Hunter

Rohamlép­tek­kel terjed a madár­influ­en­za

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívásában figyelmeztet, hogy egyre nagyobb a madárinfluenza halálos H5N1 törzse felbukkanásának valószínűsége az Európai Unió országaiban is.

A szervezet kiemeli, hogy egy Görögországhoz tartozó szigeten már megjelent a H5 törzs, bár valószínűleg ott még nem a H5N1 válfajáról van szó. Ugyanakkor közeli és nem túl távoli szomszédainknál - Romániában és Törökországban - már kimutatták az emberre is veszélyes törzset, ami 2005 második felében kezdte meg intenzív terjedését Kína irányából, Mongólián, Oroszországon és Kazahsztánon keresztül. A WHO svájci járványügyi központjának igazgatója, Michael Ryan szerint nem kérdéses, hogy további járványok fognak utat törni Európa belseje felé.

Az EU illetékes, az angliai Weybridge-ben található laboratóriumának tesztjei szombaton megerősítették, hogy Romániában H5N1 vírussal fertőződött madarak is találhatók, majd vasárnap már a török mintákról is ugyanezt a jelentést adták. A törzs hasonlatosságokat mutat az 1918-as influenza vírussal, ami közel 50 millió ember életét oltotta ki, és pillanatnyilag minden más jelenlegi vírustörzsnél nagyobb eséllyel pályázik egy világméretű járvány kirobbantására.

Ugyanakkor Ryan hangsúlyozza, hogy nem szabad párhuzamot vonni egy madárinfluenza és egy világméretű emberi influenza között, hiszen igen kicsi az esélye hogy egy ember elkapja a madárinfluenzát. A romániai és török esetek azonban jól mutatják a vírus előrenyomulását, és a terjedéssel nő az emberről-emberre terjedés kockázata is, tehát mindenképpen fel kell készülni a védekezésre.

Immár általános vélemény, hogy a vírust a költöző madarak hordozzák és terjesztik, bár Ázsiában nagy szerepe volt a házi baromfiállomány kereskedelmének is, Törökország és Románia esete azonban egyértelművé tette a dolgokat. Romániában a Duna-deltában, míg Törökországban a Kus-tóhoz közeli Balikesír körzetben öltött járványos méreteket a H5N1 - mindkét területen jelentős a költöző madarak előfordulása. Ennek fényében a kontinensek közötti távolság sem jelent biztonságot, a WHO jelenleg már az észak-afrikai miniszterekkel tárgyal a madárinfluenza kockázatairól.

Az EU külügyminisztereinek keddi csúcstalálkozóján a madárinfluenza fenyegetettség és az oltóanyagok kérdése is napirendre került. A megbeszélésről kiadott nyilatkozat szerint az, hogy a madárinfluenza már az unión belül, Görögországban is jelen van, nem növeli egy emberi járvány kitörésének valószínűségét. Markos Kyprianu, az EU egészségügyi biztosa óvta az embereket az influenza elleni szerek nyakló és főleg orvosi tanács nélküli szedésétől. A miniszterek hangsúlyozták, hogy a nemzetközi veszély ellen nemzetközi összefogással kell fellépni.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádiónak adott kedd reggeli interjújában elmondta, a vakcinán nem fog spórolni Magyarország. A miniszterelnök szerint Magyarország a világon elsőként gyártókapacitással rendelkezik a madárinfluenza elleni oltóanyag tekintetében. "Amibe nekünk ez kerülni fog, annál többet fog Magyarország azon keresni, hogy az elsők között rendelkezik az oltóanyaggal" - emelte ki Gyurcsány.

A humán influenza kapcsán egyébként nincs változás, az elmúlt évekhez hasonlóan az országos tisztifőorvos idén a 40. héttől kezdődően rendelte el az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek figyelőszolgálatát. Idén október 24-étől lehet a patikákban a humán influenza elleni oltóanyagot kapni, ezek receptre 50 százalékos támogatással vásárolhatóak meg. Ezzel egy időben 1,3 millió ingyenes oltóanyag jut el a háziorvosokhoz, amelyeket az úgynevezett kockázati csoportokba tartozók - idősek, krónikus betegek - igényelhetnek. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke a Napi Onlinenak elmondta, egyelőre a patikusok sem számoltak be pánikról, csak nagyobb érdeklődésről. Az azonban valószínű, hogy 2004-hez képest idén elfogy minden ingyenes vakcina és a fizetős is kelendőbb lesz - ebből tavaly 200 ezret adtak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The FlashBack #246
    állítólag már ithon is...:( nem igaz
  • dez #245
    Hogy "bosszants"!? Erm, nyilván azt hiszed, ez nálam valami olyan fanboyos hozzáállás a gyógyszerekkel kapcsolatban. Nem. Tisztában vagyok a hatásokkal, mellékhatásokkal (nem csak azokkal, amiket leírnak az ismertetőben), és ez alapján döntök.

