Berta Sándor

DVD-utód - már a részletekről tárgyal a Sony és a Toshiba

A két korábbi konkurens DVD-utód-fejlesztő konzorcium képviselői már jóval előrébb tartanak a két formátum egyesítésére vonatkozó megbeszélésekkel, mint azt bárki gondolta volna.

Néhány hónappal vagy akár héttel ezelőtt szinte elképzelhetetlen lett volna a kívülállók számára az, ami most történik a DVD-piacon. Akkor még teljesen egyértelmű volt a helyzet, hogy két konzorcium, illetve azok formátumai, a HD-DVD és a Blu-Ray küzd a vásárlók és a vállalatok kegyeiért a DVD-utód címért folyó harcban. Néhány hete azonban 180 fokos fordulat állt be az ügyben és a két fél - sokak megdöbbenésére - tárgyalásokat kezdett egymással a két formátum egyesítéséről.

A felhasználók és a korábban az egyik, vagy a másik formátum mögé felsorakozó cégek némelyike sem hisz most a szemének és azt gondolhatják, hogy csak egy rossz viccről van szó. Pedig korántsem. A tárgyalásokat egyébként a Sony kezdeményezte. Amennyiben hinni lehet a két konzorciumnak, akkor a majd három éve húzódó harc a HD-DVD és a Blu-Ray Disc között, éppen azok bevezetése előtt néhány hónappal véget ért.


A Nihon Keizai Shimbun nevű japán gazdasági lap információi szerint már egy ideje valójában egyfajta képmutatás zajlik a külvilág felé a két formátum köré tömörült szövetségek részéről. Az újság ugyanis megbízható belső forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a Sony és a Toshiba egymás között már februárban megegyezett titokban arról, hogy a DVD-t egy közös formátumnak kell leváltania. Egy hibrid formátum megalkotása azonban a két szabvány eltérései miatt rendkívül időigényes feladat, ráadásul jelentős kiadásokat is jelent.

A Sony időközben már megoldást is javasol a két lemezstruktúra eltéréseiből adódó problémára. A japán cég úgy véli, az lenne a legjobb, ha az új korong az adathordozó réteget a Blu-Ray Disc-től, a szoftverbázist pedig a HD-DVD-től örökölné. A Toshiba szerint ezzel szemben a HD-DVD jobb lenne, hiszen jobban hasonlít a mai DVD-szabványra és így könnyebben lehetne multikombó meghajtókat építeni. A többrétegű technológiák esetében ugyanakkor a Toshiba a Sony megoldásait akarja előnyben részesíteni.


DVD-t és CD-t is lejátszani képes Blu-Ray meghajtó

A két konzorcium eközben a háttérben szintén tárgyal a szórakoztatóipari cégekkel, akik készségesnek mutatkoznak a DVD-t felváltó egyetlen szabvány támogatására. Most már csak az a kérdés, hogy a felhasználók, akik - joggal - becsapottnak és becsapva érezhetik magukat, mit fognak szólni a két konzorcium pálfordulásához? Az egy formátum és az ebből következő nagyobb mennyiség miatt az árak csökkenése következhet be, vagy éppen a verseny hiánya miatt pont fordítva, a technológiát kidolgozó, és a szabadalmakat levédető gyártók kedvükre határozhatnak meg jó magas licencdíjakat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #16
    Egy fórum, ahol az Artisjus egyik jogásza válaszolgat(ott)...
  • Omega #15
    "karikát"
    hiába Artisjus, ORTT itt olyan nagy hatalmú intézmények, amik mindent megtehetnek még akkor is ha rajtuk kívül senki sem ért egyet velük.
  • Omega #14
    No meg a 12-es kerikát és társait, ezek minálunk a helyi különlegességek úgy látszik.
  • Fityfirity #13
    Az Artisjus nem magyar találmány?
    Mármint egy magyar cég. Itt született.
    Ettől függetlenül én is undorítónak tartom amit csinál.
    Csakhogy tudjátok. Ezt is mi találtuk ki.
  • entreri #12
    Most is basztatják azokat akik csak letöltenek. Monjuk ha p2p-t használsz akkor már felfelé is töltesz, és azt elvileg nem szabad. Szóval mindegy lenne.

    A jelenlegi helyzet az SMSWEB/FTP-re befizető taknyosoknak jó. Elvileg őket nem lehet bántani (csak letöltenek).
  • freddirty #11
    Nem tudom miért rinyáltok a hazai cd/dvd helyzet miatt. Van járható kerülőút (külföldi rendelés), a jogdíjért (amit annyian nem fizetsz ki a külföldi dvd árában) cserébe pedig zene-film magánhasználatra szabadon letölthető a netről.
    Mi volna a jobb megoldás? Dögöljön meg az artisjus és kapjon egy év felfüggesztettet mindenki aki mp3-at és filmet tölt le?
  • dondore #10
    off

    nemhogy a lyukkartyat fejlesztenek:P
  • Zoldalma #9
    :) Hat azert a kabatjukon olvashato FBI felirat nehezen olvashato CIA-nak. :D
  • IMYke2.0.0.0 #8
    Rosszul tudod: nem kell kérnie.
    Főképp, mióta csatlósai vagyunk a U.S.A.-nek, nem sok beleszólásunk van a dolgainkba... [kissé pesszimista vagyok]
    Persze, lehet külügyi szerződésekkel dobálózni (megerőltetném magam, akkor citálhatnék is), a lényeg továbbra is az, hogy az államközi egyezmények keretében a CIA/FBI bármit megtehet itt nálunk.

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
    Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® integrated Graphics Media Accelerator 900 .:|:. Integrated Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP .:|:. 340W power supply - Active PFC .:|:. Windows XP HUN SP2
  • Murdoc #7
    Nem tudom hova vannak egyébként elszállva az Artisjus-ék, meg a többi szervezet, mikor ugyanazt a DVD lemezt külföldről kb. a harmadáért veszem(~100Ft), amiben benne van a szállítási költsége, és a busás haszna a gyereknek. Annak viszont örülnék, ha csak egyfajta DVD lenne, mert nagyon idegesítő lenne a 2 féle szabvány. Így is van már Ázsiában is másfajta DVD, meg mittomén hogy még mi...