Gyurkity Péter

Első akar lenni a Samsung az mp3-lejátszók piacán

A dél-koreai óriás a flash memóriákra támaszkodva a hordozható lejátszók piacát szeretné meghódítani, és két éven belül az első számú gyártóvá kíván előlépni, maga mögé utasítva az Apple-t.

Erről nyilatkozott Mark Farish, a Samsung Electronics America marketingigazgatója a Cnet magazinnak adott interjújában, amelyben megemlítette, hogy új készülékekkel és játékokkal látnak hozzá a terv megvalósításához. Az első ilyen készülék az YP-T8 lesz, amelynek színes kijelzőjén MPEG4 formátumú videókat is lejátszhatunk majd. A készülék gyors elterjedése érdekében egy meg nem nevezett játékkiadó céggel is szerződést kötöttek, amely a hetvenes és nyolcvanas évek népszerű arcade játékait portolja majd át. A lejátszó kezdetben három változatban lesz kapható, amelyek 512 MB, 1 GB, illetve 2 GB flash memóriát tartalmaznak, de 2006-ra 4, egy évvel később pedig már akár 10 GB-ra nőhet a kapacitás.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ez azt jelenti, hogy a Samsung a flash-alapú lejátszókra helyezi a hangsúlyt, miközben a merevlemezes megoldások egyértelműen a háttérbe szorulnak. "Mire eléred a 4 GB kapacitást, már egyensúlyba kerülsz a merevlemezekkel" - indokolta a tervet Farish. Érthető is a vállalat döntése, hiszen éppen az elmúlt években éppen memóriák gyártása terén vívták ki az elsőséget, és ezt a pozíciót mind a mai napig tartani tudták. Csak a tavalyi évben 66 százalékkal növelték a forgalmat, és 31 százalékos részesedéssel magabiztosan vezetik a DRAM-piacot. Igaz, az elmúlt negyedévben felére csökkent a Samsung nyeresége, ez a csökkenés azonban a mobiltelefonok és a memóriachipek áresése miatt következett be, míg a flash memóriák gyártókapacitását tovább emelték.

Erre az alapra építve, nem csoda, hogy a Samsung nemcsak pozíciója erősödését, de az első hely elhódítását is tervezi. Ráadásul ebben számíthatnak az LCD-részleg munkájára is, amely saját fejlesztéseivel szintén hozzájárulhat a sikerhez. Kérdés, hogy mit szól majd ehhez az Apple, amely az iPod révén jelenleg mind Észak-Amerikában, mind Európában tartja előnyét, és többek közöt itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DOT #8
  Téves előítélet...
 • pemga #7
  Ügyes, jó marketingeseik lehetnek Apple-éknek :)
 • viizo #6
  sosem lesz jobb... bennem maga a samsung név is riadalmat kelt
 • Trade #5
  ipodtol nem lesz jobb
 • pemga #4
  Igaz, tényleg holland volt, csak a kezdő d-betűre emlékeztem, a végére már nem :).

  Itt van az első jóváhagy. Ez még csak a kijelző iparágra szól, azóta továbbléptek.
 • pemga #3
  Dán, de már elmúlt :). Jelenleg az LG-vel vannak házasságban. A teljes nevük LG.Philips. (Kb mint Sony-Ericsson)
 • Pharaoh #2
  A Philips az holland
 • pemga #1
  A 2G-s változatot EU-ban 350EUR-ért látom elővételben, ami egy kicsit hmm. drágának tűnik. iRiver flash-es pl. 280, a winyós változatok (Phillips) pedig 130€ (tehát bőven feleannyi alatt) vannak...

  Ez idáig mind a három koreai :)).