Berta Sándor

Újságírói jogokat kapnának a bloggerek

Az EBESZ és a Riporterek határok nélkül nevű civil szervezet megállapodott, hogy a jövőben a főleg politikai témákban publikáló bloggereket jogok terén újságíróknak tekintenék.

A közeljövőben megváltozhat az internetes naplókat írók jogállása, ugyanis közös nyilatkozatot fogadott el az internet véleményszabadságról az Amszterdamban megrendezett harmadik Internet Konferencián az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ - OSZE) és a Riporterek határok nélkül (RHN - ROG) nevű civil szervezet. A nyilatkozat minden korábbinál keményebb hangvételű.

Az idei amszterdami konferencia fő témája ezúttal is a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jog volt. Míg tavaly a kelet- és közép-európai országokról szóltak a jelentések, idén főleg a kazahsztáni, a mongóliai és más közép-ázsiai országokban lévő helyzet került az érdeklődés középpontjába. A nyilatkozatban kitértek arra, hogy az államnak nincs joga az internetes tartalmak megszűrésére, lévén az internet szabad, és ehhez csak az adott tartalom publikálójának van joga.

Az állásfoglalás szerint az egyes oldalak cenzúrázása teljesen elfogadhatatlan, miképpen az is, hogy egyes szolgáltatások igénybe vételére az internetszolgáltatóknak vagy a netező magánszemélyeknek államilag regisztráltatniuk kellene magukat. Az egyes oldalak tartalmának illegális voltáról az EBESZ és a RHN véleménye szerint a demokratikus bíróságok jogköre dönteni. Egy állam vagy egy internetszolgáltató tehát magától, önkényesen nem határozhat ilyen kérdésben. A szakemberek úgy vélik, annak az országnak a bíróságára tartozik bármilyen vitás kérdés megvitatása, ahonnan a tartalom származik.

A bloggerek újságírókká nyilvánítása következtében a bíróságok előtt hangsúlyosabbá válna a publikálók szabad véleménynyilvánításhoz és magánélethez való joga, és egyértelművé válna hogy ezek a személyek sem kötelezhetők informátoraik kiadására. Bár az elképzelés jelenleg még csak terv szintjén létezik, óriási visszhangot váltott ki.

A hír kapcsán megkerestük Csomós Nándort, az egyik népszerű hazai blogrendszer készítőjét és egyben a blog.lap.hu szerkesztőjét. Közlése szerint a gyűjtemény sikeresnek mondható és ennek oka szerinte az, hogy a blog napjainkban az egyik legdivatosabb téma. Szinte minden médiumban jelent már meg róla anyag, és bizonyos témákban már blogokat említenek referenciaként, hírforrásként, ezért sem számít ma már meglepőnek, hogy szinte mindenki blogot ír.

A témában szakembernek számító fiatalember szerint sajnos nem igazán lehet megmondani, hogy egy-egy témához kapcsolódó blog mennyire sikeres, mert a linkgyűjteményben nincs visszajelzési lehetőség. Saját blogrendszere, a blogol.hu tanulságai kapcsán azonban úgy véli, hogy a "felnőtt" és a sok képet használó blogok a legnépszerűbbek. Tapasztalatai szerint ugyan nagyon sok kisdiák kezd el naplót írni, de a stílusuk nem mindig emészthető, tartalmuk pedig ritkán érdekes, és a pozitív visszajelzések hiányában ezek a blogok gyorsan el is halnak. Az ilyen blogoknál jóval népszerűbbek és tartósabbak azok, amelyek részben a szerzője életét, részben a világ eseményeit kommentálják. Véleménye szerint többnyire a humor lendít a népszerűségen, akár képes, akár szöveges blogról van szó. A "ma sem történt semmi" és a "ma 3-ast kaptam bioszból" hosszú távon nem az a tartalom, amire az olvasók vágynak - egyes egóblogok azért mégis lehetnek érdekesek.

A blog.lap.hu szerkesztője úgy érzi, abszolút van igény az internetes naplókra, de leginkább azért, mert ez most trendi. A bloggerek többsége nem igazán lehetőségként kezeli saját blogját, mint ahogy egy offline napló sem erre szolgál. Az online napló leginkább egy új kommunikációs csatorna, ezt sokan és sokféleképpen kihasználják, de itt nagyjából meg is áll a dolog.

Csomós Nándor végül elmondta, hogy jelenleg 30-40 ezer közé tenné a Magyarországon létező blogok számát, ezeknek körülbelül a fele lehet, ami még működik is, tehát rendszeresen frissítik. A céges, illetve a szakmai blog itthon még nagyon ritka. Úgy véli, el kell még telnie egy kis időnek, mire a cégek felfedezik maguknak, megértik miért is (lenne) hasznos blogot működtetni vállalati szinten, ezért becslése szerint ezek az összes hazai blog mindössze 1-2%-át teszik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kapa2000 #6
    Jók azok a blogok valamire -mégha nem is szeretem túl-nagyon-, ha már az EB-nek is állást kell foglalnia! Minél több fórumon beszélhetjük meg a dolgokat, annál nagyobb a "szólásszabadságunk". :)
  • Caro #5
    Nem ez a lényeg, hanem hogy az internetet nem lehet cenzúrázni.
    Nemrég volt itt cikk a dvd decrypterről, hogy a németek betiltanak minden olyan oldalt, ahonnan link mutat rá...
    Na ennyit a sajtószabadságról kb.
    A blogokat én se szeretem.
  • Drawain #4
    De előfordulnak és ez a lényeg.
  • ThomasTheKoRner #3
    Hát szerintem ez az egész bloggerkedés egy éppen nagy divatját élő faszság!
    Most mindenki internetes naplót ír,ha kell ha nem,persze valódi értékek csak a legritkább esetekben fordulnak elő...
  • Caro #2
    Ez nagyon helyes álláspont!
    Végre egy értelmes nyilatkozat az EB-től!
  • pemga #1
    Hmm, ennek ugye semmi köze ahhoz, hogy az Apple cuccokról híreket adó bloggert nem tekintették újságírónak, és kötelez(ni akar)ták arra, hogy adja ki a belsős hírforrását. :)