Gyurkity Péter

Kész a 100 dolláros laptop

A Massachussetts Institute of Technology jelezte, hogy a végéhez közeledik a százdolláros laptop összeállítását célzó projekt, és körvonalazódik az olcsó hordozható számítógép hardvere.

Már az év elején beszámoltunk az MIT kezdeményezéséről, amely az AMD-vel összefogva a fejlődő országok helyzetén szeretne javítani az új fejlesztéssel. A programot Nicolas Negroponte, az MIT Media Lab alapítója jelentette be a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol 12-18 hónapon belüli munkáról beszélt. A jelek szerint azonban ennél jóval hamarabb elkészülnek az olcsó laptoppal, ami már csak azért is kedvező, mert Negroponte szerint világszerte óriási érdeklődés mutatkozik a program iránt. Ő maga akár 800 millió példány értékesítését sem tartja lehetetlennek.

A techreview.com által készített összeállításból végre kiderül, hogy pontosan milyen hardverre épül a százdolláros termék. Negroponte ugyanis az Emerging Technology Conference nevű rendezvényen bemutatta a prototípust, amely színes kijelzőt, Wi-Fi csatlakozót, 500 MHz-es órajelű processzort, valamint 1 GB flash memóriát foglal magában. Külön érdekesség a készülékhez mellékelt kurbli, amely állításuk szerint kézi erővel elegendő áramot generál a laptop működtetéséhez. Ily módon valóban mobil számítógépet sikerült kifejleszteni, amely nem feltétlenül igényel hálózati feszültséget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bemutatón elhangzott, hogy Brazília, Thaiföld és Egyiptom már jelezte érdeklődését a laptop iránt, és már megjelenése pillanatában 0,5-1 millió példányt vásárolnának a "forradalmi" termékből. Reményeik szerint a termék igen hasznos lesz a távoli, elmaradott területeken, illetve az iskolások számára, akik bárhová magukkal hordhatnánk azt. Természetesen nem kell modern játékokat futtatni rajta, de ábrákra, bemutatókra és illusztrációkra tökéletesen megfelel.

Nem mindenki ért azonban egyet az olcsó laptop ötletével, illetve annak felhasználási területeit illetően. Sokak szerint a fejlődő országokban tanárképzésre és az osztályok létszámának csökkentésére kellene fordítani a rendelkezésre álló pénzeket, mivel ez jobban segítené a felzárkóztatás ügyét. A támogatók viszont úgy vélik, hogy a nyitottság, az információ szabad áramlása a legfontosabb, amely nemcsak egyszerűbbé, de biztonságosabbá is teszi életünket. Érdekes, hogy Negroponte, aki maga élete főműveként értékelte a fejlesztést, úgy vélte, hogy a százdolláros ár még mindig magas, és újabb erőfeszítésekre van szükség ennek további mérséklésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #47
    szerintetek ez 100 dolláros laptop?

  • zoli_x #46
    amúgy a memóriakártya winyó helyett nem véletlen: kevesebb fogyasztás, kissebb hely, soxor nagyobb adatbiztonság (ugye itt gyerekeknek készülő cuccról van szó, rázkódásállóság sem mindegy, meg egyáltalán) strappabíróság, - viszonylagos -egyszerűség, etc
  • Omega #45
    Figyeljétek már tiszta Sony Vaio érzés kerít hatalmába mikor ránézünk erre a gépre :)
  • irkab1rka #44
    Mi van fogyasztó? :)
  • BiroAndras #43
    "így minek vegyem meg."

    Ne vedd meg! Úgysem neked készült.
  • yodaaa #42
  • fapapi #41
    1gb mi fér fel rá a telefonszámaim ?
    azért rakhattak volna bele valami szirszart ami legalább 10 giga. így minek vegyem meg.
    Amire bejon magyarotszágra lesz 50 ezer is 75000 ért meg veszek olyan laptopot amiben legalább van tárhely.
    De azé jó ötlet na!
  • yodaaa #40
    NA hez fasza golndolj bele 1 nemkell féltened h ellopják 2 1 giga ha kevés akkor rakj bele egy pendrivot és máris 2 gigád lesz ha nem akkor nemtom h van e ilyen mmc kártyaolvasóbol usb-be variáló cucc de ha van még több helyed lesz de szntem 1 giga is elég föleg ha vki csak webet művel rajta meg ilyenek de ha ithon drágább lesz 20 rongynál kicsinálom ezeket!! gun]
  • dez #39
    (Na, azért a sulinak nem csak a tanulás a lényege, hanem a "szocializálás" is.)
  • HUmanEmber41st #38
    Jó kis cucc ez, majd Afrikából csempészik az EUba...
    lolololol...