Hunter

Tojásokat találtak egy dinoszaurusz-kövületben

Egy nemzetközi tudóscsoport olyan dinoszaurusz maradványaira bukkant, ami halála előtt két tojást rakott volna.

A 65-98 millió évvel ezelőtt élő lényt Kína Jiangxi tartományában fedezték fel, a lelet megerősíti azt a nézetet, mely szerint a madarak a dinoszauruszok leszármazottai. A kövületek nem sok mindenből állnak, csupán egy medencéből és a testüregben elhelyezkedő megkövült tojásokkal, amiken még metalálható héjuk egy része.

Tamaki Sato és munkatársai a Science magazinnak elmondták, a dinoszaurusz reprodukciós rendszere mind a primitív hüllőkkel, mind a madarakkal hasonlóságot mutat. Az állat feltehetően a theropodok, azaz a két lábon járó, főként húsevő dinoszauruszok egy alfajának, az oviraptoroszauruszok egy tagja volt, melyre sok tudós a madarak elődjeként tekint.

Méretét tekintve három-négy méter hosszú lehetett. A csapat szerint a lény reproduktív rendszere első pillantásra egy krokodiléra emlékeztet abban a tekintetben, hogy két petefészke és két petevezetéke volt, ami a tojást létrehozta, burokba zárta és végül lerakta. Ezzel szemben a modern madaraknak csupán egy petefészke és egy petevezetéke van. Azonban az is bizonyítható, hogy ez a dinoszaurusz nem volt képes egyszerre lerakni az összes tojást, mint ahogy azt a krokodilok teszik, így ebben a tekintetben már a madarakra hasonlít.


Dr. Xiao-chun Wu és Dr. Tamaki Sato
Mivel korábban már találtak hasonló dinoszauruszok fészkeit, amik több mint egy tucat tojást rejtettek, azok és a most talált két hosszúkás, ananász méretű tojás megegyező mérete arra utal, hogy az állat kettesével rakta le tojásait, addig ismételve a folyamatot, míg fészke tele nem lett. "Valószínűtlen, hogy ennek a fajnak egy időben több pár, már héjas tojás lehetett volna a testében" - írta Tamaki Sato, az ottawai Kanadai Természettudományi Múzeum kutatója.

"Hacsak a sorozatos tojásképződés nem volt nagyon gyors ésvagy a lénynek nem volt rendkívül elnyújtott a tojásrakási periódussal, a két szorosan egymás mellett fekvő tojás konzerválódása egyöntetűen azt jelzi, hogy a páros petevezetékek mindegyike egyidejűleg hozott létre egy tojást."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #32
    "Bizony, bizony, senki sem látott új fajt kifejlõdni, és - pedig ez volna a lényeg - laboratóriumi körülmények között sem. A fajok egymásba való átalakulása (transzformáció) mindaddig csak ötlet, amíg legalább laboratóriumi körülmények között nem sikerül az "anyafajtól" alapvetõ vonásaiban eltérõ új fajt létrehozni."

    Ez a hónap vicce v mi? Nehogy bevegyetek már mindent, inkább nézzetek kicsit utána, pl Biológia tankönyv..
  • Tetsuo #31
    Ezt én is tapasztaltam.
  • Aramir #30
    Ja, a cikk linkje:
    http://www.szkepszis.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=35
  • Aramir #29
    Ez viszont genyóság, ha nem fikáztál durván senki, nem flémeltél stb.
  • Aramir #28
    Már olvasgattam ott egy cikket, de semmi konkrétat nem írtak ott, legalábbis abban a cikkben, amibe beleolvasgattam. Kb kimerült abban, amennyit te is mondtál. Pl fajok nem alakulnak ki másik fajból, mert még a tudosoknak sem sikerült, stb.
    Bocsi, de ez így kevéske szerintem, ugyanis magyarázatot nemad, csak cáfolni próbálja a mostani magyarázatokat, de hogy mi volt helyette, arról egy szót sem szól.
    Persze azért még olvasgatni fogom, mert érdekes és elgondolkodtató. Persze ha továbbra sem fogok ott semmi konkrétumot olvasni, csak olyat, hogy:

