MTI

Emelkedtek a számítógép-eladások Romániában

Tavaly is látványosan emelkedtek a számítógép-eladások Romániában: 2003-hoz képest 43 százalékkal. A laptopok értékesítése ennél is jobb ütemben, 54,2 százalékkal nőtt.

A romániai személyi számítógép (PC) piac gyors növekedését és forgalmának felpörgését jelentős mértékben befolyásolja a lízing-rendszer és a fogyasztási hitelek meghonosodása, valamint a nevelési célú számítógép-vásárlásra költött összegeknek az adóalapból történő levonásának a lehetővé tétele. Az országban évente negyven-ötven százalékkal növekszik a számítógép-kereskedelmi forgalom, de a románok még így is hatszor kevesebbet költenek információs technikai (IT) eszközökre, mint a magyarországi IT-vásárlók.

A számítógépeket és más IT-felszereléseket előállítók és forgalmazók romániai érdekképviseletének (APEDTIC) elnöke szerint 2003-ban 210 millió euró értékű számítógép talált gazdára. Az eladott számítógépek 35 százaléka márkás termék volt, 40 százaléka a "no name" kategóriába tartozott, 25 százalékát pedig Romániában szerelték össze. A román szoftver-ipari és szolgáltatási szövetség (ANIS) szerint tavaly Romániában 35 euróra emelkedett az egy főre jutó IT-kiadások össze, miközben Magyarországon ez az összeg 210 euró, az Európai Unió tagállamaiban pedig több mint 500 euró volt.

Tavaly Romániában a lakosságnak 22 százaléka rendelkezett legalább egy számítógéppel, ez nagyjából azonos Litvániáéval, de több, mint Bulgáriában, ahol 14 százalékos volt az arány. Tavaly a románok 40 százaléka otthonról, 33 százaléka a munkahelyén tudott hozzáférni az internethez. A vállalatok 12 százaléka használta rendszeresen a világhálót pénzügyi és banki műveletekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troppauer #1
    De csak szõrös talpú egérrel......