Orosz Miklós

Canon Powershot A410 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 3,2 megapixel (2048x1536)
Optikai zoom: 3,2x (41-131 mm)
Videó rögzítés: 640x480, 10 képkocka/másodperc hang nélkül
LCD kijelző: 1,5", 120 000 pixel
Memóriakártya: SD
Energiaellátás: 2db ceruzaelem vagy -akku
Ára: kb. 33 000 Ft
Jó ideig a Canon Powershot A400 volt talán a legolcsóbb kompakt a nagy gyártók termékei közül. 3,2 megapixel, 2x-es optikai zoom, szép képminőség. Külsőleg sajnos erősen az árkategóriáját képviselte (értsd: olcsó kinézete volt). Az A410 icipicit fejlődött megjelenésben, de a legfontosabb változás az optika terén történt: f2,8-as fényerejű, 3,2x zoomos, 1,5 cm-es legkisebb tárgytávolságú objektívet kapott. Az érzékelő felbontása maradt 3,2 megapixel, a 1,5 colos kijelző felbontása kicsit javult, és a fényérzékenységi skáláról lemaradt az ISO 400 érték (nem kár érte).

Design, ergonómia

A gép tervezésekor egyértelműen nem volt szempont az esztétika, azonban a fém hatású, színezett, gödrös felületű műanyag előlap kétségkívül feldobja a kinézetét. A kezelőszervek száma még bőven a zavarbaejtő mennyiség alatt van, elhelyezésük viszont elég esetleges, nem túl sok átgondoltságot sugároz. Még a zoom gombot/kart is lespórolták, ezt a funkciót a menüvezérlő gombokkal tudjuk használni (le-fel). Ez természetesen nem épp a pontos és gyors működés garanciája, sőt, kijelenthetem, hogy a zoomolás lassú és pontatlan, ráadásul a zoommotor szinte fülsértően hangos.

Anyagát tekintve a váz akár kínai játék is lehetne, de mindez érthető, ha figyelembe vesszük, hogy ennél a típusnál az ár leszorítása volt a Canon fő célja. Semmiféle fogást könnyítő, markolatszerű elemet nem találunk. Ezzel együtt a kerekített sarkú tégla forma önmagában elégséges a biztos fogáshoz. A műanyag gombok pontosan kezelhetők, ilyen szempontból semmit sem ront a helyzeten a költségkímélő kialakítás.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A sarokban elhelyezett átnézeti kereső sok konkurens típus használhatatlanul kicsi keresőjével szemben meglepően nagy és tiszta képet közvetít. Az LCD kijelző 120 000 pixele az 1,5"-es átlóval bőven elég a kristálytiszta képhez, így a keresőkkel nem lesz gondunk használat közben. A hátlapon függőlegesen elhelyezett üzemmód-tárcsa felülete kicsit csúszós, ezért előfordulhat, hogy nem ugrik elsőre a kívánt állásba, erre érdemes mindig odafigyelni.

Kezelés, használat

Automata gépről lévén szó nincs lehetőségünk manuális expozíciós beállításokra, azonban az életünket megkönnyítendő, a teljesen automata üzemmódon kívül egy SCN (motívumprogramokat kezelő) és egy M üzemmód segítségével hozzáférhetünk pár fontos paraméterhez. SCN (scene) módban a gyárilag beprogramozott szituációk közül válogathatunk, ezen kívül mindössze expozíció korrekcióra és a felvételi mód beállítására van lehetőségünk.

Érdemes megemlíteni, hogy az egyszeri, sorozat 10, illetve 2 másodperces időzített felvételén kívül lehetőségünk van saját időzített felvétel, vagy akár időzített sorozatfelvétel beprogramozására is. 0-tól 30 mp-ig állítható az időzítés és 1-10 képes sorozatokat állíthatunk be (ráadásul a 2,5 képkocka/másodperces sorozatfelvételi képesség sem mondható rossznak). M módban a FUNC/SET gomb lenyomása után leállíthatjuk az expozíció korrekciót, a fehéregyensúlyt, a fényérzékenységet, effekteket adhatunk a képre, illetve itt kapcsolhatunk szupermakró és panoráma (balról jobbra és jobbról balra haladó) módba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Sajnos csodát hiába várunk a géptől. Éjszakai témánál a megfelelő motívumprogrammal nem sokra megyünk, mivel magas érzékenységen, rövid záridővel próbálja megoldani a feladatot, így az eredmény egy nagy halom képzaj lesz. Beltéri helyzetekben, műfénynél az automatika szintén a rövid záridőt támogatja az alacsony érzékenység ellenében. A vaku teljesítménye legnagyobb jóindulattal is csak átlagosnak nevezhető (egyenletes a fénye, viszont kicsit gyenge). Kis időbe telik megszokni a zoomolást, főleg visszajátszáskor, mivel ilyenkor is a le-fel iránygombokkal tudunk nagyítani, és ha nagyítás közben mozgatni szeretnénk a képet, előbb váltanunk kell a SET gombbal.

