Gyurkity Péter

A Dell is Mac OS-re váltana

Michael Dell, a vállalat alapítója kijelentette, hogy szívesen alkalmazná az Apple x86 platformra átírt operációs rendszerét, amennyiben Jobs cége ezt lehetővé tenné számukra.

Dell a Fortune magazin kérdésére adott válaszában adott hangot véleményének, amelyben hangsúlyozta, hogy mindez kizárólag az Apple hajlandóságán múlik. "Amennyiben az Apple úgy dönt, hogy mások számára is elérhetővé teszi operációs rendszerét, mi örömmel kiegészítenénk terméklistánkat" - írta Dell a magazinnak küldött válaszában.


Michael Dell
A dolog érdekessége, hogy első alkalommal nyilatkozott kedvezően egy, a PC-piacon érde­kelt nagyvállalat, a piac fontosabb szereplői ugyanis eddig nem kívántak állást foglalni az Apple mellett. Nem véletlenül: ezek a cégek nem szeretnének kon­fron­tá­lód­ni a Microsofttal, amelynek operációs rend­sze­re óriási túlsúlyban van jelen az aszta­li számítógépek piacán, és a legtöbb előre összeálított asztali konfiguráció is Windows operációs rendszerrel kerül forgalomba. A Mac OS ugyanakkor - amint arra korábban a szakértők és a felhasználók egy része is rámutatott - erős riválisként jelenhet meg, de kizárólag abban az esetben, ha az Apple is szélesebb körben elér­he­tő­vé kívánja tenni operációs rendszerét. Ehhez többek között az is kellenne, hogy a nagyobb PC-gyártók - mint például a Dell - hozzáférjenek a szoft­ver­hez, és a Windowshoz hasonlóan előre telepített példányokkal értékesítsék a konfigurációkat.

Jó esély van azonban arra, hogy ez nem fog megtörténni: a június 10-én véget ért Worldwide Developer Conference rendezvényen az Apple vezetői nemcsak az Intel chipekre történő váltást jelentették be, de azt is leszögezték, hogy a Mac OS kizárólag a Mac számítógépeken fut majd, és ezeken a konfigurációkon alapesetben a Windows operációs rendszert sem tudjuk majd elindítani. Ezt a The Register információi szerint Phil Schiller, a vállalat alelnöke jelentette ki, aki azonban nem zárta ki a Windows futtatásának lehetőségét. "Ez nem jelenti azt, hogy mindenáron ki akarjuk zárni ezt a lehetőséget - amennyiben erre sor kerül, nem fogjuk megakadályozni, hogy a felhasználók Windowst futtassanak a Mac számítógépeken" - jelentette ki akkor az alelnök.

Nemhivatalos értesülések szerint azonban a Windows telepítése nem lesz könnyű feladat, és némi trükközést kíván majd. A Fortune cikke megemlíti továbbá, hogy Henri Richard, az AMD marketingigazgatója negatívan válaszolt megkeresésükre, és leszögezte, hogy az Apple nem bocsátkozott tárgyalásokba az AMD vezetésével. Véleménye szerint a döntést kizárólag a pénz motiválta, és ilyen szempontból ésszerűnek tűnik az Apple lépése. Az operációs rendszer és a fontosabb alkalmazások átportolása ugyanis nem olcsó játék, és az Intel révén az Apple jóval több bevételhez juthat, mint ha az AMD-vel paktált volna le.

"Steve Jobs eszes fickó" - vélte Richard. "Annyi pénzt sajtol majd ki az Inteltől amennyit csak bír, és a végén a legjobb architektúra mellett kötelezi majd el magát."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #114
    nem nagyon tudok belekötni abba, amit írsz, egy másik szempont mint az enyém.

