Budai Péter

Új fényképezőgép család a Kodaktól

Új digitális fényképezőgép szériát indított útjára mostani bejelentésével az amerikai Kodak cég. A P-széria elsősorban a haladó amatőr fotósok igényeinek kíván megfelelni, számtalan funkciójával és közel professzionális képességeivel.

Kodak Easyshare P850

A Kodak Easyshare P850 5 megapixeles CCD képérzékelőt kapott, melyet egy 12x-es zoomátfogásra képes (36-432 mm ekv.), F2.8-3.7 fényerejű optika szolgál ki. A nagy zoomhoz természetesen a napjainkban elmaradhatatlan képstabilizátor dukál, így ezt a funkciót sem hagyták ki a P850-ből. A gép videóképessége is alkalmazkodik a kor elvárásaihoz. 640x480 képpontos, 30 fps sebességű mozgóképet rögzíthetünk hanggal, természetesen a memóriakártya maximális kapacitásáig. Ez a kártya a P850 esetében SD/MMC típusú lehet. A géphez egy 32 MB-os darabot mellékelnek.

A fényképezőgép nem csak a hagyományos JPEG és TIFF, de RAW formátumú képeket is ment. Makró állásban 10-90 cm között állít élességet, de ezt kézzel is megtehetjük, mint ahogy manuálisan állítható szinte bármilyen fontosabb funkció. A záridő 16-1/1000 mp között a rekesz pedig F2.8-8.0 között 1/3 lépésekben. Ugyanígy szabályozható az érzékenység is, mégpedig az átlagosnál finomabb fokozatokban, 1 helyett 1/3 Fé lépésekben, ISO 50-800 között. A fehéregyensúllyal is ugyanez a helyzet, ráadásul ez is finomhangolható. Aki kevésbé híve a manuális beállításoknak, annak seregnyi témamód áll rendelkezésére, szám szerint 17 db.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képkomponálás a 2,5" méretű hátsó LCD-n, vagy a dioptriakorrekcióval is ellátott, 237 000 képpontos elektronikus keresőben lehetséges. Az Easyshare P850 lítium ion akkumulátorról üzemeltethető, melyet a megfelelő töltővel együtt mellékelnek a géphez. Méretei: 108x84x72mm, tömege 403 gramm. Megjelenése még augusztus folyamán várható, 500 dollár körüli áron.



Kodak Easyshare P880

A nevében is komolyabb típusszámot viselő P880-at 8 megapixeles felbontáson is használhatjuk. Optikája kisebb, 5,8x zoomátfogással bír, az ekvivalens tartomány azonban 24-140 mm-nek felel meg, így kategóriájában az egyik legszélesebb látószöget biztosítja.

Szintén menthetünk RAW formátumú képeket is, videófelvételi képességei is megegyeznek a P850-essel és ugyanúgy találunk benne képstabilizátort is. A gyenge fénynél történő élességállítást a hangzatos nevű Low Light Autofocus, és egy AF segédfény könnyíti. Az élesség közelpontja makró esetén 5 cm lehet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Talán mondanunk sem kell, hogy ez esetben is állítható minden funkció. A záridő 16-1/4000 mp, a rekesz F2.8-8.0 között, az érzékenység pedig ISO 50-200 között, de alacsony felbontáson ISO 1600-ig is felvihető. Ez a felbontás viszont 0,8 megapixel kell, hogy legyen. A manuális módokat 15 -féle témaautomatika egészíti ki. A kijelzők, keresők köre hasonló a P850-nél írtakhoz. 2,5" hátsó LCD, 237000 képpontos elektronikus kereső. A P880-at is SD/MMC kártyákról használhatjuk, melyből egy 32 MB-os jár a géphez. Áramellátását a mellé csomagolt lítium ion akkumulátorral (és töltőjével) biztosíthatjuk.

A Kodak Easyshare P880 mérete 115x80x60mm, tömege 500 gramm. Bolti megjelenését szeptemberre várhatjuk, amerikai nyitóára 600 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zimmezoom #18
    tennap +néztem edigit-nél: szvsz: qrvafajagép lenne...

