Gyurkity Péter

A Novell a Vista kudarcára számít

A vállalat éves európai konferenciáján elhangzott, hogy az átállással járó költségek miatt a vállalatok tartózkodni fognak a Windows Vista használatától, és többen döntenek majd a Linux mellett.

A BrainShare Europe 2005 konferencián maga Jack Messman, a Novell vezérigazgatója fejtette ki nézetét a következő generációs Windows operációs rendszerrel kapcsolatban. A ZDNet tudósítása szerint a vezérigazgató az átállás költségeit túlságosan magasnak tartja az asztali gépek esetében, ezért úgy véli, hogy a vállalatok jó része inkább az alternatív platform mellett dönt majd. "A Windows XP-ről Vistára történő átállás jóval nagyobb költségeket vonna maga után mint a Linux esetében, és ez egyértelműen növelni fogja ez utóbbi elterjedtségét" - jelentette ki Messman a Barcelonában megrendezett konferencián.

Beszédében elhangzott, hogy a Novell az elmúlt időszakban jelentős eredményeket ért el Európában, főleg az asztali Linux termékek piacán. Véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a Linux az alacsony költségek mellett egyéb előnyökkel is bír, és olykor a kevesebb funkció - például az irodai szoftvereknél - is inkább pozitívum. A biztonság és megbízhatóság terén pedig egyértelmű előnyt tulajdonítanak a nyílt forráskódú operációs rendszernek, amivel a Vista - szerintük - nemigen versenyezhet.

A Novell tehát ugyanazon érvekkel igyekszik alátámasztani saját megoldásának fölényét mint a Microsoft. Emlékezhetünk arra, hogy a szoftvercég több esetben is cáfolta a Windows nagyobb költségeit, sőt, éppen azt állította, hogy hosszú távon a Linux karbantartása és működtetése jár több kiadással. A napokban közöltük a Gartner legutóbbi tanulmányát, amely öt éven belül jósolta a Linux minden eddiginél nagobb elterjedését. Érdekes módon a kutatócég is az átállásssal járó költségeket tartja a legnagyobb visszatartó tényezőnek, csak éppen fordított írányban. Szerintük a vállalkozások éppen a költségek miatt tartózkodnak a Linux használatától.

Eközben már javában készülnek a Microsoft Professional Developers Conference elnevezésű rendezvényre, amelyen többek között a Vista előnyeiről, és az Office, illetve a Visual Studio terén elért eredményekről tartanak majd beszámolókat. Tegnap kisebb közjáték zavarta meg az egyik előadást: hirtelen kialudtak a fények, és a Los Angeles-i Kongresszusi Központ sötétségbe borult. A Cnet tudósítása szerint egyesek már a Linux-alapú hálózat megbízhatatlanságán élcelődtek, míg ki nem derült, hogy a szolgáltató emberei okozták az áramszünetet, egész negyedeket hagyva világítás nélkül. Úgy látszik az amerikai szakemberek is képesek ilyen hibákra - a Microsoft szerencséje, hogy erre nem a ma startoló konferencia alatt került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NuCLEARScoRp #50
    Milyen érdekes hogy nekem XP van és mégis elfelejtettem már milyen a kék halál, vírusok stb... talán benned(vagy a gépedbe) kéne keresni a hibát, nem az XP-be.... lol ezekkel a sablonszövegekkel(vírus,újratelepítés,kékhalál) ma már fölösleges dobálózni.... 5-6 éve még talán... de ma semmiképp!!
  • Hegyikecske #49
    jah és a 2000 se naon jött be nekem, munkára lehet jó, de játékra vmi eszméleten szar volt, pedig nem is vok egy nagy játék-fan de van 1-2kedcvencem épp ezé voltam kiakadva h még az se ment rajta, jelenleg az xp a legjobb, és ahogy látom ez még jó sokáig így is marad... (új oprenccer új gondok....)
  • Hegyikecske #48
    Hát nekem nagyon nemjön be a vista így elsőre, szal még az is kétséges h ha tudnék váltani, egyáltalán akarnék-e... Legalább egy XP skint csináljanak már bele! semmi kedvem pölö azt a gyászkeretet nézni, az xp jobb. Cégnél szintén, ott az oprendszer tökmind1 h mien csak fussanak rajta a dolgok 1éve még nem volt ritka cégeknél a 95/98sem... mire ez a nagy cserélgetés? a cégnél ráadásul az oprnedszer csak egy eszköz azt fogják a legkevesebbet használni, mer csak a programjuk futtatására kell, arra meg mér kéne a meglévőről váltani? Pláne ha az xp!
  • pemga #47
    Igen, a Win2k a legjobban összerakott win. Nem véletlen, hogy nem nagyon akarnak a cégek váltani ikszpire... Most azzal próbálják rávenni őket, hogy megszüntették a supportot, hátha akkor váltanak.
  • BiroAndras #46
    A munkahelyemen lévő desktop gépemre 5 éve került Win2000.
    Azóta:
    - állásidő a rendszer problémái miatt: 0
    - állásidő újratelepítés miatt: 0
    - Állásidő vírusfertőzés miatt: 1-2 óra.
    - A rendszergazda ennyi időt foglalkozott a géppel: 0
    - Újraindítások száma frissítés végrehajtása miatt: ki nem szarja le.
    - Frissítés alatti munkaidő-kiesés: 0

