem akarok os-t fejleszteni, csak használni. felrakom és _minden_ megy, ez a lényeg.
    lehet, h nem vagyok 100% áptudét minden linux installból, de ne próbáld már nekem beadni, h egy install után nem kell még szarakodni mire használható állapotba kerül (ha elfogadod, ha nem, winben könnyebb az alap dolgokat konfigolni).
  • Caro #57
    Nem minden disztrib gyors.
    A debian, és az arra épülők gyorsak. A redhat is viszonylag gyors. A suse pl lassú. Uhu-m soha nem volt.
    De a linuxot nem is gond fejleszteni, mert moduláris felépítésű. A wint meg egybe integrálják, amitől ugyan gyors lesz, csak egy idő után meghalnak a fejlesztők, lásd múltkori cikk a Vista-ról.
    Kötekedhetsz, ha akarsz, de egy linuxhoz normal install-al nem kell ész, és nem lesz lassú, és minden, ami egy átlagembernek kell, fenn lesz rajta.
  • Caro #56
    Összbenyomás. Szoftver-indulási sebesség. Nem a levegőbe beszélek.
  • Caro #55
    1) abból indultunk ki, hogy szerinted 1000 éve nem fejlesztették, ami nem igaz
    2) NEM mod-okról van szó, hanem olyan gémekről, amik pl quake engine-t használnak. Köze nincs mod-hoz.
    3) abban igazad van, hogy fan, de attól még jó fej. És a jó fejek határozzák meg a piacot, és nem fordítva
    4) Debian 3.1, így már ismerős? Nekem linuxal kapcsolatban soha az életbe nem kellett help fórumba írnom.
    5) ME-t is lehet hibernálni, de nekem 0-ról hamarabb elindul, még a hibernált xp-nél is jóval gyorabban. Az me köztudottan a leginstabilabb win, néha fagy is, de hetente max 1x. Hogy miért? mert nincs fenn rajt semmi felesleges hülyeség.
    Még virtualizációban is gyorsabban elindul, mint a hibernált XP! És gyorsabban is fut. Igaz, a memóriavédelme=0, de nem használom fontos dolgokra.
    6) Aha. Szerinted. Elég bemásolni a régi konfig file-t, az esetek 90%-ában már kész is van. A maradék 10%-nál pedig szerver app-onként 5 perc man olvasás, és további 3 perc konfig, meg 15 teszt. Új telepítésnél sem tart sokáig, mert általában egy-két beállítást kell módosítani.
  • FTeR #54
    egyéként kb másfél hónapja egy slokwavet. azelőtt 3 hónapja meg uhut, annál még az ablakmozgatás is diavetítés volt, mikor rákérdeztem aszonták azért mert nem optimizáltam. lol jót nevettem, majd win alól legyalultam.

    xp alatt 2x kell az elején továbbot nyomni, sztem azzal könnyebben elboldogulna.
  • FTeR #53
    ezt miben méred? az ablakok mozgatásában? lol
  • FTeR #52
    1. annak, h hány weblapon _említik_ az OpneGL-t semmi köze ahhoz, h hány játék használja.
    2. aktuális vagy közelmúlt beli játékokról beszéltem 10 éves szarok nem érdekelnek és mint írtam noname gagyik sem. egy quake3 hobbi mod nem tesz ki egy teljes jétékot. minimálisan sincs igazad és tudom, h csak engem akarsz idegesíteni, ezért nem foglalkozok ezzel tovább (csak az EA egy délután alatt több játékot hoz forgalomba mint összes kármek endzsint használó játék együttvéve)
    2/b. nem...

    #48 semmit nem mond és nem is érdekel (ha majd valami gondod van és benézel egy help fórumba akkor csak ezt ad meg, kiváncsi vagyok mire mész vele)

    #49 ki nem szarja le, h mennyi idő alatt bootol? a müködési sebesség a lényeg. egyébként egy hibernált xp hamarabb feláll, ráadásként az összes programmal ami leállítás előtt futott...

    #50 és mire megy vele, ha a 20 perc után feltelepített disztib még semmire sem használható? ezután jöhet a 2 napos konfigolás. igaz ez disztrib és cél függő, van ahol 2 hét (pl egy fullos webszerver winnél 2 nap, redhatnál 2hét).
  • Caro #51
    Ja, és még valami:
    A win egyforma sebességgel megy egy 1000-es és egy 3000-res gépen. A linux az 1000-esen egy enyhén lassabb, mint a win. A 3000-resen viszont EZERREL TÉP.
    (bár egy 600-asra is felraktam a napokban, és azon gyorabb, mint az 1000-esen.Igaz, abban viszonylag új 80G-s winyó van, ebbe meg régebbi 40G-s)
  • Caro #50
    Mondd, te mikor telepítettél utoljára linuxot?
    Megmondom neked, hogy egy számítógéphez full nem értő embert odateszel egy winxp meg egy suse telepítő elé, akkor bőven a suse-t fogja előbb felrakni.
    A múltkor mikor felraktam debiant 3GHz-s gépre, az se volt több 20 percnél, ha leveszem a csomagletöltési időt.
  • Caro #49
    Me licensz járt a géphez, és nem fogok winért pénzt kiadni.
    És ez az me gyorsabban bootol, mint a mindenféle bootboosteres XP, 3200+-os gépen.