Berta Sándor

Terroriskola az interneten

Ma már elég, ha csak internethozzáféréssel rendelkezik valaki és máris szinte az ölébe hullanak a tartalmasabbnál tartalmasabb anyagok arra vonatkozóan, hogyan is legyen terrorista.

A világháló minden kérdésre választ ad. Kitér arra, hogy melyik gyógyszertárban milyen alapanyagokat kell vásárolni és mekkora mennyiségben ahhoz, hogy bárki összeállíthasson egy kisebb vagy nagyobb robbanószerkezetet. Százával fellehetők azok az iránymutató anyagok, amelyek segítenek a bombák építésében vagy öngyilkos merényletek megtervezésében és kivitelezésében. A technikai tudás ma már mindenki számára elérhető, aki ilyen elítélendő tettre akar vetemedni. Az ilyen gondolatokat forraló személyek bárhol megtalálhatók, elég csak egyes speciális fórumokra vagy chatszobákba betekinteni.

Németországban tucatnyi rendőr ül a képernyők előtt, akik megpróbálják ezeket a fórumokat és oldalakat kiszűri, vagy éppenséggel bezáratni. A német büntető törvénykönyv azonban komoly dilemmát okoz a hatóságoknak, mivel kimondja, hogy csak akkor léphetnek fel az igazságügyi szervek, amennyiben egy oldalon valaki konkrét bombarobbantással fenyegetőzik. "Németországban a törvények egyes esetekben túl engedékenyek" - állítja Bert Weingarten, a Pan Amp internetes biztonsági cég vezetője, aki már évek óta nyomon követi a terroristagyanús oldalak terjedését az interneten.


Bombareceptek az interneten

Mindenütt másképp próbálnak védekezni az adott országok. Spanyolországban, Olaszországban vagy Franciaországban bezárják ezeket a portálokat. "Ám a rendőröknek egyre nehezebb a dolguk, hiszen egyre nehezebben tudják nyomon követni ezeket az oldalakat, amelyek mindig más és más helyeken bukkannak fel. A nyomon követés, az esetleges lebukás miatti félelem és nyomás arra készteti a terroristákat és a terroristagyanús személyeket, hogy állandóan megváltoztassák oldalaik elérhetőségét. Ráadásul sok dokumentum nem magán az oldalon található, hanem csak pdf formátumban érhető el" - nyilatkozta Henner Kirchner, a Giesseni Egyetem iszlámkutatója.

A világhálón sokféle elektronikus könyv megtalálható. Ezek között sajnos egyre növekvő népszerűségnek örvend az al-Kaida kézikönyve, illetve a Muaskar el Battar (Katonai tábor) nevű szaúd-arábiai online folyóirat. Ezekben világosan leírják, hogyan készíthet bárki fegyvereket vagy robbanóanyagokat. A szaúd-arábiai lap ugyan már nem létezik, miután a helyi rendőrök sikeresen feloszlatták a szerkesztőségét, ám a korábbi számok egyes kiadásai a mai napig kézről kézre vándorolnak.

Kirchner szerint téved, aki azt hiszi, hogy a terroristák nem használják a maguk céljaira az internetet. A legnagyobb problémát ugyanakkor az jelenti, hogy a hatóságok sokszor fantomokat kergetnek, hiszen nehéz kideríteni, hogy ki rakott fel egy ilyen anyagot egy-egy fórumba. A világhálón tehát az átlag ember számára láthatatlanul zajlik a küzdelem, amiből a legtöbbször semmit sem veszünk észre. Talán csak az lehet az egyetlen árulkodó jel, hogy a világ országai egyre több pénzt költenek a biztonságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #30
    internet: csak nehogy a ter'oristák kezébe kerüljön
    :E
  • rhonkhan #29
    hát ez hihetetlen, ezt a hülyeséget :D
    de komolyan, ha ekkora probléma az arab világ akkor miért nem pusztítják el?
    "Nincs ember, nincs probléma" Lenin
  • Antifasiszta #28
    Sajnos ezekenek a hazájukat nem tudjuk porig bombázni.Vagy mint agyonlőni őket mint a palesztin gyerekeket az utácn. Vagy mint az iraki háborúnk előtt mikor bojkottáltuk az olajuk 85%-át, de már a miénk az olajuk persze.
  • Tibmanus #27
    már ne haragudjatok de hogy jön a kép a témába
    az csak egy ártatlan receptoldal
  • wiezro #26
    észre kéne venni, hogy talán azért robbantgatnak, mert bajuk van. Hadseregük nincs, hogy megvívják az igazukat, beszélni senki nem akar velük, mit tehetnének? lépjenek be az UsA-ba???

    azmeg a másik, hogy a könyvtárba is ha bemész megtalálsz minden infot a bombakészítéshez meg stb

    mondjuk a 9-10es kémiakönyből is ki lehet hámozni, bár ahhoz már ész kell mert elég rendszerteleneke a könyvek
  • Asperot #25
    Azért nem mindenhol. Sok nemzet produkál feszültséget maga körül. Néha Kina néha India esetleg Korea bulisabb fele, de tény hogy most arab a sláger és tudni kell hogy valóban nehéz velük.

    Ui: Olyan nincs hogy „mohamedán” bár sokszor halljuk itt-ott.

    Dzsihad pedig eredetileg (ha megpróbálom keresztényre fordítani) úgy kell elképzelni mintha a pokolból a földre érkező ördögökkel kellene harcolni. Nem emberre értendő! Persze ha a vallási vezető valakire azt mondja hogy Ő a sátán akkor máris támadható. Arányában nem sokan de sajna van aki elhiszi.
    Ja és még egy érdekesség. Az öngyilkosok náluk sem kerülhet a mennyekbe.
  • DOT #24
    Ez azért érdekes, mert ha megnézed a világ kisebb-nagyobb háborúságait mostanában, az egyik fél mindig mohamedán. Ez a dzsihád dolog nem szerencsés találmány (a világ másik fele szempontjából).
  • Asperot #23
    Minden harc mögött vagy ideológia vagy érdek áll. A terror sem öncélú, csak a módszer szörnyű. Még akkor is ha nekik nem nagyon van más lehetőségük terrorista légierő, és gyalogság hiányában.
  • Esrohnoil #22
    Szerintem meg az a baj, h. ilyen bizonyos embereknek a felfogása mint neked... Az erőszak nem vezet semmi jóra, mindig lesz aki meg akarja bosszulni a halottait.
    Egy háborúban sincs győztes.
  • Esrohnoil #21
    Aha... és harcolhatsz a skynet ellen.