    "Bizony, bizony, senki sem látott új fajt kifejlõdni, és - pedig ez volna a lényeg - laboratóriumi körülmények között sem. A fajok egymásba való átalakulása (transzformáció) mindaddig csak ötlet, amíg legalább laboratóriumi körülmények között nem sikerül az "anyafajtól" alapvetõ vonásaiban eltérõ új fajt létrehozni."

    akkot nemfogom hiteles forrásnak tekínteni, mert
    kb ennyi volt a magyarázat, és ez így csöppet LOL.
  • HUmanEmber41st #27
    A 20. ban megkérdeztem, miért törölték a hozzászólásomat..aztán a kérdésemet is törölték (válasz nélkül)
    A hozzászólásom kb olyan tartalmú volt, mint amit írtam a Földi élet keletkezéséről szóló topicba.
    Szal nem értem... de lehet, hogy ott is törlik ???
    Úgy látszik, az adminok nem szeretik a különvéleményeket..
  • HUmanEmber41st #26
    Aramir, SniperWolf!!
    visit: www.szkepszis.hu
  • Aramir #25
    Mi volt a 20-asban? Lemaradtam.
    Egyébként mit kéne észrevenni? Nem kötözködés, csak kiváncsi vagyok.
    Meg a #11-re is válaszolhatnál, köszi.
  • Tetsuo #24
    A költözés csupán egy reakció a számtalanból (inkább rengetegből :), a környezetváltozásra.
    Darwinnak igaza van sok mindenben, véletlen mutációk, természetes szelekció.. de az evolúció nem csak ebből áll. Pl egy olyan komplex szerv mint a szem nehezen fejlődhetett ki apró véletlen mutációk sorozataként. A bioszféra egészét tekintve, a tényleges evolúció pedig túlmutat egy fajfejlődésen. Több faj sőt tájegységek 1ütt formázzák 1mást érzékeny összhangban, de ez már meghatározás ill nézőpont kérdése h ki-ki mekkora léptékben gondolkodik. Ma már elfogadott a Föld életterének evolúciójáról is beszélni és néhányan már rádöbbentek arra h ezt a léptéket is figyelembe kell venni.
  • SniperWolf #23
    Szerintem Darwinnak igaza volt.Ne úgy fogd fel a dolgot,hogy van egy faj és hopp kifejlődik egy másik,hanem úgy hogy van egy faj ami elköltözik -lényegtelen miért- egy másik helyre,ahol valamivel jobbak vagy rosszabbak a körülmények, és ehhez alkalmazkodnak. Tételezzük fel,hogy egy jobb helyre költöznek,megváltoznak. Nem sokat csak egy kicsit,talán észre se lehet venni. Majd így egy párszor még költöznek,változnak. Meg még egy párszor,meg még egy rakásszor. De mindik jobb helyre. Na most ha a költözködésekben meg-meg változott (hibridált) átalakult egyedeket vissza vinnéd az eredeti lakhelyükre életképtelenek lennének. Pl: Megnéznélek téged egyedül semmi technika nélkül Afrikában a sivatagban meddig élnél túl. Nem sokáig,mert a tested megszokta a kényelmet,akár csak közelebbi őseid sem éltek dszungelben. Te is "fejlődtél", bár testileg az ember inkább korcsosodott, viszont az IQ átlag növekedése azt mutatja,hogy az emberi agy generációról,generációra egyre jobb, fejlődik... Kivétel: Plázacicák. Nekik csak a mellük nől. Az agyuk nem. De nem is azért vannak,hogy gondolkodjonak. :) Azt majd mi...

    Btw: Nem vedd sértésnek egy részét sem a szövegnek...