Berta Sándor

185 millió euróval fejlesztik a német kábeltévé-hálózatot

A kábeltévés szolgáltatók nem adják fel és meg vannak győződve arról, hogy valós alternatívát tudnak kínálni a felhasználóknak a műholdas és a DSL internethozzáférésekkel szemben.

A Német Kábelhálózatok Szövetsége bejelentette, hogy négy német kábeltévé-szolgáltató cég, a Kabel Deutschland, az ish, az iesy és a Kabel Baden-Württemberg összesen 185 millió eurót akarnak a következő években hálózataik fejlesztésére fordítani. A négy német vállalatnak nem ez az első hasonló beruházása, hiszen tavaly már 172 millió eurót fordítottak a kábeltévé-hálózataik korszerűsítésére és bővítésére. A vállalatok tervei szerint a fejlesztéseknek köszönhetően az idei esztendő végére összesen 4,1 millió német háztartásban lehet majd a digitális televíziós, az internet és a telefonszolgáltatások ötvözetét kínáló Triple Play szolgáltatáscsomagot használni.

Tény és ezzel a szolgáltató cégek is tisztában vannak, hogy a kábeltévé-hálózatok havidíja a műholdas vagy a DSL-hozzáférésekhez képest drágább, ám a vállalatok ezt a különbözetet akciók bevezetésével akarják kompenzálni.

A Német Kábelhálózatok Szövetségének adatai szerint Németországban a kábeltévé piaci részesedése a legnagyobb a piacon, megközelítően 56 százalék. Ezt követik a műholdas televíziózás 39 százalékos és az antennás hozzáférések öt százalékos piaci részesedéssel. Az Astra műholdüzemeltető cég adatai szerint viszont a műholdas előfizetések a piac 43 százalékát fedik le, míg kábeltévé-előfizetéssel 19,35 millió német háztartás rendelkezik.

Ugyanakkor hiába kerül sor a közel kétszáz milliós beruházásra, a szélessávú vezetékes (DSL) internet- és a VoIP-előfizetések száma továbbra is hihetetlen mértékben növekszik. Amíg a kábeltévé-s piacon a növekedés tavaly 130 százalékos volt, addig ugyanez az adat a DSL- és a VoIP-piacon 300 százalékos. Az idei évre és 2006-ra pedig szintén három számjegyű növekedést jósolnak a szakemberek. A helyzet hazánkban is hasonló, melynek oka egyszerű: míg a DSL szolgáltatáshoz szükséges telefonvezeték már a földben van, és csak a központokat kell fejleszteni, addig a kábeles internetnél a vezetékeket is el kell jutattni a leendő előfizetőkhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TeszteloPontHu #17
  Miért, DSL-nél nem esélytelenek?
 • Mipi #16
  HI! Hát ja szerintem is a kábelnet a legjobb. Nincs ott olyan hogy megrendeled azt csak 1 hónap után csinálják meg mint az ADSL-t. A legtöbb kábelnet szolgáltató már 2-3 nap alatt beköti.
 • ravendel #15
  Kábelnetet lehet találni korlátlant most is új előfizetéssel. pl pr-telekom
 • pite #14
  műholdas kapcsolat.
  az eutelsat az adatvesztést maximum 10-4 (azaz tíz a mínusz negyedik hatványon) nagyságrendben határozza meg műholdas terminál telepítésekor magyarországon és atlantic bird 1-es műholdra vonatkoztatva.

  hol van 60%-os adatvesztés? talán "szakemberek" telepítették a végpontot. gratulálok.

  és ne is dicsekedj azzal, hol dolgozol, mert a te kommentjeid alapján fogom a céget megítélni.[fanyarmosoly]
 • HuAn82 #13
  Hol?
 • FTeR #12
  hopp idézet után lemaradt 1 /. sry
 • FTeR #11
  "Csak a Matávnál volt korlátlan csomag, de már az is megszűnt."

  ez azt jelenti, h új előfizetők számára már már nincs korlátlan net. T-online (axelero) -nál már csak 30gigás korláttal van 2megás net.

  nekem is kábelem van 1megával mert ezt is duplázták az 1. adsles duplázásnál. csakhogy azóta adsl-t még 1x duplázták. kábelt meg nem fogják. szal vagy maradok 2megánál, vagy új szerződés keretében 2mega 30g korláttal. vagy megyek dslre.
 • immovable #10
  ez tetszik...ha tudnátok hol dolgozom asszem lenne nagy meglepődés...
 • immovable #9
  furcsa a kábel korlátos...tájékozatlan vagy, havi 100-150 gigát szedek le 7500 ft-ért...hm télleg korlátos lenne...
 • pmyki #8
  Szerintem is reklamálnia kéne a cégednek, mert ez a dolog egyáltalán nem jellemzi a dsl kapcsolatot.
  A műholdasról meg annyit, hogy hol olvastad/hallottad ezt az orbitális baromságot?
  Ha 60%-os lenne az adatvesztés akkor ki lenne az a hül*e aki használja, vagy egyáltalán elkezdett volna foglalkozni vele? 60% azt jelentené, hogy több mint minden második adat elveszlik, vagyis mindent 2. csomagot legalább kétszer kell küldeni rajta, hogy biztosan megérkezzen, ettől pedig felére csökkenne az átviteli sebesség /legalább/.
  A tények pedig azt mutatják ezzel szemben, hogy a műholdas kapcsolat a megbízhatóságát tekintve előkelő helyet foglal el a jelenlegi vezeték nélküli kapcsolatok között. És a sebessége sem mondható kicsinek a maga 100Mbps-ával.