Hunter

Földrengés-előrejelzés az űrből

A Nemzetközi Űrállomáson elhelyezett Lazio-Sirad kísérlet készen áll az adatgyűjtésre. Célja az úgynevezett Van Allen-öv a földrengések előtt kialakuló enyhe változásainak nyomon követése.

Bolygónkat szüntelenül bombázzák a kozmikus sugarak, melyeket részben felfog a Föld mágneses mezeje, foglyul ejtve a töltéssel rendelkező részecskék egy részét a légkörön kívül, száztól egészen több ezer kilométeres magasságokban. A részecskék eloszlása nem homogén, különböző területekre rendeződnek. Ez a fent említett Van Allen-öv, amit 1958-ban fedezett fel egy amerikai fizikus, aki után a nevét is kapta.

Összességében az öv hatalmas antennákként viselkedik, ami a Föld mágneses mezejének legkisebb változására is érzékeny. A részletesen kielemzett régi mérések, melyeket immár több mint 15 éve végeztek el orosz és amerikai kutatók, majd némi olasz segítséggel az oroszok -, nem kis meglepetésre arra engedtek következtetni, hogy ez a természetes antenna képes a heves földrengéseket négy-öt órával előre jelezni.


A Van Allen-övet a Föld mágneses tere és a napszél ütközése hozza létre, a sugárzás csapdába esik a magnetoszférában. A belső öv 650-től 6300, a külső 10 000-től 65 000 kilométerig terjed

A Lazio-Sirad kísérlet az első érzékelő, amit a fenti elmélet az űrben történő igazolására terveztek, és nem kis érdeklődéssel figyelik olyan országok kutatói, mint Olaszország, ami fokozottan ki van téve a szeizmikus kockázatnak.

Hogyan tükrözhetik vissza a Föld kérgének mozgását a légkörön kívül csapdába esett kozmikus részecskék? A földön elvégzett mérésekből azt figyelték meg, hogy egy jövőbeli földrengés helyszínén a föld alatt különböző frekvenciájú elektromágneses hullámok jönnek létre, melyek közül az alacsony frekvenciájúak elérik a légkört, majd átszelve azt, kölcsönhatásba lépnek a Van Allen övben tömörülő részecskékkel. és hirtelen váltakozásokat idéznek elő áramlásukban. A váltakozások méréséből ki lehet számítani az alacsony frekvenciájú hullámok eredetét, ezáltal megállapítható az a hely, ahol a földrengés kialakulóban van.

Klikk ide!
Olasz technikusok a Lazio-Sirad mellett - klikk a nagyobb változathoz

"A Van Allen-öv és a geofizikai jelenségek, mint a szeizmikus események közötti kölcsönhatás méréséhez a Lazio-Sirad rendkívül érzékeny és innovatív részecske detektorokat alkalmaz. A mágneses mező méréseihez egy Egle nevű precíziós magnetométert használunk. Amint ellenőriztük a műszerek fizikai megfelelőségét és a Föld körüli pályán való működését, olyan új figyelő módszerek előtt nyílhat meg az út, melyekhez nincs szükség költséges mikroműholdakra" - magyarázta Roberto Battison, a kísérletet vezető Infn Nemzeti Laboratórium a projekt megvalósítását koordináló perugiai részlegének igazgatója.

"A kísérletnek van egy másik fontos célkitűzése is, azon fény villanások tanulmányozásának elősegítése, amit az űrhajósok már a Mir és a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is megfigyeltek, azáltal hogy elemzi a különböző kozmikus sugarak között végbemenő kölcsönhatásokat" - magyarázta Marco Casolino, az Infn Roma Tor Vergata részlegének szóvivője.

Klikk ide!
Középen az Egle, jobbra a Lazio-Sirad - klikk a nagyobb változathoz

A Lazio-Sirad legalább hat hónapon át fog működni, az általa begyűjtött adatokból származó első eredmények 2005. végére várhatók. A kísérletben közel harmincan vesznek részt, köztük fizikusok, geofizikusok, mérnökök és technikusok. A hozzá szükséges műszereket igen rövid idő alatt sikerült összeszedniük, mindössze 6 hónap leforgása alatt, ami nem kis teljesítmény a rendkívül komplex biztonsági procedúrák, ellenőrzések és az ESA, valamint az orosz űrügynökség, az Enerija által megkövetelt űrminősítésnek való megfelelés fényében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Praetor #7
    Bámulatos hogy hol tart már a tudomány!..
  • gz8 #6
    És mondd csak, hogyan lehet birkavesével földrengést megelőzni?
  • Looserke #5
    A vulkánok is gyakrabban törnek ki, ha telihold van, bár ez nem pont ide tartozik...
  • nenad #4
    egyebkent ez valahol logikus, mert gondolom a nagy feluletek, illetve a magma valtozasa, meg egyeb (amihez semmi kozom) biztosan beleszol a fold magneses terenek alakulasaba es ha ez az ovezet ilyen erzekeny akkor meg tenyleg jol hasznalhato.
  • Killgore #3
    Biztos azért, mert ott már feltalálták a földrengésbiztos épületeket:)
  • Zolka #2
    Hogyhogy a Japánokat nem érdekli a dolog? Náluk még sokkal nagyobb gáz ez, mint az Olaszoknál.
  • Killgore #1
    Hogy mik vannak! Tök jó dolog, hogy az űrből lehet figyelni, hogy mikor lesz földrengés.