Szekeres Viktor

Galaxis útikalauz stopposoknak

Kultuszregény-adaptáció a köbön, pánikba esni tilos, törülközők készenlétben, nincs más hátra, mint előre - végre itthon a Galaxis útikalauz.

Douglas Adams 1978-ban először rádiójáték, majd rá egy évvel regény formájában megjelent művét talán nem ismerik itthon annyian, mint az elvárható lenne, de az biztos, hogy aki ismeri, az rajongónak számít. Kétségtelenül nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, hogy ezen fanatikusok körében az év egyik legjobban várt premierje a Galaxis útikalauz stopposoknak filmváltozata. Bár a 80-as évek elején a BBC már filmsorozat formájába kényszerítette a könyvet, de szerencsére huszonegynéhány év elteltével a mű megkapta az interpretáláshoz méltó köntöst, a mozivászont.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A haladóknak valószínűleg nem kell nagyon ecsetelni a történetet, a kezdőknek meg talán elég annyi, hogy kedvenc bolygónk, a Föld szerencsétlen módon egy intergalaktikus építkezés útjában áll, ezért szanálják (értsd: megsemmisítik), annak minden lakójával egyetemben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az egyik lakos - aki Arthur Dent névre hallgat - barátja, az álruhában ideiglenesen a bolygón állomásozó Ford Prefect jóvoltából megússza a globális katasztrófát és egy vogon űrhajó fedélzetére stoppolják magukat.

Nyilván a történet egy Douglas Adams-immunis olvasó számára nem tűnik különösebben lenyűgözőnek. Talán ez a film egyik legnagyobb hibája is, hiszen nulla előképzettséggel sajnos a film egy afféle gyerekes hülyeségorgiának hathat az egyszeri néző szemében. Rajtuk, az angol humorfób és a különösen szőrős szívű rajongók kivételével azonban valószínűleg mindenki látni fogja a rendező szándékát a Galaxis útikalauzon, miszerint egy nagyon élvezetes és nagyon aranyos film készítése volt a cél, amely a klasszikus brit humoron és egyéb abszurd helyzeteken, valamint a nagyon szerethető karaktereken alapul.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az alap a filmhez adott volt, sőt a forgatókönyv első változatának készítésében maga Douglas Adams is részt vett. A szerző halála után Karey Kirkpatrick csinosítgatatta az eredeti elképzelésekhez hűen, de azért pár változást is belevezetett (ld. Ford Prefect a könyvvel ellentétben a filmben színesbőrű).

Az eddig videoklipeken edződött Garth Jennings vezényelte film látvány tekintetében nem okoz csalódást, és amit külön ki kell emelni a film nem tűnik műanyag, full CGI-szagúnak. A könyvből sokak által ismert, eddig csak gondolati síkon létező helyszíneket és tárgyakat nagyon ötletesen valósították meg, akárcsak Zaphod Beeblebrox, a Birodalmi Kormány elnökének kétfejűségét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A színészek is hozzáteszik a maguk adagját a Galaxis útikalauzhoz, semmi probléma nincs velük. Martin Freeman übernaiv Arthur Dentjét nagyon eltalálták, és Mos Def Ford Prefectje is kellőképpen nyugodt karakter. Az ismertebb nevek frontjáról felsorakozik a filmben John Malkovich, egy vallási vezető, Humma Kavula szerepében, mely karaktert speciálisan a film miatt írt bele a történetbe még anno Douglas Adams. A film feliratos volta miatt szerencsére nem maradunk le Marvin robot minden rezignáltsági világrekordot megdöntő hangjáról, Alan Rickmanről sem.

A Galaxis útikalauz stopposoknak tehát egy tipikusan bennfentes, abszolút jószándékú és ártalmatlan rajongói filmnek sikeredett. Mint ahogy feljebb is szó volt róla, egyáltalán nem hibátlan vagy kiemelkedő, de aki nem kukacoskodik és nem cincálja szét orvosi szikével, az biztosan egy nagyon élvezetes, röhögéssel teli két órát tölthet el a mozi jótékony sötétjében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Rajongóknak kihagyhatatlan film (ők különösen fogják értékelni a filmben elrejtett számtalan utalást) és remélhetőleg a szerzőt nem ismerő (van ilyen??) nézők körében is szerez pár új olvasót a könyv. Sajnos a kevésbé kiemelkedő amerikai szereplés eredményeképpen egyelőre nem sok esély mutatkozik a Galaxis útikalauz-cikus további köteteinek megfilmesítésére, de a remény hal meg utoljára.

