Berta Sándor

Az Európa Parlament jóváhagyta a szoftver­szabadalmi irányelvet

Közelednek az álláspontok a szoftverszabadalmi vitában, aajnos azonban ez rosszat jelent a javaslatot ellenzőknek, ugyanis az Európa Parlament Jogi Bizottsága gyakorlatilag semmilyen komolyabb módosító javaslatot nem fogadott el a szoftverszabadalmi előterjesztéssel kapcsolatban.

Az irányelv nem az önálló szoftverek szabadalmaztathatóságáról szól, mert ezekre továbbra is a szerzői joggal kapcsolatos rendelkezések vonatkoznak. Ez esetben a "számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok" szabadalmaztathatóságáról van szó. Az új szabály értelmében programokat bizonyos berendezéseken - például mosógépben, személyautók számítógépében, mobiltelefonban - való alkalmazásokra lehet majd szabadalommal védeni. Az Európai Unió tagországai márciusban hagyták jóvá a tervezetet, amely éles vitákat váltott ki az uniós intézmények között, miután a parlament a korábbi viták során inkább arra hajlott, hogy minél több számítástechnikai újítás a lehető legszélesebb körben akár szabadon hozzáférhető legyen, míg a tagországok nagyobb része a szóban forgó szoftverek széles körének szabadalmaztatási kötelezettsége mellett foglal állást.

Michel Rocard szocialista parlamenti képviselő és egykori francia miniszterelnök kidolgozott egy kompromisszumos módosító csomagot, ám ennek több pontját szintén leszavazták a bizottság tagjai. Rocard azt tervezte, hogy ilyen módon sikerül elérnie legalább azt, hogy szabadalomkötelesek legyenek a programok és az algoritmusok. A javaslat értelmében így nem lehetett volna szabadalmaztatni egy szoftvert, de például egy technikai találmányt, vagyis mondjuk az autókba beépítendő ABS-ek egy újfajta irányítórendszerét igen. A vita azonban azon bontakozott ki, hogy mi számít technikai találmánynak? A bizottság sajnos nem fogadta el Rocard számos érvelését és összességében leszavazta a csomagot, bár egyes részeivel egyetértett. Tehát jóváhagyta a jogi bizottság, hogy a szoftverek maguk is szabadalmaztathatók legyenek, ha alapfeltételei a szóban forgó találmány működésének.

A tegnapi ülésnapon végül az EICTA nevű európai információ-technológiai szövetség álláspontja győzedelmeskedett. Ennek a szervezetnek a tagja többek között a SAP, a Philips és a Nokia is és szintén erős befolyással bír rá a Microsoft, a Sun és a Motorola is. Ugyan a Jogi Bizottság szavazata csak ajánlásnak számít az Európa Parlamentnek, kérdéses, hogy a július elején összeülő európai képviselők támogatják-e majd Rocardot vagy a multinacionális cégek előterjesztését fogadják-e el.

A bizottság így a nagy szoftvercégek érdekeinek megfelelően járt el. Ezek elsősorban azzal érveltek, hogy a jogi védettség bátorítaná a kutatásokat, továbbá védené az európai talál­mányokat amerikai verseny­társaiktól. Korábban számos EP-képviselő jelezte, hogy a szabadal­maztatás nehéz­ségeket okozhat a kisebb vállalatok életében. Herczog Edit (MSZP) arra mutatott rá, hogy ellentétben a nagy cégekkel, a kis- és közepes vállalkozások nehezen viselik el a ­programok szabadalmaztatásának költ­ségeit. Gyürk András és Szájer József (Fidesz-MPSZ) a vita kezdetén jelezték: fontos az európai szellemi tulajdon védelme, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a kis- és közép­vállalkozások érdekeit jobban figyelembe vevő javaslat szülessen.

