Gyurkity Péter

Letiltották az FFII weboldalát

Az európai szoftverszabadalmak bevezetése ellen küzdő szervezet domain nevét egy német vállalat kérésére tiltották le,mivel az a cég állítása szerint valótlan állításokkal igyekezett meggyőzni a felhasználókat.

A bírósági határozatról a Nutzwerk számolt be sajtóközleményében, amelyben azzal indokolta a panaszát, hogy a szervezet honlapja valótlan állításokat tartalmazott a szoftverszabadalmakkal kapcsolatban. A német cég ennél többet sajnos nem volt hajlandó elárulni, így a valótlanságokat sem nevezte meg közelebbről.

Az FFII szerepe azért érdekes, mert a szervezet a számítógéppel megvalósított szabadalmak bevezetése ellen küzd, és ebből a célból számos weboldalt üzemeltet szerte a kontinensen és a Brit-szigeteken. Állításuk szerint a Foundation for a Free Information Infrastructure összesen mintegy hétszáz vállalat és körülbelül 50 ezer támogató érdekeit képviseli, akik egységesen elutasítják a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos uniós javaslatot.

Emlékezhetünk arra, hogy a javaslatot az Európai Parlament hosszas viták után végül elutasította - az Európai Bizottság képviseletében felszólaló Benita Ferrero-Waldner akkor úgy nyilatkozott, hogy nem fognak új tervezetet letenni az asztalra, hacsak a parlament kifejezetten nem kéri fel őket erre.

A magyar képviselők megosztottnak mutatkoztak. Herczog Edit (MSZP) szerint a szabályozás nem a multinacionális vállalatokról, illetve a kis- és középvállalkozásokról, nem a tiszta szoftverekről és a szerzői jogról szól, hanem a tudásalapú társadalom megteremtéséről. Gyürk András és Szájer József (Fidesz-MPSZ) ugyanakkor jelezték: fontos az európai szellemi tulajdon védelme, ám arra is figyelni kell, hogy a kis-és középvállalkozások érdekeit figyelembe vevő javaslat szülessen.

Június végén a magyar feltalálók egyenesen sürgették a szoftverszabadalmi irányelv elfogadását, azzal érvelve, hogy jogi védettség bátorítaná a kutatásokat, továbbá védené az európai találmányokat unión kívüli riválisaiktól. Ez végül nem valósult meg, ám nemrég arról voltunk kénytelenek beszámolni, hogy az egyes tagországok hivatalaiban továbbra is bejegyzik a szoftverszabadalmakat, így a vita még korántsem dőlt el. Az FFII ellen indult támadás is ennek bizonyítéka, és ennek fényében nyugodtan kijelenthetjük, hogy a korábbi javaslat támogatóinak még lesz egy-két szavuk az ügyben.

A szervezet azt javasolja, hogy az érdeklődők a domain újbóli beindításáig német oldalukat látogassák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BlackRose #12
  Először is nem tudom elképzelni, hogy egy demokráciában a szolásszabadság korlátozva legyen, másodszor is nem tudom elképzelni, hogy valaki olyan barom, hogy ha azzal fenyegetik meg, hogy beperelik (egyébként teljessen alaptalanul, mert (a) a törvény szerint nem lehet valakit bűntetni azért amit mond. (b) ami még fontosabb - nem lehet felelőségre vonni azt akinek semmi köze az adott tartalomhoz - mert a DNS üzemeltető vagy Hosting provider még véletlenül sem felelős a dologért. Na most ez itt nem más mint tudatlan emberek törvénytelen viselkedése. A FFII itt jogtalanul lett kezelve és ezért perelnie kell a DNS üzemeltetőt, az adott német céget stb. Ha tényleg demokrácia és jogállam van az EU-ban akkor nem lehet kérdéses, hogy megnyeri a pert és persze a következőkben ez pelda lehet, hogy ne kövessenek el ennyire baromi dolgokat.
  P.S. Ha esetleg valakit érdekelne, én a szoftverszabadalmak ellen ugyan nem vagyok... szerintem a válasz nem a szabadalmak teljes eltörlése, hanem azoknak olyan szintre hozása, hogy mindkét oldalnak megfeleljen (azoknak is akik szerint nem kell, meg azoknak is akik szerint kell), szerintem kizárni az egyik oldalt nem megoldás, a megoldás abban rejlik, hogy mindkét oldal megkapja azt amit fontosnak lát... és ez a DNS kizárás is csak azt mutatja, hogy nem szabad kényszermegoldásokat kiszabni parlamenti szinten sem, hanem dolgozni kell keményen és olyan megoldásokat találni amely szolgálja a társadalmat. Nem hiszem, hogy a szabadalmak elfogadása (a meglévő formában) jó lenne, de azt sem, hogy az elvetésük lenne a jó... inkább ki kell dolgozni olyan szabadalmi rendszert amely a társadalmat szolgálja... lehetetlen? NEM HISZEM, nehéz az biztos... de meg kellene csinálni.
 • Hegyikecske #11
  " Az európai szoftverszabadalmak bevezetése ellen küzdő szervezet domain nevét egy német vállalat kérésére tiltották le,"