A film első előzetes videójának letöltése
A film második előzetes videójának letöltése


Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Galaxis útikalauz stopposoknak
(Hitchhikers' Guide to the Galaxy)

amerikai-angol sci-fi vígjáték, 110 perc, 2005

Rendező: Garth Jennings
Író: Douglas Adams
Forgatókönyvíró: Douglas Adams, Karey Kirkpatrick
Operatőr: Igor Jadue-Lillo
Zene: Joby Talbot
Producer: Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Nick Goldsmith, Jay Roach
Executive producer: Douglas Adams, Derek Evans, Robbie Stamp
Vágó: Niven Howie

Martin Freeman (Arthur Dent)
Mos Def (Ford Prefect)
Sam Rockwell (Zaphod Beeblebrox)
John Malkovich (Humma Kavula)
Zooey Deschanel (Tricia McMillan)
Warwick Davis (Marvin)
Bill Nighy (Szlartibartfaszt)
Anna Chancellor (Questular Rontok)
Richard Griffiths (Vogon Jeltz hangja)
Stephen Fry (a narrátor hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • koppi85 #48
    Én könyvtárból vettem ki, úgyhogy ha csak elolvasni szeretnéd akkor ott is megpróbálhatod. Több verzióban is van a könyvtáraknak.
  • bippo #47
    Librin kint van, gondolom rendelni kell.
    http://www.libri.hu/konyv/galaxis-utikalauz-stopposoknak-2.html
    De külön könyvek is vannak.
    Bookline-nál csak 3:
    http://bookline.hu/search/search!execute.action?inner=true&__checkbox_searchInAntique=true&searchfield=douglas+adams&searchInAntique=true&tabname=konyv


  • mate1260 #46
    hol lehet beszerezni azt amelyikbe mind az öt benne van???
    Please Help!!
  • Barnagekko #45
    Én beültem a családdal végignézni a filmet... apám - aki egyébként nagy Galaxis Útikalauz fan - már szinte sírt a röhögéstől, a film végéig. Nekem nagyon tetszett, el is olvastam a könyveket. :)
    Tény, hogy nem nagyon ragaszkodik a könyvhöz, de még sztem így is jobb, mint a SW 3 - pláne, hogy eleve egy kicsit új folt a sc-fi filmek palettáján, nem a túlvezérelt lézerkard csattogtatások, vagy lézer-fézer tüzek a nyerők. ;) Na jó, nem ez az egyetlen ezektől mentes film.
    Csak az volt a fura, hogy az egész moziban voltunk hatan, a másik kettő egy kiscsaj és egy öreg néni volt... :D
    De még valami: a Galaxis Útikalauzból már képregényt is csináltak...
  • Santoro #44
    Ilyen szart még életemben nem láttam!!! Aki még nem látta NE is nézze meg!! Inkább olvassa el…
  • cain #43
    hhhááááát, ebben a filmben két dolgon tudtam röhögni. marvinon, meg a kenyérpiritón. :D
    inkább ne csinálták volna meg. sokkal jobb, ha a könyv alapján a fantáziájára hagyatkozik az ember. bár az angol humort kedvelők még szórakozhatnak is rajta.
  • Fender #42
    kurrrrrrvaszar film.... megnenézzétek
    tiszta csalódás volt az egész
  • FTeR #41
    nem mintha bárkit is érdekelne 1 ilyen kihalt topikban, de sztem a film vége jobb mint a tv sorozaté (asszam az teljesen követi a könyvet). A sorozatban kicsit összecsapott lett és nincs happy and se :)
    végülis a filmban minden benne van ami abban, csak a sorrend más és néhol a vonatkozás is megváltozott :)
  • FTeR #40
    ááá, a mozifilmben benne van az a robot, ami a tv sorozatban a marvin (a depis robot). A vogan bolygón amikor a szöke 2 fejű srác felfedi kilétét (elnöknek) :D
  • FTeR #39
    nem tudod te, h én milyen gyorsan tudok olvasni :)