Berta Sándor

Beperelte a ZMD-t az AMD

Az AMD - névhasonlóság miatt - beperelte a drezdai ZMD AG-t. A processzorgyártó azzal érvel, hogy hosszú ideje győzködik a német vállalatot, amelynek bőven lett volna ideje nevet változtatni.

"A részvénytársasági formában működő Drezdai Mikroelektronikai Központ (ZMD) több mint 40 esztendőn át zavartalanul végezte tevékenységét. Azonban ennek a békés időszaknak most vége szakadt, mert az AMD beperelte cégünket és azt követeli, hogy változtassuk meg a nevünket" - nyilatkozta Rainer Kolbe, a ZMD üzemi tanácsának tagja. "Nem értem, hogy lehet összetéveszteni az AMD és a ZMD elnevezést. Ráadásul teljesen más területen vagyunk jelen, mint a processzorgyártó. Nem azonos a logónk sem, gyakorlatilag semmilyen adatunk nem egyezik" - mondta felháborodva Rainer Kolbe.

Ezzel szemben az AMD szóvivője úgy érvelt, hogy a két vállalat között egy ideje már tart a vita és a ZMD-nek számtalan lehetősége lett volna arra, hogy megváltoztassa a nevét. Ráadásul a német cég 2002 óta az AMD kárára próbált meg érvényesülni. A szóvivő hozzátette azt is, hogy az AMD kész a peren kívüli megegyezésre.

Az 1961-ben alapított ZMD AG a szász mikroelektronikai ipar fellegvárának számít. Az NDK-s időkben több mint négyezer embert foglalkoztató vállalatnak ma hatszáz alkalmazottja van. A cég főleg alkalmazásspecifikus integrált áramköröket gyárt az autó-, az egészségügyi és az elektronikai ipar számára, valamint infraeszközöket készít mobiltelefonokba és távirányítókba.

Az AMD lépését látszólag semmi sem indokolta és érthetetlen az is, hogy ha a cég vezetőit valóban annyira zavarta a ZMD neve, akkor miért csak most perelték be a társaságot, miért nem már évekkel korábban? Ráadásul kérdéses az is, hogy jót tesz-e ez a fajta nyilvánosság a vállalatnak, pont akkor, amikor a drezdai cég a második gyárának megnyitására készül október 14-én.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #31
    Lehet, hogy a flash-ramok piacán kerültek összeütközésbe.
  • Focew #30
    Kiváncsi lennék a részletekre. Ha csak ennyi, mint ami a cikkben le van irva, akkor nem szép az AMD-töl. (Ha viszont a ZMD tényleg kihasználja a névhasonlóságot, és ugy próbál érvényesülni akkor érthető a per.)
  • zippofcy #29
    Ez majdnem akkora hír minthogy a majka kit baszott meg múlt héten.
  • RpPRO #28
    Azert ez eleg dolog amd reszerol...
  • galocza #27
    ezek hülyék. hűha, micsoda hasonlóság...
    asszem beperlem apámat, mert nem csak hogy úgy hívják mint engem, még használja is a nevemet, persze megtévesztően és az én káromra!

    ja, én is amd-s vagyok 8)
  • Dömsödi #26
    Azt, hiszik, hogy Europában is a hülye amerikai törvényeket hülyén értelmező amerikai birók vannak...
    Németországban szépen koppani fog az AMD.
  • s1lkforrent #25
    "Bezzeg ha az Intel tenné, már itt lennének a kicsihuszárok szép sorban osztani az észt (nagy arc)"
    Bezzeg az AMD tette, mégis szépen sorban itt voltak a kicsihuszárok, és ha már itt voltak, osztották az észt.
    Egyébként is a va annyát az AMD-nek mer lye. Meg az Intelnek, mer az AMD nem lye, csak az Intelbérenc média állítja be úgy. Meg az óvónőnek, mer elvette a brumimat. Igazságtalan a világ
  • Tomalak #24
    én is "AMDs" vagyok és asszem ugyértem :)
  • arty #23
    AMD nem normális :(

    sztem inkább a pozitiv megitélésű cég képében kellene teccelegni, nem a per_gép áll jól nekik :(
  • Demisery #22
    Hát nem tudom, de szerintem az AMD se hülye, hogy csak úgy perelgetne akárkit, csak azért, hogy "reklámozza" magát, tudják, hogy ezzel (ha nem megalapozott) a nyilvánosság előtt égnének. Szvsz meg volt rá az alapos okuk, hogy bepereljék őket. Sajnos a cikkből nem derülnek ki részletek, ezért én se nagyon értem ezt az egészet...