Hunter

Folyadék volt a korai univerzum

Az amerikai Brookhaven Nemzeti Laboratórium RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) részecskegyorsítójának kísérleti eredményei szerint az univerzum születésének első pillanataiban egy tökéletes folyadékból állt.

A laboratórium tudósai öt évet töltöttek a kvark-glüon plazma keresésével, ami az elméletek szerint az ősrobbanás utáni első mikroszekundumokban töltötte ki az univerzumot. A tudósok többsége most már biztos abban, hogy sikerült megtalálni a keresett anyagot, azonban furcsa mód úgy tűnik, hogy a plazma sokkal inkább folyadék, mintsem forró gáz.


A fénysebesség 99,995%-át érik el
A kvarkok a protonok és neutronok építőelemei, a glüonok pedig az őket összetartó erőt hordozzák. Az el­méletek szerint ezeknek a részecskéknek kellett néhány pillanat, amíg az ősrobbanás heves hőkitörése után hagyományos anyaggá sűrűsödtek. A szabad ré­szecs­kék ezen elegyének újraalkotásához az RHIC-töl­tésű aranyrészecskéket gyorsított fel kö­zel fénysebességre mielőtt egymásnak ütköztette volna őket. Korábbi kísérletek már bebizonyították, hogy ezek az ütközések egy atommag méretű valamit hoznak létre, ami eléri a 2 billió Celsius-fokos hőt - ez meg­kö­ze­lí­tő­leg 150 000-szerese a Nap középpontjában uralkodó hőmérsékletnek.


A kvark-glüon plazma irtózatos nyomáson és hőmérsékleten jön létre

"Ez az anyag utoljára 13 milliárd évvel ezelőtt volt jelen az univerzumban" - mondta Sam Aronson, a Brookhaven nagyenergiájú kutatási részlegének igazgatója. A mostani kísérlet felfedte, hogy ez a forró gömb egy folyadék, ami mindössze 10-23 másodpercig létezik. "Ez teljesen váratlanul ért minket" - mondta Wit Busza, az MIT munkatársa, a kutató csoport tagja.

"Az a meglepő, hogy a kvarkok és glüonok közötti kölcsönhatás sokkal erősebb, mint azt feltételeztük" - mondta Dmitri Kharzejev, a Brookhaven egyik elméleti fizikusa. A kötés ereje az elképesztő hőmérséklet ellenére is képes folyékonyan tartani ezt a keveréket. "Ugyanannyira folyadék, mint a víz ebben a pohárban" - mutatott az előtte álldogáló italra.


Balra a gáz, jobbra a folyadék halmazállapot modellje

A kutatók a gömb szétesésekor szétszóródó részecskék útjának nyomon követéséből kiszámították a folyadék szerkezetét. "Elég bonyolult valami" - mondta Busza. "Mégis elképesztő milyen egyszerűek az eredmények." Az eredményként létrejött folyadék szinte tökéletes, rendkívül alacsony viszkozitású és annyira egységes, hogy szinte minden szögből ugyanúgy néz ki.

Ez segíthet megmagyarázni, miért tűnnek egyformának a világegyetem legtávolabbi részei, mondta Kharzejev. Ha az ősi folyadék olyan viszkozitású lett volna, mint a méz, akkor az univerzum sokkal egyenetlenebbé válthatott volna. "Biztos vagyok benne, hogy ez meg fogja változtatni a korai univerzumról alkotott képünket" - tette hozzá.

A kutatók remélik, hogy meg tudják mérni a hőkapacitást, a viszkozitást, sőt még a hang sebességét is a kvarkfolyadékban, azonban a további vizsgálatok éveket vehetnek igénybe, tette hozzá Aronson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DcsabaS #122
    Igazad van, ha konkrétan megbeszélték bizonyos fényelhajlási kísérletek bemutatását, akkor azt több, mint illik bemutatni. (Bár ilyenkor is közbejöhet valami.)