Mindez azt jelenti, hogy lépéselőnybe került az Európai Tanács és nőtt ennek az álláspontnak a támogatottsága. Változtatni ugyanakkor még mindig lehet a vitatott és sokat támadott szoftverszabadalmi javaslaton, ehhez azonban már az Európa Parlamentben a képviselők legalább kétharmados többségére lenne szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #40
    Igazad van, sajnos..
  • Caro #39
    Majd megyünk tüntetni, ha nem marad más.
    Csak az a baj, hogy kevés az informatikus... :(
    Az átlagpolgárt meg úgyse érdekli. Max a cégeket, mert ők nem warezolhatnak.
  • fie #38
    Miért van az, hogy azok hozzák a törvényeket, akik nem értenek hozzá?
    Ha lesz törvény akkor besz*ptuk. De jó! Ezentúl csak 20$ ellenében lehet gyököt vonni, stringet bekérni ...
  • BlackRose #37
    A demokrácia először is szélessen megfogalmazott és egyértelműen nem lehet értelmezni, ezért a végteleségik lehet vitatkozni, na de azért sok komoly ember szerint a demokrácia abból állna, hogy kiválasztjuk a képviselőnket a mandátumára és ez idő allatt segítünk neki, hogy érdekeinket képviselje, lehetőleg bizzunk benne... persze segítünk neki, hogy tudjon bennünket képviselni, ez csak abban az esetben lehetséges, ha a választott képviselővel kapcsolatot tud tartani a választó közössége... na most az ritkán működik de még ritkábban az EU-ban ahol nem képviselőket választunk hanem képviselő pártokat vagyis azoknak a listáit, na mindegy még ebben az esetben is a képviselőket jogilag felhatalmazzuk, hogy képviseljék akaratunkat és ez egy mandátumra szól.
    Ha rosszul választottunk akkor a képviselő nem fog érdekünkben dolgozni de ezért mi választók vagyunk a hibássak, mert elvileg választani kellene olyan képviselőket és a politikai folyamatokat olyan irányba kellene terelni, hogy személyeket és ne pártokat vállasszunk, persze ennek egyenes ellensége a kialakult bürökrácia, mert az egyénileg választott képviselőket még ha pártok tagjai is nem lehet kényszeríteni a pártvonali szavazásra és pártpolitika képviselésére... tehát tulajdonképpen a mai EU politikai rendszer nem a népet képviseli, hanem a pártokat, a nép meg csak felhatalmazást delegál nekik. Ez egyenessen látszik pl. a nemrég megtartott Francia és Holland EU alkotmány népszavazáson ahol a politikai elit és a parlament a nép akaratának ellenkezőét akarta és komoly kampanyban próbálta meggyőzni a választókat, hogy a népszavazáson ne saját véleményükkel jelenjenek meg az urnáknál, hanem a politikai elitet képviseljék.
    Az EU éppen ezért van ma ott ahol van, éppen ezért nem tudnak megegyezni alapvető dolgokon sem, mert hiányzik az autoritás, reális töbseég helyett a kisebbséget képviselve nem rendelkeznek elegendő erkölcsi hatalommal a döntéshozásra, nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal és nem hisz nekik a saját népük, ez pedig egyenessen azt eredményezi, hogy udvarolnak a népüknek, annak érdekében, hogy szimpatikussak legyenek, az egéssz egy nagy szintérré alakult, ahol lebénult emberek szépen és ovatossan cselekednek, hátha eredménytelen és neutrális hozzáállásukkal megnyerik a töbség rokonszenvét, pedig ez nem történik meg. Ami pedig az egyéni törvényeket illeti azt a szakértőkre kellene bízni, és azokban az esetekben ahol nagy a tét valamint nagy a megosztotság a vélemények között, nem végleges hanem ideiglenes türvényeket kellene hozni (mint az USA-ban pl. az XYZ törvény 2008 január 1.-ig érvényes, ha bevállik elfogadjuk ha nem akkor meg ez a dátum után történelem), így kevesebb a bizonytalanság, kissebb a rizik...
    Ja és persze most pl. ha Pistike a szoftverszabadalmi törvény ellen van akkor kit fog felelőségre vonni azzal, hogy a legközelebbi választásokon megvonja tölle bizalmát amikor nem is tudja ki is képviseli őt, amikor nem is tudja kit hibáztasson, ehelyett egy kollektív eszme jelenik meg, "az EU bizottság, az EU parlament egy nagy vacak...", hát ettől nem hiszem, hogy valami megoldódik, hogy valami jobb lesz, inkább fel kellene ébredni és ahelyett, hogy tévessen verjük magunkat mellen, hogy az EU mennyire f@sza és mennyire demokratikus jobb lenne az igazat meglátni elfogadni és elindulni javítani a dolgokat.
  • NEXUS6 #36
    Ez marha jó, már megint egy olyan törvény készülődik, amit az emberek milliói nem tartanak be. Csak arra jó, hogy fenntartsák az anarchiát, aztán ha egy kiscsákó túl nagy falat lesz, akkor azt a mnagyfiúk rögtön bekaphassák.