    én korábban azt írtam, hogy szerintem azért nem jó a párhuzam, mert olyan szempontból meg kell különböztetni őket, hogy a konzol célhardver, a mac pedig ugyanúgy általános mint az x86 pc. (csak emlékeztetőül :))

    eddig nem értettem, milyen szempontból gondolod, hogy hasonlóak, most már értem, és igazat kell adjak neked, ez valóban fontos szempontja az összehasonlításnak.

    a teljesítményről: az anandtech tesztje (szerintem) azért lényeges, mert megpróbálja kiszűrni a rendszer minden egyéb komponensét, és pusztán a processzorok teljesítményét meghatározni és összevetni. az eredmény a "hétköznapokban" nem igazán hasznosítható, de érdekes próbálkozás, és rávilágít pár olyan dologra, amit érdemes (lett) volna figyelembe venni a PPC fejlesztésénél.
    azért arra jó volt, hogy Ulkesh belátta, hogy nem abszolút veri a powermac a xenont, hanem abban amire ő használja, és neki ez számit... ez egy korrekt és érhető álláspont, úgyhogy haszna van a dolognak :)

    ettől függetlenül láttam már én is néhány olyan mac-x86 összehasonlítást, ami valóban csak "csúsztatás" volt :)

    további szép napot mindenkinek, lassan ez a hírtopik is elsüllyed :) most hogy már nincs vita...
  • pascal #113
    "köszönöm, már értem :)"

    Vélemény? :)


  • Yeti #112
    Nem olvastad el jól. OS X Servert futtattak a gépen.
  • lowdog #111
    köszönöm, már értem :)
  • pascal #110
    "kár, mert én tényleg kiváncsi lettem volna, hogy hogyan látod ezt a mac-konzol párhuzamot a koncepció terén!"

    Semmi komolyra nem kell gondolni: Mindkettő mögött 1 db nagy cég végig azon fáradozik, hogy terméke minél jobban a hétköznapok részévé váljon és kielégítse a felhasználók igényeit. A PC mögött nincs ilyen, izéé a Microsoft önkéntesen felvállalta, hogy a szotfver oldaláról megfogja dolgot, de szerintem ez hosszú távon nem tartható (ezért is kacsingat a nagytesó az Xbox meg a media centerek felé, megintcsak szerintem)
    Nagyjából ennyi mondanivalót sűrítettem 3 oldalnyi postba az elmúlt 2 napban :D

    Ja és erről a mac-pc teljesítménycsatáról kattanjatok már le. 2 különböző architektúra (még egy darabig, tudom) jelenleg mindkettő életképes és piacon van, objektív összehasonlítást végezni nehéz (lehetetlen?) a legtöbb próbálkozás komolytalan flamek alapját képzi.

    archkoven: nem tartom magam elfogultnak, és a füleim se süketek, de te részedről a legkomolyabb érv ellenem az volt, hogy nincs igazam :)
  • lowdog #109
    nagyon helyes :) majd figyellek :)
  • lowdog #108
    "ezt nem rólad írtam, hanem pascalról."
    jó csak mert az én hozzászólásomra volt hivatkozva :)

    "Egyébként valóban félreértettem amit írtál mert nem tetted ki, hogy kinek szól."
    néha elfelejtem hogy megnyomtam-e a válasz gombot :)
  • archkoven #107
    Bocsáss meg lowdog, valóban nagyot hibáztam, a jövőben megpróbálom jóvátenni;)
  • archkoven #106
    "akkor van a hülyeségnek és az elfogultságnak olyan mértéke amire már az ember csak legyint és meg sem próbál meg érvelni mert előre tudja, hogy süket fülekre találna."
    -ezt nem rólad írtam, hanem pascalról.
    Egyébként valóban félreértettem amit írtál mert nem tetted ki, hogy kinek szól.
  • archkoven #105
    Ha vetted volna a fárdtságot kedves Ulkesh, hogy elolvasd a cikkel akkor láthattad volna, hogy itt nem a szerverként való használaton volt a hangsúly azt csak kiváncsiságból nézték meg, hogy szerverként mit tudna.