    Mellesleg nyugodtan összefügghet a dolog az oltással: csak nem úgy, hogy az oltás okozta eleve a veseproblémát (mellesleg deréktáji felfázás nyugodtan érintheti a veséket is), hanem már eleve volt ott egy (immun)gyengeség, és az oltás miatt némileg leterhelődött szervezet miatt átmenetileg még gyengébb lett ott az immuntevékenység.
  • Epikurosz #244
    Nem biztos, hogy becsípődött az ideg, lehet rosszul fejeztem ki magam. Felfázott a derekam, és ott történt valami, ami miatt fáj, és lesugárzik egész a térdemig, és csak görnyedten tudok felállni a székről. Ha fekszem, akkor nincs gond, és a meleget is szereti a derekam.
  • Epikurosz #243
    Nagyon köszönöm a tanácsokat.
    Szerintem a dolog összefügg a sok üléssel, meg hogy elszakadt a taposógépem, így egy hete, 10 napja ki vagyok szolgáltatva a semmittevésnek. Addig legalább napi 30 percet lépcsőztem, a bevásárlóközpontba tett séták mellett.
    Szerintem, ha edzésben lettem volna, a hideg levegőnek eleve nem lett volna esélye mgfázatni, mert jobb lett volna a kérdéses terület vérellátása.
    Ebből is kiviláglik, hogy a fizikai erőnlét mennyire fontos.
  • IoIa #242
    Lumbágóra (idegbecsípődés) ugyan lehet szedni tablettákat, de sokat nem használ egyik sem. Mellesleg neked valószínűleg enyhébb a dolog, mert különben mozogni sem tudnál, annyira fájna.
    A tabletták általában izomlazító és fájdalomcsillapító hatásúak. Ha egyszer erősebben kiújulna (ez várható), akkor esetleg elküldenek fizikoterápiára is, súlyosabb esetben kapsz azonnal egy szurit.
    A megelőzésre a legjobb módszer a gerinchez kapcsolódó izmok erősítése (nem gyúrás!!!), erre az úszás a legalkalmasabb, vagy speciális gyógytorna.
  • Epikurosz #241
    Szia dez!

    Van egy jó hírem, meg egy rossz.

    A jó hír az, hogy nincs baja a versémek, ezt ma a házidoki konfirmálta. Tehát a vesevédő teával nincs semmi gond.

    A rossz hír az, hogy amikor borotválkozás közben szellőztettem, felfázott a derekam és emiatt lumbágóm lett. Hát erre nem is hathatot a vesetea.
    ÉS hogy bosszantsalak: A doki felírt nekem kétféle kemikáliát, és be is fogom őket venni. :-)

    Csak azért írtam le ezt, hogy egyrészt nehogy azt higgye vki, hogy az influenza elleni oltás veseproblémákat okoz, másrészt meg azért, hogy megnyugodjanak a rajongóim, nincs komolyabb bajom. :-)
  • dez #240
    Aham. Hát csak rajta.
  • Epikurosz #239
    DE igenis a kórokozók kiirtása lényeg. Meg vannak számlálva napjaik. Ujjat húztak velem. Halálos ellenségükké váltam.
  • dez #238
    Én aztán nem vitatkozom, segíteni próbáltam. Itt nem a kórokozók kiírtása a lényeg (bár az is szerepet játszik, legalábbis a meggyengítésük, hogy a szervezet "merjen" velük szembeszállni, stb.), hanem a vese "megerősítése", hogy hasonló esetekben ne legyen gyenge láncszem. Valami miatt most meg van erőltetve a veséd, és nem tetszik neki.
  • Epikurosz #237
    Ne vitatkozz velem dez!
    Volt már vesegyulladásom, és a vesetea két nap alatt rendbetett.
    A gyógynöviknél sem feltétel, hogy hetek múlva hatnak, sok van, amelynek a hatása akár fél órán belüli: például az epetea. Most nagyon csodálkozom, hogy ilyen lassan reagál a szervezetem. szerintem az influenzaoltás is gyengített rajta, meg egyebek, ülő életmód pld. No mindegy, szétcsapok én a kórokozók között, ne félj!