  "A szervezet azt javasolja, hogy az érdeklődők a domain újbóli beindításáig német oldalukat látogassák."

  Ez nekem nem tiszta.. egy német állítja le és akkor pont a német marad meg? LoL
 • Mberke #10
  Milyen világban élün?!?!?!

  Ez borzalmas hogy ilyat megtehetnek. Mire fel? Hogy van ehez joguk?
  Most már egy multi bármit megtehet bünetelenül?
  Nem, tetszik a tiltakozás akkor ellehetetlenítjük az oldalt csak úgy. És még nem is hgajlandóak megmonani az indokot.
  Szép új világba érkeztünk!
 • rgranc #9
  Hát most nem azért, de ha egy bíróság megállapítja hogy tényleg valótlant állítottak és letiltatja a szervert, az egy dolog (mondjuk általában inkább a kérdéses részeket veszik le).
  De ennyi erővel akkor az SCO letiltathatja az ibm.com-ot, a novell.com-ot, azok meg cserébe az sco.com-ot...
 • benczurzs #8
  Ha azért állították le, mert valótlant állítottak, akkor a legtöbb újságot és politikust is le lehetnek állítani.
 • dshk #7
  ffii.de címen is elérhetők, az ffii.com dns bejegyzését törölte a szolgáltatójuk. Igen, nem volt semmiféle bírósági végzés, pusztán a nutzwerk nevű cégnek álcázott rablóbanda (aligha véletlen voltak az ffii oldalán) ügyvédei írtak egy fenyegetőző levelet a dns-t biztosító német "szolgáltatónak", aki azonnal pattant is (már amennyire az ilyet szolgáltatónak lehet nevezni).
 • NEXUS6 #6
  Az utolsó linkhez tartozó egyik fórumon valaki olyat írt hogy nem is volt bírósági ügy. Csak ez a nutzwerk fenyegetőzött vele, erre a szolgáltatójuk leszedte őket a DNS szerverről, szal a köv IP címen azért elérhetők:
  212.72.72.97
 • NEXUS6 #5
  Ráadásul, ha egy szakemberből politikus lesz általában pillanatokon belül szert tesz a legfőbb politikusi erényre: a felejtés képességére. Egyrészt elfelejt mindent amit a szakmájáról tudott, másrészt elfelejt mindent amit megválasztása elött mondott, hogy mit fog tenni a szakma érdekében.
 • IoIa #4
  Nem ártana magyarul fogalmazni!
  "...és ebből a célból számos weboldalakat üzemeltet szerte a kontinensen és a Brit-szigeteken"
  helyett
  ...és ebből a célból számos weboldalt üzemeltet szerte a kontinensen és a Brit-szigeteken
 • k0zi #3
  Látjátok ilyen az amikor a "szakember" politikusaink rólunk döntenek. Rá kéne döbbenni, hogy kínában sose fognak ilyen törvényt megszavazni, vagy ha meg is szavazzák akkor nincs az a hatalom ami betartatná. Szóval versenyképesség érdekében nekünk se kell ilyen szabályozás :)