Gyurkity Péter

500 GB-os merevlemez a Maxtortól

Egy pillanatra sincs megállás a merevlemezgyártók versenyében: ezúttal a Maxtor jelentette be legújabb fejlesztését, egy 500 GB kapacitású merevlemezt, amelynek révén a vállalat szeretne felzárkózni riválisaihoz.

A hagyományos asztali számítógépekbe illeszkedő 3,5 hüvelykes háttértároló elkészültének bejelentésében a gyártó kihangsúlyozza, hogy az új meghajtók a rendkívül nagy kapacitás mellett egyéb előnyökkel is szolgálnak majd a vásárlóknak. Ezek között említik a nagyobb teljesítményt, a minden eddiginél jobb hőeloszlást, valamint a biztonságot, amely elsősorban a nagyerejű fizikai behatások elleni védelmet jelenti.

"A Maxtor továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít a különleges piaci igények kielégítésére. Az 500 GB kapacitású háttértároló a vállalatok közötti, illetve az egyes piaci szegmenseken belül megfigyelhető versenyt jelképezi, amely a legnagyobb méretű merevlemez előállításáért folyik" - jellemezte a helyzetet David Reinsel, az IDC kutatócég háttértárolókra szakosodott elemzője.


A 3,5 hüvelykes meghajtóról egyelőre annyit árultak el, hogy 7200-as fordulatszámon pörög majd, illetve Serial-ATA II (Serial-ATA 300) és hagyományos ATA-133 interfésszel egyaránt forgalomba kerül, így a valamivel régebbi alaplapokon sem kell majd lemondanunk használatáról. A vállalattól nem szivárgott ki egyéb technikai részlet.

A merevlemezgyártók közötti verseny tehát tovább folytatódik, ami mindenképpen jó hír nekünk, felhasználóknak. A Maxtor ugyanakkor felkötheti a felkötnivalót, hiszen nagy riválisa, a Hitachi már áprilisban bejelentette, hogy 1 TB-os háttértárolón dolgozik, és az új merevlemezek 2007-ben jelenhetnek meg az asztali számítógépekhez. Az 500 GB-os példányokat ugyanakkor már januárban bejelentették, így akár azt is mondhatjuk, hogy a Maxtor jócskán lemaradt vetélytársa mögött. A hír azonban mindenképpen kedvező számunkra, hiszen minél több gyártó száll be a fél, illetve egy terabájtos merevlemezek kifejlesztéséért folytatott versenybe, annál hamarabb terjednek majd el ezek a mai szemmel még különleges háttértárolók, és egyre közelebb kerül az az idő, amikor elérhető áron szerezhetünk be ilyen gigászokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oldern the 1st #67
    Egy éve használom a 120 gigás Maxtorom, semmi baja :D
  • szombi #66
    Mondjatok amit akartok, de a Quantum-ot ne dícsérjétek...
    A tipikus jellemzők: pörgés mint egy halk Boeing747, töltés mint egy német géppuska. de amúgy jó...
    Egy érdekes mesét mondok a nemrég vásárolt, samsung 160GB-SATA vinyómról:
    Egy héttel a vásárlás után történt egy affér. Éppen a belső(kollégiumi) hálóról töltöttem nagyban,
    amikor a töltés kellős közepén kék halál(WinXP), mert ,,kernel write error'' történt, de nem sikerült elolvasnom,
    mert a gépem azon nyomban újraindult. Megintcsak zavartalanul, sebességcsökkenés nélkül használom tovább,
    majd elkapott a hév: be kéne fejezni a letöltést. A letöltés iszonyú lassú lett, és... RESTART
    Újratelepítettem már 3-szor a windóz-t, de ugyanez. A hálókártyához másik drivert szereztem,
    és a sebességcsökkenés elmaradt. töltés közben netezni akarok, és... RESTART
    Egyik szobatársamnak megosztottam a vinyómat(nem ftp-n, hanem MSWIN-hálón), hogy rátegyen egy DVD-t.
    Mondanom se kell, hogy a művelet kellős közepén megszakadt a kapcsolat. megnézem a gépem: RESTART
    A szervizben többször is átnézték, de nem találtak hibát. De azért kicserélték.
    És láss csodát! Azóta megszűnt a hiba. Én a gyorstárra gyanakszom, ami nem mozgó alkatrész...
  • FtranX #65
    A melegedés nem elsősorban a kapacitástól függ, hanem a fordulatszámtól és az elektronikától. Egy-egy "széria" eltérő kapacitású modelljei legtöbbször csak bennük lévő lemezek számában különböznek.
    Amúgy ma már nem mernék vinyót hűtés nélkül használni. Tavalyelőtt a 60-as Maxtorom is rakoncátlankodott a nyári melegben. Legutóbb egy ismerősnek meg két 80-as Samsungja ment tönkre egymás után, mire szóltam neki, hogy a vinyók nem igen szeretik, ha rosszul szellőző házban, külön hűtés nélkül tartják őket 30 fokos nyári melegben.
  • soulhunter #64
    van 200as és 120as maxtorom...
    az aljára kellett vennem kifejezetten vinyohűtő ventit,de amugy halk (amikor épp nincs 180%ban töredezve) :)
    csak jot tudok irni rola a melegedésen kivül :)

