Tóth Kristóf

SLI videókártya-csomag a LeadTektől

E heti ismertetőnkben a LeadTek két videókártyás csomagját vettük szemügyre, melyben minden megtalálható, ami az nVidia SLI megoldásához szükséges lehet.

A videókártyák összekötésének ötlete a 3dfx berkeiben már 1996-ban felvetődött, akkor még a PCI slotos Voodoo 2-k kombója előtt borult a földre mindenki. Azután bejött az AGP slot, meghalt a 3dfx, és az nVidia felvásárolta a maradékát. A terheléselosztás elméleti alapjai tehát már évtizede megvannak (igaz, akkor még a monitor páratlan és a páros sorait számolta a két kártya). Az AGP port duplázása radikális változtatásokat igényelt volna az alaplapgyártóktól, és nem is tette volna kifizetődővé a dolgot. Azonban a PCI Express megjelenésével újabb ígéretes platform tűnt fel a vállalat megalomán mérnökei előtt, és még az új szabvány térhódítása előtt kiadták duál megoldásukat.

Az nForce4 Ultra chipset 16 PCI Express csatornát biztosít a videókártyák számára, de ezt a sávszélességet jelenleg semmi nem használja ki. Lehetőség van azonban a csatornák megosztására 2x8-as osztásban, azaz semmi nem gátolja két grafikus vezérlő behelyezését. Az nVidia által kifejlesztett SLI (Scalable Link Interface) az terhelés elosztásának egyszerű elvén alapul, és csak akkor működik, ha két ugyanolyan videókártyachip van összekötve. A megoldás sajnos nem teszi lehetővé különböző órajelű vagy jellemzőjű kártyák összekapcsolását. Ebben az esetben a vállalat által készített meghajtóprogram opciói között nem jelenik meg az SLI-mód lehetősége.


A két videókártya nem egyenrangú, ez az adatok elosztásánál segít. Úgy hajtják végre, hogy a számítógép processzora minden számítási műveletet az első GPU-nak továbbít, majd az a két kártyát összekötő hídon át a másikat is bevonja a munkába. Ez a közvetlen összekötő kapocs hatalmas átviteli sebességgel bír (10 GB másodpercenként), azaz jóval gyorsabb annál, amit a PCI Express buszokon keresztül lehetne forgalmazni.

A monitorra kirakott képkockák megosztása két módon történik: az egyes képkockák eltérő videókártyák általi renderelésével (AFR, Alternate Frame Rendering), illetve az adott kép megosztásával (SFR, Split Frame Rendering). Ennek eldöntése nem automatikus, a vállalat mérnökei a legkeresettebb száz játéknál előre elkészítettek a profilokat, illetve ha nem ilyenbe tartozóról van szó, akkor alapértelmezésben az AFR mód az uralkodó. Ez persze olyan játékoknál, melyeknél lassított speciális effektek vannak nem működhet, és ilyenkor a driver dönti el, hogy mennyi adatot oszt meg a két GPU között.

Mivel a meghajtóprogram tudja, hogy mindkét kártya ugyanolyan gyors (ez ugye alapkövetelmény), a munkát is könnyedén el tudja osztani. Egy táblában eltárolják az előző néhány képkockát, majd ez alapján becslést készítenek, hogy a következő képnél melyik GPU-ra mekkora feladat fog hárulni. Ez nagyon hasonlít a számítógép processzorának utasítás-előrejelzéséhez, és ha mégse jön össze a tökéletes fele-fele arány, akkor az egyik kártya várakozásra kényszerül. Ebből egyértelművé válhat, hogy ugyan két 6600GT összekötése elméletben egy 16 futószalagos, 256 MB memóriájú kártyát jelentene, de két videókártya biztosan nem jelent kétszer akkora teljesítményt. Miután mindkét GPU kész a feladatával, a második átküldi a kész adatokat az első memóriájába (azaz a digitális feldolgozás miatt a képminőségnél nincs romlás), az összeadja a képrészleteket (vagy képkockákat), és kirakja a kijelzőre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A LeadTek csomagjára rátérve: a képeken is látható tetszetős dobozban szinte elvesznek az apró kártyák. A tájékoztatók, a Splinter Cell és a Prince of Persia kiegészítője, illetve a meghajtóprogramokkal teli CD-k mellett (természetesen ajánlott frisset tölteni a netről) két DVI-átalakítót, két HDTV-kábelt és az SLI-összekötéshez szükséges nyákocskát találhatjuk. Az installálás teljesen szokványos, csupán arra kell figyelnünk, hogy az első videókártyába dugjuk a monitorkábelt (Az SLI-mód bekapcsolásával a második kártya már nem küld jeleket.)