    ********
    "Epp azert irtam, akkor mar mennyunk egyutt a CERNbe es utkozben vitazhatunk :)"
    Nincs is annál kellemesebb, mint amikor hosszú időre össze vagyunk zárva valakivel, akivel nem szeretnénk (:-)...
  • Ratty #121
    Cern kirándulásokat szervez éves szinten a magyar fizikushallgatók egyesülete. www.mafihe.hu
    Már nemzetközi a dolog, és sokan jelentkezhetnek. Persze azért korlátolt a létszám, és pályázni kell:) Majd egyszer én is megpróbálom, de csak miután összerakták, és működik:D
  • Alien_AM #120
    Epp azert irtam, akkor mar mennyunk egyutt a CERNbe es utkozben vitazhatunk :)
  • Ratty #119
    A labor gyakkal igazad van! Így megy ez, de te is tapasztaltad ;)
    Viszont ha megígérik a profnak, hogy bemutatnak mondjuk egy fényelhajlási kísérletet, vagy valami mást megnézhetnek ami optikai kísérlet, legalább működés közben, akkor azért illene.
  • DcsabaS #118
    Ugye egy egyetemi laborgyakorlat komolyabb dolog, mint egy fizika óra. Jó alaposan (előre) fel kell rá készülni, elméletileg és a kísérleti eszközöket illetően is. (Jobb helyeken kisebb vizsgázással kezdődik a gyakorlat, és ha a hallgató nem bizonyul elég felkészültnek, már nem is nyúlhat a berendezéshez.) Ha minden rendben, akkor mondjuk 2-5 órai munkával elvégeznek egy mérési feladatot (kiértékeléssel), a jegyzőkönyv véglegesítése már otthonra szokott maradni. A mérést a hallgató legtöbbször másodmagával végzi, vagy legalábbis ez az optimális, mert így tudják segíteni egymást, de azért elegendően sok feladat hárul mindenkire, és nem marad ki semmi lényegesből.

    Ehhez képest a látogatásokra (még ha az fizika óra is) a diákok készületlenül érkeznek, csapatostul, és összesen csak 1/2-1 órára. Nem sok mindent lehet csinálni. Persze, még ilyen keretek között is el lehet képzelni jobb (hasznosabb) látogatást, meg teljesen feleslegest is.

    (Én mindenesetre ilyen alkalmakkor igyekszem a diákok érdeklődésének megfelelően kanyarintani a mondókámat, többnyire STM/AFM/NDT és ionimplantáció témakörében. Működés közben itt sem lehet sok mindent csinálni, tekintve pl., hogy egyetlen AFM kép felvételéhez is kellhet 1 óra idő.)
  • Ratty #117
    Oké te dolgozol ott, de talán egy fizika óra nem csak sima látogatásnak számít, pláne, ha elvileg optikai kísérleteket mennek nézni... :)
  • DcsabaS #116
    "KFKI elavult es nevetseges. engem ott max a server szoba erdekelne."
    Ez aranyos (:-).

    "inkabb majd en megkereslek ha lesz lehetosegem kimenni cern-be, szokott lenni mindig fiataloknak ilyen tudomany ut, oda gyere velem."
    A CERN-be (vagy más gyorsítóhoz) mehetsz KFKI-sokkal is, sokan járnak.

    *********
    "Még előző szemeszterben volt fent pár fizikus/csillagász imerősöm, és így messziről mutogatták nekik, hogy "igen, nekünk van ilyen berendezésünk is, de most nem kapcsoljuk be" :)"
    Ez természetes. A nagyberendezéseket nem a látogatók kedvéért fogják ki-be kapcsolgatni (még ha előre megbeszélt is az időpont). Sőt, amikor élesben megy valami, akkor nem túl szívesen engednek oda zavaró tényezőket. Ettől függetlenül ez is megoldható, de csak elkötelezettebb diákokkal, akik mondjuk az adott témában diplomamunkáznak.
  • Ratty #115
    Azért a KFKI sem pont olyan. Még előző szemeszterben volt fent pár fizikus/csillagász imerősöm, és így messziről mutogatták nekik, hogy "igen, nekünk van ilyen berendezésünk is, de most nem kapcsoljuk be" :)
    És ez elvileg egy teljesen hivatalos előre megbeszélt látogatás volt a fizika előadás keretében!
  • IoIa #114
    A "leírták" én voltam, de nem voltam biztos abban, hogy ugyanaz vagy-e, mint az ugyanilyen nevű nick egy másik fórumon, akiről tudtam, hogy fizikus...
  • Alien_AM #113
    KFKI elavult es nevetseges. engem ott max a server szoba erdekelne.

    inkabb majd en megkereslek ha lesz lehetosegem kimenni cern-be, szokott lenni mindig fiataloknak ilyen tudomany ut, oda gyere velem.