    Egyébként 1 évig üzemeltettem egy Win2K domaint. 180 gép mindenféle win verzióval 95-től fölfelé.
    A munkaidő nagyrészében neteztem. A munka 90%-a meg az SQL alapú könyvelés csesztetése és a matáv ügyfélszolgálat rugdosása volt. Windows hibákkal és vírusokkal szinte semmi dolgom nem volt.
  • NEXUS6 #45
    "Na most én mindég azt mondom, hogy a sikerönket nem az ellenfél sikertelenségre kell alapozzuk, hanem a saját képességeinkre. Ha a Novell a Microsoft esetleges bukásában látja a haladást akkor sajnálom őket, én inkább arra mennék, hogy az ellenfél jobb legyen mint akármikor, de én még jobb legyek tőlle. "

    Egyetértek, de ha a M$-nek bejött ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" üzletpolitika, akkor őket miért nem fikázod ezért?
    Ja mert közben a médiaprodukciókon meg úgy tettek mintha nem is így lenne?
    A M$ általában egy kanyi szót nem ejt az ellenfeleiről (legfeljebb csak a belső papírokban), ez szerintem nem valami pozítív image való törekvésből fakad. Sokkal inkább a versenytársak inyorálásából, és a valós helyzet eltitkolásából.

    Ha valóban pozitív képet akarnának nem mennének bele egy csomó kilátástalan perpatvarba! Leszarják hogy ki mit gondol róluk! A negatív reklám is reklám.
  • kbupdate #44
    "Mi értelme Skoda 120L-ről Skoda SuperB-re váltani? Csak mert jobban néz ki és drágább?"

    Akkor te is csak anynit látsz, hogy a másik autó hogy néz ki, de azért belülről ne mnéznéd meg, meg ki se próbálnád ugye. Autó.. Autó...
  • BlackRose #43
    Minden szép és jó, csak az nem DOS ablak, az Console... a DOS-hoz az ég világon semmi köze, kivéve, hogy kinézésre hasonlít rá, de ez kb. ugyanaz, mindha azt mondanánk, hogy a haver a Linux-ban kinyitott egy DOS ablakot... na érted? És igen, tény, hogy a Windows nagyon sok helyen van alkalmazva, bankautomatákon kb. 80%-ban, POS terminálokon is fölényes... De érdekességként meg lehetne említeni, hogy ennek nagyrésze a Windows XP Embeded kiadás. Kikerülhetetlen dolog az, hogy a fejlesztési költségek sokszor jóval kisebbek mint a konkurens rendszereknél, a Visual Studio nagyon hatalmas fejlesztőrendszer, és sokan nem tudják de nagyon sok esetben éppen erre a szoftverdarabra hárul a Windows betörése a vállalati piacra és folyamatos térhódítása. (ezért koncentrál az IBM is többek között az Eclipse-re, mert sima szükség a fenmaradásért). Igen a fejlesztők viszik a rendszert és ha a fejlesztők effektív munkáját egy platform kiemeli, akkor a menedzsment erre felfigyel és lép, sokszor láttam már, hogy a Windows csak azért lett választva, mert a fejlesztői környezet 6 hónapos megtakarítást eredményezett a konkurens rendszerekkel szemben és 6 hónap megtakarítás az egyenlő 6 hónap kihasznált üzleti lehetőség minusz 6 hónap fejlesztési költség... és ez mindég nyerő kombináció.
  • Inquisitor #42
    OFF:
    Szétnéztem némileg MacOS X X86 ügyben ...
    Szerintetek nem lehet valami szándékosság benne, hogy mióta "kiszivárgott" egy béta belőle, azóta hetente van új "kiszivárgó" verzió belőle?
  • Equ #41
    az valami teszt verzió lehetett... :)
    külföldön már nagyon sok xp-s atm van, de magyarországra még nem ért el a váltás hulláma.

    hogy dos-os progik fussanak a háttérben szintén a tesztelést erősíti, ha tényleg így történt :)