    viszont annyi érdekelne,hogy melyik online áruházban lehet rendelni 400 GB-set? mer igértek nekem mindenféle szupert,aztán soha nem lett semmi,és még 1 üzletben sem lehet rendelni sem,legalábbis se bp-n,se győrben nem jártam sikerrel...

    mindenhol a max. az 300GB,de az nekem kicsi lenne,mer a mostani 320-am is be van telve :)
  • Hegyikecske #63
    Hmm most bírom h elkezdi sorolni a tapasztalatait... Ebből csak az derül ki h minden cégnek voltak ballövései meg jó szériái is... Általánosan: a Maxtort szokták ajánlani mert jó az ár/érték viszonya, vagy a Samsungot mert halk és megbízható... Nekem nincs egybe 120gigás winyóm( 80+40Maxtor) de 120fölé nem is mennék winyóban... Az 500ast se próbáltam de 160as már volt a gépemben és úgy melegedett mint a veszett fene, 80as winyót még nem láttam leégni, ez inkább kapacitás mint márkafüggő sztem!
  • dez #62
    "Tápegységtől is függ? Túlfeszt kaphat vagy miért?"

    Valahogy úgy. Pl. egy oszcilloszkópon nézve a PC-s tápból jövő fesz nem egy szép egyenes vonal, hanem - a kapcsolóüzem miatt - "tüskés": pillanatnyi túlfeszülségek vannak. Persze ezt próbálják kondikkal kisimítani, ez adott esetben jobban sikerül (jobb kondi -> drágább kondi [+ jobb áramkör] -> márkásabb táp -> drágább táp :) ), más esetben rosszabbul. Az alaplapon is vannak erre plusz kondik (tehát az alapfeszültségeken is), és a vinyón is (ami ne felejtsük, közvetlenül a tápból kapja az áramot), de utóbbiak - helyszűke miatt - kicsik, nem sokat segítenek, jut a tüskékből az egész elektronikának.
  • Zsoltika 007 #61
    "Samsungot is, arról már 2x elszállt a partíció, amikor másik gépbe tettük." - Ilyenről még nem is hallottam.
  • BiroAndras #60
    Nekem csak egy Maxtor halt meg, pedig jópárat használok. A cégnél meg tucatjával evttük, és nem volt gond. De kipróbáltam egy Samsungot is, arról már 2x elszállt a partíció, amikor másik gépbe tettük.
  • Bandee1987 #59
    Nekem egy 120 gigás Seagate Barracudám van, kb. másfél éve vettem, és azóta sem volt soha semmi baja, csendes, szóval én seagate-et ajánlom.
  • Zsoltika 007 #58
    Nekem a maxtor volt az új gépemben (ház venti nuku) 47-49 fokos. Most a samu stabil 35 fokon megy.