    Volt már ilyen:
    - Szesztilalom a század elején, eredménye: a mafiák létrejötte, halálra kerésték magukat az illegális szeszből.
    - Végetért a szesztilalom, jött a kábszer szigorítás, na ez lett csak az igazi buli, egész a csúcsig érdekelt benne mindenki. Érdekes dolog pl Afganisztánt a legnagyobb kábszer termelőt, két perc alatt betámadta USA, most hogy tudják, hol van Oszama, az országok szuverenitására hívatkoznak, amikor békénhagyják a másik országot hát igen a Pakisztáni szőnyegipar megszerzése nem olyan dobás. Ja meg atombombájuk is van.
    - Itt vannak ezek a szerzői jogok is, a 80-as években mindenki szabadon másolt ABBA kazit, meg pornóvideót, meg Rocki3-at dögivel. Senkit nem érdekelt. Ja hogy akkor még nem jogállamban éltünk.

    Szal ahogy József Attila írta: "jogállamban, a pénz a fegyver".
  • KM #35
    Értem, de én nem az EU-hoz való álláspontomról írtam, hanem az EU intézményeinek a működését boncolgattam.
  • JZO #34
    Emléxem azt kérdeztem először: miért jó nekünk az EU? Akkor még azt válaszolták, hogy már rövidtávon is jó lesz, mert ilyen olyan támogatásokat kapunk stb. Mostanra ezek a támogatások lassan elapadnak, amiket kapunk botrányok kísérik, mert nem érnek el a pénzek oda, ahová szánták őket.

    Nem olyan régen ismét megkérdeztem, miért jó nekünk az EU?
    Most az a válasz, hogy hosszú távon fogja igazán megérni, ez egy hosszútávú befektetés a jólét érdekében.

    Most akárhogy is nézem, az EU válságban van, mondhatni szétesőben. Lassan de biztosan felszámolják a jóléti államokat ott, ahol már ezt elérték, így nálunk sem lesz belőle semmi.
    Mindezt teszik a szabad verseny és a globalizált piac nevében. Ez utóbbinál azzal érvelnek, hogy a globális piac mindenkinek nagyobb lehetőségeket kínál.
    Mondják ezt, miközben pont a versenyt akadályozzák az ilyen javaslatokkal/törvényekkel mint a szoftverszabadalom. A globális piacon csakis a multik rúghatnak labdába tönkretéve mindent és mindenkit.

    Nem hajlandóak észhez térni és a saját választott képviselőink vagy hülyék vagy egészen egyszerűen ellenünk dolgoznak (jópénzért).
  • BiroAndras #33
    Ezt is meg fogjuk oldani. Eddig illegálisan használtuk a szoftvereket (mert nem tudtuk kifizetni), mostantól meg már fejleszteni is illegálisan fogjuk.
  • snorbi #32
    De! Ha pl. veszel MS Visual Studio-t, amivel készített programot MS Windows-on akarod futtatni, akkor rendben vagy.

    DE!!! Ne merészelj új funkciókat kitalálni, csak azokat használd, amiket az MS az orrod alá nyomott. Persze átböngészheted a pár millió szabadalmat és/vagy fizethetsz szabadalmi jogászokat.

    De még ez sem garantálja, hogy a megírt alkalmazás nem sért szabadalmakat, mert magának az alkalmazásnak a menete vagy használati módja még simán sérthet szabadalmakat (pl. 1-click-shopping).
  • Laci73 #31
    z5oTtu:
    Pont ez a lényeg - ne tudj versenyezni a nagyokkal.

    Kazak:
    " El kéne végre döntenie a tagállamoknak, meg az állampolgároknak, hogy európai integrációt vagy nemzetállamokat akarnak..."
    Sajnos nem mi döntjük el, hanem az EU Bizottság. Az egyes tagállamoknak önálló döntéshozatali jogköre nincs.

    KM:
    Néhány éve legalább olyan lelkes híve voltam az EU-nak mint Te. (talán még vissza lehet olvasni itt az SG-n is az egykori idealista kijelentéseimet) Az EU állampolgárai most ébrednek rá, hogy az EU valójában egy gazdasági alapon működő, a szűk elitet (multik és bankok) szolgáló csapda. Te a papírra írott malasztot látod, én a 40 milliós munkanélküliséget (és nagy tévedés hogy ezek javarészt iskolázatlan emberek!), a széthulló jóléti rendszert (pont ez a jóléti társadalom lett beígérve nekünk is - erre leghamarabb ezt verik szét, jó példa erre Ausztria vagy Németország), a tönkremenő családi vállakozásokat, a multik és a bankok pofátlan menetelését, a növekvő árakat - nekem nem kell belőle!