Tóth Kristóf

1.2-es Bluetooth USB-adapterek ismertetése

Az X-Micro adaptere egy alig két pénzérme nagyságú USB adapter, melyet egy USB portba dugva Bluetooth vezetéknélküli kapcsolatot teremthetünk számítógépünk és más, ilyen technológiát használó eszközök között.

Manapság már a középkategóriás mobiltelefonoknál és PDA-knál is teljesen szokványos a Bluetooth támogatás megléte, de fülhallgatóknál, billentyűzeteknél sem számit ritkaságnak a vezetékek elhagyása és a Bluetooth technológia használata. Több fajtája van, itt csupán a Class 1 és a Class 2-vel foglalkozunk. Előbbi hatótávolsága kb. 100 méter, utóbbi kisebb kimenő teljesítményt alkalmaz, ezért csak 10 méterig hatásos.

Korábban probléma volt, hogy a Bluetooth eszközök zavarhatták a hasonló sávon müködő 802.11b és 802.11g vezetéknélküli berendezéseket. Ez az X-Micro mostani két, 1.2-es Bluetooth szabvány szerinti termékére már nem igaz. Az új szabvány jelentős újításai a megnövelt sebesség, a hangátvitel minőségének javítása - főként hangos környezetben -, és az átvitel közbeni hibajavítás átdolgozása. Egy rövid lista az eszközök által támogatott dolgokról: Serial Port, Dial Up Networking, Fax, Headset, PIM Item Transfer, PIM Synchronization, File Transfer, Network Access, Audio Gateway, HID, WLAN Co-exist, eSCO(QOS).


A 100 és a 20 méterig hatékony, Class 1 és Class 2 termék kívülről teljesen megegyezik

A termék installálása nagyon egyszerű, csupán be kell helyeznünk számítógépünk egy szabad USB portjába (kék fénnyel kezd világítani), és az operációs rendszer azonnal keresi a hozzávaló meghajtóprogramot. Az általunk tesztelt változat deluxe kivitel volt, azaz mellékeltek hozzá egy asztali tartót is. Ennek előnye nemcsak az, hogy kezünk ügyében lehet, és nem kell a számítógép hátsó részénél matatni, hanem bármi mást is bele lehet dugni, például egy USB-s flash memóriát.

A Windows alapból csak SP2-t telepítve támogatja a Bluetooth eszközöket, ezért ha nincs, vagy mondjuk Windows 2000-et használunk, manuálisan kell felraknunk a mellékelt CD-n lévő drivert. (Amennyiben ezt elkavarnánk, vagy a legfrissebb verzióra vágynánk, a gyártó weblapjáról is letölthetjük a programot.) SP2 esetén az eszközt a beépített, vezérlőpulton lévő felület segítségével lehet konfigurálni.

Sikeres telepítés esetén a tálcán lévő ikonok között megjelenik a Bluetooth ábrácskája is. Használat előtt számtalan apróságot kell beállítanunk, ezek véghezvitelében egy varázsló segít. Ezek közé tartozik a számítógép neve, mellyel a többi, a technológiát használó vezetéknélküli eszköz számára azonosítjuk magunkat, tipusa (laptop vagy asztali gép), és a láthatósága, azaz hogy más drótnélküli eszközök számára láthatók vagyunk-e. Az 1.2-es szabvány szerinti új "anonim mód" nagyobb biztonságot kínál, mivel elmaszkolja a fizikai címünket. Az alapbeállítások után már nézhetjük is, hogy milyen Bluetooth eszközöket látunk környezetünkben, illetve hogy más eszközökről észlelhetők vagyunk-e. A megtalált berendezésekre duplán klikkelve megtudhatjuk, hogy milyen műveleteket végezhetünk a szerkezetek között.


A dobozban egy CD és egy kis angol nyelvű kéziköny van - a magyar nyelvű hiányzik

Amennyiben előszőr akarjuk a számítógépet mondjuk telefonunkhoz csatlakoztatni, egy PIN-kóddal össze kell párosítanunk a készülékeket. Ugyan a technológia korlátos, mindössze 2 megabites sebessége (az is elméleti) okán nem számítógépek közötti hálózati kapcsolatra lett kitalálva, de erre is használható. Ilyenkor a gépek összekötését az egyébként is megszokott módon, a hálózati kapcsolatoknál hozzáadva kell megtennünk, és máris másolhatunk fájlokat, vagy akár megoszthatjuk az internetkapcsolatot is.

A mai internethozzáférések sávszélessége okán a tájékoztató szerinti 2 megabites sebesség (a gyakorlati érték ennek kb. 70%-a) nem jelent korlátot, és mobilunkról, vagy PDA-nkról történő adatátvitelnél sem mondhatni, hogy sokat kellene várnunk. Másolgatás esetén alapértelmezés szerint az állományok a profilunkban lévő, telepítés közben létrehozott könyvtárba kerülnek, de ezt természetesen megváltoztathatjuk.

Több Bluetooth berendezés használata esetén érdekes kombinációkat is kipróbálhatunk. Ez is az eszközök által használt 1.2-es Bluetooth szabvány előnyei közé tartozik, elődjeikhez képest a forgalom jobb elrendezése miatt javult az egyszerre több eszköz közötti kapcsolat. Például ha mikrofonos fejhallgatónk és telefonunk is Bluetooth képes, akkor akár a számítógépünkre vezetéknélküli hálózattal csatlakoztatott fülesbe beszélve telefonálhatunk, illetve hallhatjuk a beszélgetéseket.


A termék soros port emulálására is alkalmas. Habár a kapcsolat nem kábelen müködik, beállítási lehetőségei tökéletesen megegyeznek a vezetékes verzióval. Mivel a mobilok többségében faxmodem is van, gépünkről faxolhatunk is, vagy laptop esetén internetezhetünk, ha előfizettünk a szolgáltatásra. Ugyan ez évek óta megoldható infravörös átvitellel (IrDA) is, de használata nemcsak gyorsabb, hanem mivel nem kell rálátás, most már elő sem kell vennünk a zsebünkből a telefont. Ráadásul sok mobil esetében bizonyos funkciók már csak és kizárólag Blueooth kapcsolat esetén használhatók, és az adatátvitel közbeni telefonálás lehetősége is csábító lehet.

A termék rengeteg célra használható, és nem csak ha sok vezetéknélküli eszközünk van. A mobiltelefongyártók előszeretettel tartják magasan a csatlakozó kábel árát, és a telefon lecserélése esetén gyakran azonos gyártónál maradva sem érünk semmit a drága vezetékkel. Szintén ajánlható, ha gyorsan kapcsolatot kell teremteni két gép között, illetve a mobil internetezésre rákényszerülőknek. Az általunk tesztelt verzió ugyan mint irtuk deluxe kivitel volt, de természetesen asztali tartó nélküli verzió is létezik, mely tudásban ugyanazt hozza, csak a tartó elhagyása miatt olcsóbb.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A Class 1-es, 100 méterig hatékony csatlakozó bruttó ára Mistral szaküzleteiben 6000 Ft, a Class 2-es, 20 méterig alkalmazható Dongle pedig bruttó 6500 Ft-ba kerül.