Tóth Kristóf

Régi lemezeink digitalizálása egyszerűen

A zenei CD-k már egy évtizede átvették a hatalmat a nappali felett, a régi bakelit lemezeket pedig a padlásra vagy valamelyik szekrény mélyére száműzték. De most a Terratec digitalizáló eszköze új életet lehel régi kedvenceinkbe.

A CD technológia megjelenésekor a zenekiadók kapva-kaptak az új formátum elterjedésén, és minden addigi albumot még egyszer forgalomba hoztak - persze ugyanezt láthattuk a filmpiacon is, a VHS után ugyanígy jött a DVD. A digitális korszak eljövetelével számtalan nagy gyűjtemény értéke nullázodott le, meghagyva a terepet a méregdrága berendezéseiket féltve őrző audiofileknek. Ma már a diszkókban is majdnem egyeduralkodó a CD, nagyobb méretű elődje minden előnyét elvesztette.


Viszont mára a CD író filléres eszközzé vált, és a nosztalgiahullámot meglovagolva a Terratec szerint eljött az ideje a bakelit koronngok házi bedigitalizálásának. A lemezjátszók persze nem dughatók közvetlenül a hangkártyára, ráadásul manapság már a HiFi-k mindegyikében sincs lemezjátszó csatlakoztatási lehetőség. Erre a lehetséges problémára kínál megoldást a német gyártó "phono PreAmp Studio USB" nevű eszköze, mely felerősíti a lemezjátszó jelét, javítja minőségét és digitalizálja - mindezt egyben. A kész adatokat USB porton keresztül rögzíthetjük merevlemezünkre, illetve onnan már persze akármikor CD-re irhatjuk. A dolog dióhéjban ennyi, persze a gyakorlatban kicsit bonyolultabb. A régi albumok általában porosak, sokszor a lejátszók sem mai darabok, ezért utómunkálatokra is szükség lehet.

A phono PreAmp dobozában a digitalizáló mellett egy hat nyelvű ismertetőt (magyar sajnos nincs), USB-kábelt és egy CD-t találunk. A bélyegző méretű, szürke műanyagházba zárt eszköz minden oldalán csatlakozók virítanak. Szemből nézve a tetején az USB-kábel dugasza, alul két működést jelző LED, egyik oldalán a lemezjátszó (vagy hangkazetta) csatlatkozói, másikon pedig a bemenetek erősségét szabályzó kapcsolók vannak. Tömege elhanyagolható, érzésre olyan könnyű, mintha belseje teljesen üres lenne.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A műszaki adatok közül fontos kiemelni alacsony jel/zaj arányát (86 dB), és hogy a ház elektromágneses zavarok ellen szigetelt. Ez azért fontos, mert a lemezjátszók kimeneti szintje relatíve alacsony, mindössze néhány millivolt, ezáltal a háztartásban működő nagyteljesítményű gépek okozta zavar a felvételekben is megjelenhet. Mivel az eszköz USB-porton keresztül csatlakozik (az áramot is innen kapja), természetesen semmilyen speciális meghajtóprogram telepítése nem szükséges, Windows oprendszerek alatt azonnal használható.

A Terratec több szoftvert is mellékelt a termékhez, hogy ne csak a rögzítés, de a zavarok kiszűrése is egyszerű legyen. Ezekkel olyan alap szerkesztési műveletek végezhetők, mint a nagyobb tüskék, kiugrások eltávolítása, a háttérrecsegés eltűntetése, a zaj csökkentése, a hang beállítása (normalizálása), illetve persze a számokra darabolás. A szoftverekre nem is térnék ki jobban, hiszen százával tölthetők le az internetről ingyenesen amatőr vagy félprofi programok, és bizonyára mindenkinek van valamilyen favoritja. Más szoftverekkel szélesíthető a sztereókép, vagy használható equalizer is, de a gyártó alapálláspontja szerint a kevesebb több, és a túl sok bütykölés megsemmisítené az eredeti felvétel hangzását.


A phono PreAmp használatához nem kell hankártya, driver vagy külső táp - csak bedugjuk és már kezdhetjük is a rögzítést. Ebből kifolyólag bárkinek ajánlható, kezelése egyszerű. Komolyabb ismereteket csak a szoftverek igényelnek, azokból viszont annyi van hogy Dunát lehet belőlük rekeszteni, szóval a kezdők és a profik is megtalálják a nekik optimális megoldást.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A Phono PreAmp Studio bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 23 828 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)