A kártya egyébként Shader Model 3.0-t használ, a gyártó UltraShadow II technológiája pedig a játékokban lévő fényforrások kezelését javítja fel, az árnyék effektusokat teszi egyszerűbben megvalósíthatóvá és élethűbbé. Az élsimításért az Intellisample 3.0 felel, a nagyfelbontású tévénézés lehetőségéről pedig a HDTV-támogatás gondoskodik.

Mint a bevezetőből is egyértelművé válhatott, a teljesítmény-megosztás szempontjából a driver létfontosságú. Ez egyben a legnagyobb hátrány is, hiszen egyes játékoknál akár meg is szűnik az SLI lehetősége. A dupla videókártyás megoldás elméletben tökéletes lehetne a mai gyorsan változó piacon, hisz most még elegendő egy kártya, és később, egy év múlva - ha a játékok igénylik - vehetnénk még egyet. Azonban a megoldáshoz jóval drágább alaplap, és az átlagnál nagyobb teljesítményű táp is szükséges, tehát a ma kiadott forintok sem elhanyagolhatóak, hát még az hogy a két kártya együtt sem nevezhető éppen halknak.

Hogy mégis kinek ajánlható a csomag? Érdemes figyelembe venni, hogy két 6600GT olcsóbb, mint a jelenlegi csúcskártyák, és azoknál nagyobb teljesítményt nyújtanak. Felcsillanhat a szeme a hatalmas Windows munkaasztalra vágyó, négy monitorral rendelkező felhasználóknak is, hiszen a két kártya egymástól függetlenül is működhet, és mivel mindkettőn két kimenet van, akár négy kijelzőt is tudnak vezérelni, boldoggá téve a repülőgépszimulátor vagy a panorámaképet igénylő FPS-rajongókat.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A két 128 MB-os LeadTek 6600 GT videókártyát tartalmazó csomag bruttó ára Mistral szaküzleteiben 94 990 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #16
    Szerintem nem kell az SLI-hez külön patch. Csak egy profilt kell neki csinálni (ha még nincs), és ott engedélyezni valamelyik SLI módot.
  • irkab1rka #15
    Itt sem hirdet többet a mistral az biztos :)

    Amugy lehangoló, hogy hangos a cucc, hogy érzékeny az SLI a kártyák azonosságára (emléxem, a vodoo-val is pont ez volt a probléma, igaz még a kiadást követő évben is szarrá verte a következő generációt) és hogy sokat fogyaszt.

    Nem tudja valaki, hogy pl a 3dmax támogatja-e valami patchel a SLI kihasználását rendereléshez?
  • Csudri #14
    Extrem sport geekeknek - Maxtor vinyót a Mistraltól! LOL!
  • MrTressy #13
    és nem veszik vissza gariba mert hogy megvan karcolva...
  • arty #12
    mistralban anno a leadtek 6600GT olcso volt, csak a DVI nem müködött egyiken sem :)

    mondjuk ugytudom visszavették őket ...
  • Andris #11
    Mistalnál vasgolyót se vegyél mert az is elromlik.
  • dez #10
    Lehet-e venni Leadtek 6600GT-t? Bizonyára..
  • pepe003 #9
    Ezt lehet kapni külön is, vagy csak kettesével?
  • dez #8
    Jahh, vegyél kettőt - drágábban. Jó üzlet - nekik.
    (De biztos lesz, aki így is vesz.)
  • arty #7
    ezekre gondolom mistral "garancia" van. az meg ugye azt jelenti, hogy ezekre nincs gari :D