Gyurkity Péter

Évekre megőrzi kereséseinket a Google

Az internetes keresőjéről ismert cég ismét bővíteni szeretné népszerű szolgáltatását, amelynek eredményeként a keresőmotor személyre szabható lesz, és évekre visszamenőleg megőrzi majd korábbi kereséseinket.

A "My Search History" névre keresztelt szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók ezentúl személyes belépőkódot hozhatnak létre, és saját igényeiknek megfelelő módon módosíthatják a szolgáltatást, eltárolva akár az összes általuk kezdeményezett keresést, illetve azok eredményeit. Az újítás egyik nagy előnye, hogy a Google egyéb szolgáltatásait igénybe vevő felhasználók nem kötelesek új felhasználónevet létrehozni, mivel használhatják eddigi belépőjüket.

Az új rendszerben a keresőmotor a felhasználó sikeres bejelentkezése esetén részletes információkat nyújt a korábbi keresésekről, nagyban megkönnyítve ezzel azok munkáját, akik gyakran keresgélnek ugyanazon, vagy hasonló személyek, vállalatok, illetve szolgáltatások között. A belépési procedúrát természetesen teljes mértékben automatizálhatjuk, míg a személyi jogaikat féltő felhasználók akár ki is kapcsolhatják a keresések indexelését.

A vállalat reményei szerint az újítás hamar népszerűvé válhat a felhasználók körében, akik ezáltal még gyakrabban gyakrabban veszik majd igénybe a szolgáltatást - növelve ezzel a kereső népszerűségét, valamint a reklámokból befolyó bevételeket. "Úgy gondoljuk, hogy a felhasználók többsége hasznos kiegészítőként tekint majd az új szolgáltatásra" - fejezte ki a vállalat reményeit Marissa Mayer, a Google termékigazgatója.

Az újítás azonban - ahogy az ilyenkor lenni szokott - ismét két táborra osztja az internetezők tömegét, és a pozitív hangok mellett hamarosan megjelentek a személyiségi jogokat és a bizalmas adatokat féltő csoportosulások által hangoztatott kifogások. "Ez egy nagyon rossz ötlet. Ha mindenáron feljegyzést akarunk készíteni korábbi kereséseinkről, javaslom a notesz használatát - a hagyományos módszer jóval megbízhatóbb és kevesebb kockázattal jár" - jelentette ki Pam Dixon, a World Privacy Forum nevű szervezet igazgatója.

A Google egyelőre nem árulta el, hogy a szolgáltatás - amely ígéretük szerint messze megelőzi majd a rivális cégek hasonló kezdeményezéseit - mikor indulhat be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #12
    Én nem hőzöngök, hanem nemes egyszerűséggel nem ezt használom. Ilyen egyszerű.
  • dez #11
    Hm, ha nem lenne ott a cikk végén, hogy bizonyos civil személyiségi jogokat védő (nem egészen mindegy, kinek, minek a jogait védi egy szervezet...) szervezet/csoportnak nem tetszik a dolog, akkor talán magatok is hőzöngenétek ez ellen, nem?
  • Flashy #10
    de milyen jó, nem? egypárszor rákeresel pornóra, aztán már magától jön majd :D
  • pepe003 #9
  • pemga #8
    Mert a dinamikus IP-k világában nagyon pont a Google fogja visszakérdezni a szolgáltatótól, hogy azon a címen ki is volt akkor tulajdonképpen. Ennél azért jóval olcsóbb és egyszerűbb, ha ezt te sajátmagad adod meg nekik :).

    Másrészt léteznek anonimizáló proxy-k, ha valaki rejtőzködni akar.
  • fapapi #7
    Ez egy jó dolog és most hogy példáztad ezzel a bomba dologgal milyen adatot adsz te meg a googlenak hogy mondja te ez az ember volt ezen és ezen a címen?
    Ilyen modon mondhatják azt is hogy ilyen és ilyen oldalakat ezeken az IP ken kereshettek nem ?
    Akkor meg nem tök mindegy ???
    Manapság nem nagyon van olyan hogy huuuu elbujok az interneten jobban figyelnek minket mint azt valaha is gondolnád
  • Cactus #6
    Ha valahol felrobbantottak egy házi készítésű bombát, akkor gyorsan megkeresnek, mert pl te sok ilyesmit nézegettél.
  • Cat #5
    statisztikákat csinálnak belőle, és utána az automárkákra, alkatrészekre, tuningcégekre keresőknek autoreklámot fognak tolni a képébe, a divatoldalakat nézőknek pedig ruhareklámokat
  • pemga #4
    Jaja, szerintem is ez feature, mert megőrizni eddig is megőrizhették/felhasználhatták névtelenül akármeddig :). Minden bizonnyal lesz valami kis jogi szöveg, hogy a regisztrációval hozzájárulsz ahhoz, hogy eladhassa spammer-cégeknek a kereséseid alapján az érdeklődési köröd. De ezt ugye nem kötelező használni, név nélkül továbbra is használhatod.
  • Flashy #3
    hát ez az amikor olyan dolgot ami saját maguknak hasznos (ki mikor mit hogyan hova keresett) eladnak feature-nek. nyilván eltárolhatják a kereséseket amúgy is, de így a felhasználó saját maga menedzseli őket, loginnévhez köthető meg minden. ugyanaz mint a gmail, ha a szolgáltatásért cserébe vállalod hogy mindent eltárolnak akkor használd, ha nem akkor ne...