    +van benn minden, amiről az ilyen kategóriában lébecoló fogyasztó álmodik, hadne soroljam olvastátok bizti. Élmény kézbe venni és nyomkodolni a bizgentyűit.

    Aztán..... aztán csinálsz vele pár képet és elgondolkodolsz... Baszki, ennyi állítgatás mellett ez lett a vége... (én még nem leltem olyan tesztképet, ami lázba hozott volna).

    Pedig az optikával csak nem kéne hogy baj legyen. Hanem az sw szerintem, ugye minden uzkompakt gondja a pixelmánia miatt a zajszűrés-részletvesztés játék, hát szerintem ez is ennek az áldozata lesz, hacsak firmupgrade-ben nem reménykedhetünk. Olvastam erre szóló ígéretről fejtegetést. (Kb. az a kategória, hogy láttam egy embert, aki látott egy embert, aki látott már vizilovat a TV-ben).

    Amúgy amikor ki akarta kapcsolni az edigit dógozó, akkor nem húzta be az optikát, aztán újabb kibekapcsra rendbejött.


    Azért nyomtam ide ezt a vakrepülős vakert, mert senki nem szösszen a témában, egy másik fórumból is amit igencsak negatívat olvastam mára már nem lelem a neten. Lassan összeesküvés-elmélet szindrómám lesz, mint TorgyánJózsinak a fideszkoalícióban...
  • macleody #17
    http://www.dumpanimage.com/image.php?i=wRdz2czvHC
  • Cat #16
    nézz meg néhány tesztsiteot, az ottani fotokat, majd a saját képeidet

    http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=kodak+p850+review&meta=
  • macleody #15
    Sziasztok
    Nos, lassan két hete küszködök a p850-el. Kezdő vagyok a fotózásban ez az első gépem. A gondom az lenne, hogy a képek igen életlenek. Nem tudom hogy a géppel van valami vagy én vagyok ilyen béna. Remélem a második. De auto módban sem igazán jók.
  • raingun #14
    Ha valakienk lesz ilyen gépe, írja meg ide a fórumba a tapasztalatait!
  • Thrawn #13
    A spéci akku nem gurul szét, adnak a géphez töltőt. Ha a ceruzaakkukhoz veszel egy jó minőségű töltőt is, máris elérted a spéci akku árát.
  • Damon #12
    A filmes gépeknél is lehet állítani az érzékenységet - filmcserével. :)
    Csak egy példa. Másfél hete, amikor az a tikkasztó hőség volt, vízpart mellett fényképeztem. Mivel a Nap állását és a témát se tudtam mozgatni (illetve nem volt időm kivárni azt a 2 órát, amíg változnak a viszonyok), valamint nekem se volt sok mozgásterem, ezért a Nap csak az obira tekert ellenzőnek köszönhetően nem világított az érzékelőre. Ilyen viszonyok mellett a D70-emmel csináltam egy szép képet, ISO200-al, 1/4000-es záridővel, F8-as blendével. Ugyanakkor, ugyanott megkértek, csináljak egy képet egy Canon A75-el. ISO50, F8, 1/2000-el a kép túlexponált lett...
    Viszont ha a mélységélességgel akar az ember variálni (mondjuk ragaszkodik a minél nyitottabb blendéhez), akkor (legkisebb érzékenység mellett -ISO50 vagy 100, vagy 200, amit a gép tud) akár 1/8000-es záridőre is szükség lehet. Bár nálam ilyen még nem fordult elő.
  • dez #11
    De itt - a filmes gépekkel ellentétben - a fényérzékenységet is lehet állítani. Vagy az sem megoldás?
  • Damon #10
    Szerintem reménykedj abban is (az árán kívül), hogy az a minimális 1/1000-es zársebesség elírás, és inkább 1/2000 vagy 1/4000, különben, ha le is rekeszeled (ami nem mindig jó megoldás...), nyáron, erős napsütésben gondjaid lehetnek.
  • Yv@n #9
    Szétgurulós ceruza aksit viszont viszonylag olcsón kapsz szinte bárhol, hozzá való spec akku-t meg mondjuk talán nem annyira.