SG.hu

eMagyar pont nyílik Beregszászon

Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára 2005. augusztus 12-én, pénteken átadja az IHM támogatásával létrejött, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által üzemeltetett eMagyar pontot Beregszászon (Ukrajna).

A "Szülőföldön az információs társadalomba 1" pályázatnak köszönhetően a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Tanárképző Főiskola kollégiumában nyitja meg kapuit a közösségi internet-hozzáférési pont. A minisztérium közleménye kiemeli, hogy kimelt misszióként kezelik a határon túli magyarság információs társadalomba való bekapcsolódását, és céljuk, hogy a határon túl élő magyarság szülőföldje legdinamikusabban fejlődő közösségévé váljon.

A határon túli magyar szervezetek az IHM-mel együttműködve elkészítették helyi informatikai fejlesztési stratégiájukat, amelyek alapjául szolgáltak az IHM 2004-ben meghirdetett "Szülőföldön az információs társadalomba" címet viselő programjának. A program fő eleme a hazai eMagyarország pontok mintájára kialakított ún. eMagyar pontok határon túli magyarlakta településeken kialakítandó hálózata, amelynek célja, hogy a lakosság a közösségi internet-hozzáférési helyeken ingyen vagy kedvezményes áron használhassa az internetet.

A programra rendelkezésre álló 228 millió forintból mintegy 140 millió forint az infrastruktúra kiépítését és eMagyar pontok létrehozását, több, mint 26 millió forint a tartalomfejlesztést, közel 15 millió forint az informatikai képzést, közel 21 millió forint a magyar kultúra digitális megőrzését és 24 millió forint az infokommunikációs fejlesztéseket szolgálja. A programnak köszönhetően 180 eMagyar pont nyitja meg kapuit a határon túli magyarok lakta településeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!