Képminőség

Az optika az árához képest mindenképpen jól vizsgázott. Nagy tárgytávolságnál is szép, határozott rajzolata van, véleményem szerint megfelelően ki tudna szolgálni egy 4-5 megapixeles érzékelőt is. Az egyetlen problémás pont az érzékelő, ami talán a megszokottnál erősebb képzajt termel, és nem nevezhető túlzottan dinamikus darabnak. Az erdei tesztkép jó példa erre; készítésekor borús idő volt, a gyalogút mégis teljesen kifehéredett annak ellenére, hogy a felhőkön átszűrődő gyenge fény szép egyenletesen világított be a fák közé.

Klikk ide! Klikk ide!

Közelfényképezésnél nem voltak problémák. A kis területről többnyire egyenletesebben visszaverődő fényt a gép jól kezelte, és a makrófotók képminősége is kifogástalan. Mind wide, mind tele állásban szinte hibátlan a minőség a képsarkokban is, kromatikus aberráció főleg az éjszakai felvételeknél jelentkezik lámpák körül, de nem jelentős mértékben. Videózni csak akkor ajánlott vele, ha nagyon fontos valamit megörökíteni, és épp nincs más eszköz a közelben (hang nincs, viszont az optikai zoom működik felvétel közben).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Vaku nélkül és vakuval beltérben, műfénynél

Klikk ide!
Videofelvétel

Összegzés

Ha az embernek nincs túl sok pénze digitális gépre, de szeretne filmes szappantartóról digitális szappantartóra váltani, a sok ismeretlen vagy rossz hírű márka termékei közül én egyértelműen a Canon Powershot A410-et ajánlanám a család érdekes pillanatainak megörökítésére. Az árát megéri, az átlagembernek ennyi bőven elég, és mégsem kell attól tartanunk hogy mire a gép tönkremegy, addigra a gyártó cég is megszűnik létezni.

Előnyök, hátrányok
+ jó optika
+ alacsony ár
- lassú működés
- gyenge minőségű CCD

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MC Pite #14
    Szerintem a 34ezres Samsung Digimax A40 mellett ennek a gépnek semmi esélye/létjogosultsága nincs. Van közöttük 2 év.
    A40 nagyvonalakban: 5cm makró (3ról is éles még a kép), 640×480@30fps hanga, 4MP, utólagos resize, mappákba rendezés, screenshot a képekből, 2"os kijelző, sokkal kevésbé zajos képek(!), kicsivel jobb mélységélesség, az automatika is jobban feltalálja magát, de manuálisan is jó képeket lehet csinálni, ISO 50, 1/2000-15seces záridő, magyar menü, USB 2.0ás sebesség, stb. Jah, videózás közben lehet zoomolni.(A50enen pedig már képstabilizátor is van a videóhoz, nekem ilyenem van 4 hónapja már, A40 ismerősömnek, Canon A400 exemnek).

    Ki kell próbálni ha tudjátok mindkettőt, teszképeket nézni, felhasználók véleményét olvasni, használtam jópár kompakt gépet, de hogy nem az A400/A500 széria viszi az áráért pálmát, az biztos. :respect:

    Jó fényeket!
  • Cat 02 #13
    nekem a410 esem van és sztme az is megérte hát még ez :D
  • billblues #12
  • Loál János #11
    Inkább Ferrari vs. Lada. :)
  • DKm #10
    igazad van! Én se versenytársként akartam feltüntetni, csak ez volt momentán egy árban. Amúgy ma voltam egy nagy áruházban és kipróbáltam, hogy milyen. Nem rosz kis gép, de én most egy A520-ast akarok karácsonyra...
  • Yeltzin #9
    "A HP nem versenytárs"

    Vicces is lenne. Ferrari vs. Skoda :)
  • Zro #8
    Király a gép. Ilyet vettem a barátnőmnek, s csodálkozva tapasztaltam, hogy milyen szép képeket csinál. De a hang a videoról azért hiányzik...
  • SymbioC #7
    Valószínű azt hozza a gép, amire kitalálták (és beárazták). Nekem van még egy régi PS A50 -sem, már 6 éves, de a aksi elgyengülésén kívül semmi bajom sincs vele, tartós atombiztos darab. Ha ezen a téren is tartja a szintet a Canon, akkor nyerő ez a gép is. A HP nem versenytárs.
  • Yeltzin #6
    az már nincs forgalomban (de az is 30-35 között volt)
  • Hegyikecske #5
    nah akkor helyesbítek, ebben a kategoriában is a legjobb a canon, csak nekem lennének más elvárásaim tőle :D De az ár/ teljesítmény aránya télleg verhetetlen...(de azért 40ből kijön az a400akko má mégis inkább az....:D)