Gyurkity Péter

Szigorít szerkesztési feltételein a Wikipedia

A nyílt tartalmú internetes lexikon elkészítését célul kitűző projekt alapítója a szerkesztési feltételek szigorításán töri a fejét, hogy a jövőben kiküszöböljék a tartalmak nem kívánt módosítását.

A Reuters beszámolója szerint Jimmy Wales a német Sueddeutsche Zeitung napilapnak adott interjújában beszélt a feltételek szigorításáról, amivel a közelmúltban megtörtént esetek megismétlődését kívánják elkerülni. Példaként említette az új pápa - XVI. Benedek - megválasztásakor történt incidenst, amikor is egy humoros felhasználó lecserélte a Wikipedia oldalán található képet, és a pápát a Csillagok Háborúja filmekből jól ismert uralkodó nem túl bizalomgerjesztő képével helyettesítette. Ezek az esetek az oldal számára már jóval komolyabb hatást gyakorolnak: indulatokat gerjeszthetnek, és megkérdőjelezhetik az oldal hitelességét, amit az egykori alapító mindenáron szeretne elkerülni.

Wales - aki 2001-ben partnerével, Larry Sangerrel közösen alapította meg a Wikipedia-t - elmondta, hogy a közeljövőben megfelelő egyensúlyt kell találni a nyílt hozzáférések és a tartalom védelme között, mivel számukra ez az egyetlen járható út. "Előfordulhat, hogy hamarosan fix tartalmakat különítünk el. Ezeknél befagyasztjuk az oldalt, hogy elkerüljük a nem kívánt módosításokat" - jelentette ki az alapító a napilapnak. A népszerű, gyakran látogatott weboldal - amelynek magyar nyelvű változata a hu.wikipedia.org/ címen elérhető - saját adatai szerint 105 nyelven több mint egymillió bejegyzést foglal magában.

A szigorítások mikéntje még nem dőlt el: Wales Frankfurtban találkozott a projekt sikerén dolgozó szakemberekkel és szervezetekkel, ám az egyeztetések egészen hétfőig tartanak, így ezek eredményéről csak ezt követően számolhatunk majd be. A legvalószínűbb megoldás, hogy külön bizottságot állítanak fel, amely meghatározná, mely bejegyzések minősülnek állandó, vitán felül álló tartalomnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • snorbi #6
    a sok rosszindulatú ember azt a gombot is nyomkodná össze-vissza

    plusz az egésznek a lényege, hogy nem az üzemeltetők lépnek közbe, hanem a közösség szerkeszti az oldalt
    az üzemeltetőknek nem hiszem, hogy lenne kapacitásuk erre ilyen mennyiségű információnál
  • yves #5
    Ha a Wikipediára célzol, az lényegében így működik. Kivéve, hogy a "nagy gomb" megnyomásával közvetlenül átírhatod/törölheted a megfelelő részt, nem kell várni senkire. (Vagy egyszerűen visszaállítod a szócikk egy korábbi verzióját.)
  • Caro #4
    Én azt csinálnám, hogy minden módosítást lementek.
    És berakok egy nagy gombot, hogy ha valaki gyanúsan hülyeséget olvas, hogy nyomja meg, és akkor az oldal üzemeltetői közbelépnek, és visszaállítják az eredeti állapotot.
  • yves #3
    Ez az értesülés téves. Lásd itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Announcements#August_5

    Csak arról volt szó, hogy készül egy lezárt és kigyomlált verzió, amit offline (mondjuk cédéken) is lehet használni. Ez a jelenlegi webes Wikipédia működését semmiben nem befolyásolja.
  • pemga #2
    A dict.sztaki.hu nem így működik most is? Egyébként valóban a lényeges eleme veszik el. Sosem értettem, hogy miért jó érzés valakinek elrontani mások örömét/munkáját.
  • snorbi #1
    Ezzel el is vész egy lényeges eleme: mostantól nem szabadon szerkeszthető lesz, hanem lesz egy bizottság, aki majd meghatározza bizonyos bejegyzések tartalmát. Ha valamelyik bejegyzésbe nem kívánt tartalom kerül be, akkor a bizottság dönthet úgy, hogy inkább rögzíti a tartalmat. Remélem rémeket látok, mert ez cenzúra.

    A "bizottság" szónak egyébként - politikában minimálisan jártas emberek számára - szerintem mát a csengése is negatív :\

    Tudom, hogy baromi nehéz az 1000 normális szerkesztés közül egy darab idióta f*szkalap "hozzájárulását" kiszűrni (lásd a cikkbeli példa), de nekem nem tetszik ez a megoldás...
    Mielőtt valaki belémkötne: sajnos nem tudok jobbat, különben nem itt osztanám az észt