Hunter

Jót tesz az agynak a marihuána?

Egy, a marihuána egyik aktív összetevőjéhez nagyban hasonlító szintetikus kémiai anyaggal új agysejtek termelődését sikerült elérni patkányoknál.

A patkányoknál az agysejtképződés csökkentette a szorongást és a depressziót is, az eredmények pedig arra engednek következtetni, hogy a marihuána vagy annak származékai jót tehetnek az agynak. Az emlősöknél folyamatosan termelődnek az új idegsejtek az agy hippokampusz nevű részében, ami a tanulással, az emlékezettel, a szorongással és a depresszióval köthető össze. Más függőséget okozó szereknél, mint az alkohol, a nikotin és a kokain bebizonyították, hogy elfojtja ezt a termelődést.

Xia Zhang, a kanadai Saskatchewan Egyetem neuropszichológusa és kollégái elhatározták, hogy megvizsgálják milyen hatással van egy szintetikus kannabinoid, a HU210 a patkányok agyára. Azt észlelték, hogy napi kétszeri magas HU210 dózis körülbelül 40 százalékkal növeli az idegsejt kialakulást a hippokampuszban.

Egy korábbi tanulmány szerint az antidepresszáns fluoxetin szintén elősegíti az új sejtek képződését, az eredmények pedig azt mutatták, hogy ennek a sejt növekedésnek tudható be egyes gyógyszerek antidepresszáns hatása. Zhang kíváncsi volt vajon ugyanez-e a helyzet a kannabinoidoknál is, ezért letesztelte a patkányok magatartásának változásain keresztül. Amikor a kannabinoidot kapott patkányokat stresszhatásnak tették ki, jóval kevesebben mutatkoztak az idegesség és a depresszió jelei, mint a kontroll csoportnál, melynek tagjai nem kaptak semmiféle kezelést.

Amikor a sejtképződést röntgensugárzás segítségével leállították, a hatás is eltűnt, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy az új sejtek kialakulásának köszönhetők a viselkedésbeli változások. Egy másik tanulmányban, ami a Princeton Egyetem idegtudósa, Barry Jacobs nevéhez fűződik, a marihuánában található természetes kannabinoidot, THC-t (D9-tetrahidrokannabinol) adtak egereknek. Jacobs azonban nem észlelt sejtképződést, akármilyen dózissal kísérletezett is.

Jacobs szerint elképzelhető, hogy a HU210 és a THC nem ugyanazt a hatást fejti ki az agyra és a sejtek termelődésére. Az is előfordulhat, hogy a kannabionidok másként viselkednek a különböző rágcsáló fajok esetében, így nyitott marad az a kérdés is, hogy vajon az embernél hogyan viselkednek. Persze az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy a HU210 közel százszor erősebb a THC-nél.

A szakértők szerint mindenesetre további kutatások szükségesek annak tisztázására, hogy a kannabinoidok alkalmazhatók lesznek-e egy nap az emberi depresszió kezelésére, tehát nem szükségszerű azt leszűrnünk a fenti tanulmányból, hogy a marihuána szívása gyógyhatású lenne ránk nézve, igaz évezredek óta használják a gyógyításhoz és a kikapcsolódáshoz, de könnyen függőséghez vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Olcsóvér #238
  reszpekt
 • Zoliz #237
  Ennek az S*DSZ örülne. Lassan kiderül hogy az amfetamin is szükséges a hatékony munkához. :(
 • mainruler #236
 • Epikurosz #235
  ja, még annyit, hogy 2003-ban reggeltem, de előtte is (inkognitóban) garázdálkodtam it. :-)
  akkor még nem volt ilyen szigorú az SG.
 • Epikurosz #234
  hajazva egyik keves felhasználó aláírására (ráncok): szeretem a felkiáltójelem, mert mutatja, hogy élek.
 • mainruler #233
  Ezzel azt kívántam volna érzékeltetni, hogy nem én vagyok az, aki magára veszi a dolgokat. De látom nem értetted. Milyen kár.

  Másrészt:
  2003. 08. 17.

  2001. 06. 19.

  Statisztikailag (ezt úgyis nagyon szeretem) nekem több alkalmam lett volna rá. Ha eddig nem volt, tán eztán sem lesz.

  Egyébként megint nem a leírtakra válaszoltál.
 • Epikurosz #232
  "nem nekem van flame-ért büntetőm öreg ember..."

  Hát, kérlek szépen, ma én, holnap te... tudod
 • mainruler #231
  Ó, nem nekem van flame-ért büntetőm öreg ember...
  Másrészt a személyeskedés tökéletes terelés/támadás.
  Ha már mindenképp válaszolni akarsz, válaszolj arra amit írtam.
  Nem értem, mi értelme volt ennek a reply-nak egyébként...
 • Epikurosz #230
  Azér' te nagyon az ingedre vetted...
 • mainruler #229
  Felelőtlen ficsúrok....

  Gratulálok.

  Egyébként az orvosok valaha a Prozac-ot is nagyon jónak találták.
  Persze, ha az orvos mondja, hogy az alkohol jó, akkor biztosan az...