Tóth Kristóf

Aerocool házak ismertetője

E heti ismertetőnkben két Aerocool számítógépházat mutatunk be, melyek a gyártó nevéhez hűen hatalmas ventilátoraikkal emelkednek ki a mezőnyből.

A legtöbb ember számára a számítógépház csak a gép többi részegységét tároló alkatrész, pedig a jól megválasztott termék éveken át megkönnyítheti életünket. A mutatós darabok nem csak a LAN partik közönségnek okozhatnak esztétikai örömöt, de szobánkban sem kell szégyenkeznünk miattuk. A most ismertetett két Aerocool ház főként kinézetével és hűtésével akar kiemelkedni a tömegből.

Az AeroEngine Jr.-BS méretre szabvány ATX ház (43 x 20 x 44 cm), melynek kinézetét az elején található hatalmas turbina uralja. A tervezők mintha a repülőgéphajtóművek dizájnját tartották volna szem előtt, a 12 cm-es ventilátort széles káva veszi körbe, és elöl vékony rács takarja. Az extravagáns külső fokozásáról kék megvilágítás gondoskodik. Az esztétikus kialakítás nem csak szép, de hasznos is: a ház belsejének hűvösen tartása nagy feladatot vesz le a processzor és a videókártyahűtés válláról is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A légcsavar felett egy kinyitható ajtó mögött négy 5,25"-ös és két 3,5"-es meghajtó beépítését lehetővé tévő rekeszeket találunk. Belülre számos további merevlemez, szám szerint még hat fér el. Az ajtó mögött van a bekapcsológomb is, alatta pedig két, működést jelző ledecske.

A mérnökök a legfontosabb csatlakozókat kivezették a gép elejére. Jobb elől két USB, egy IEEE 1394 Firewire és audiócsatlakozókat találunk, szóval a fejhallgató bedugásához nem kell a gép hátulján matatnunk. A felettük lévő fehér tekerővel a ház elején lévő lapátok forgási sebességét szabályozhatjuk, szóval ha belül nincs nagy hőt termelő részegységünk, szavazhatunk a csendre is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A ház baloldalának átlátszó plexiborítása azt mutatja, hogy ezt a házat egyértelműen nem a gépet asztal alá eldugó tulajdonosoknak szánták. A tervezők alaposan gondoskodtak a gépben lévő levegőáramlás biztosításáról, ezért ennek falára is raktak egy nyolc cm-es ventilátort, melynek lámpácskája kékbe borítja a ház belsejét. A légcsatornát egy hátsó 12 cm-es turbina teszi teljessé, mely garantáltan kiszívja a felmelegedett levegőt. Az oldalfal eltávolítását egy masszív fogantyú könnyíti meg.

A másik házon, az Aerocool Magic-3D-n szintén az előlap ragadja meg először az ember figyelmét. Az apró lyukú rács mögött lévő, nehezen leírható formájú minta ízlésünktől függően három színben is megvilágítható (kék, zöld, vörös). A felépítése annyiban hasonlít az AeroEngine Jr.-BS-hez, hogy az elején szintén található egy hatalmas, 12 cm-es ventilátor, de a dizájnerek egyáltalán nem erre helyezték a hangsúlyt. Méreteik is szinte megegyeznek (ez 45 x 20 x 43 centis).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A meghajtók rekeszeit az elején lévő ajtó kinyitása után vehetjük szemügyre (négy 5,25"-ös és két 3,5"-es van belül), és testvéréhez hasonlóan az elejére itt is kivezették a legfontosabb csatlakozókat. Ennek oldala már nem átlátszó, viszont nagyobb, 12 cm-es lapátokat találhatunk nemcsak a hátulján, hanem az oldallapján is. A ventilátor gömbfeje szintén megvilágítható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mint a bemutatóból is kiderült, ezeket a házakat pazarlás az asztal alá dugni vagy szem elől elzárt helyekre rakni. Ugyan a kék ledes megvilágítás egyesek szerint ma már giccsesnek hathat, de balgaság lenne ha a fények elvonnák a figyelmünket a hatalmas ventilátorokról. Ezek miatt mindkét házat főként a nagyteljesítményű processzorok és videókártyák tulajdonosainak ajánlanánk figyelmébe.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. Az Aerocool AeroEngine Jr.-BS bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 12 750 Ft, az Aerocool Magic-3D pedig 12 490 Ft-ba kerül.