Gyurkity Péter

Veszteséges az AMD

A processzorgyártó bejelentette, hogy a vállalat memóriagyártó részlege ismét várakozáson alul teljesített, és - sorrendben már másodszor - veszteségesen zárta az elmúlt negyedévet.

A vállalat szóvivője egyben közölte, hogy a memóriagyártó üzletág 600 millió dollár értékben új részvényeket bocsát ki, és mindent megtesznek a részleg korábbi eredményességének helyreállítására. A vállalat részvényesei - akik a memóriagyártó részleget mindig is különálló, az AMD fő profiljától elütő csoportnak tartották - máris üdvözölték a lépést. A bejelentés szerint az eladásokból származó bevétel mindössze 447 millió dollárra tehető, ami jelentős, 29 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év első negyedévéhez viszonyítva, és az üzletág három hónap alatt 110 millió dolláros veszteséget halmozott fel.

A vállalat részéről elhangzó nyilatkozatokban az alacsony memóriaárakkal, valamint a rendkívül kiélezett versennyel magyarázták a csalódást keltő adatot. A veszteség már csak azért is fájó az AMD számára, mert az elemzők nagy része ismét eredményes időszakot prognosztizált, és újabb bevételeket vártak a részlegtől. Tovább rontja a képet, hogy ez már sorrendben a második olyan negyedév, amelyben a memóriagyártással foglalkozó üzletág - egyedüliként a vállalat összes többi részlege közül - veszteségről kénytelen beszámolni.


Az AMD részvényárfolyamának alakulása az utóbbi fél év során

Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója nyilatkozatában megemlítette, hogy a tanácskozások során minden lehetséges opció felmerült, és többek között a Fujitsuval közösen létrehozott üzletág különválását is számba vették. A memóriagyártó részleg újabb kudarca éles ellentétben áll a processzorgyártó üzletágak eredményével, ezen a téren ugyanis az AMD rekord mennyiségű eladásokról számolhatott be: a bevétel elérte a 750 milliót, míg az adózás előtti profit 92 millió dollárt tett ki.

Az egyetlen probléma, hogy még a processzorokból származó nyereség sem tudta ellensúlyozni a memóriarészleg veszteségeit, és az AMD végül 17 millió dolláros veszteséggel zárta a negyedévet.

Az AMD negyedéves beszámolójának alkalmából bejelentette Spansion LLC leányvállalatának tőzsdére bocsátását is. A Spansion az AMD és a japán Fujitsu által flash memória áramkörök gyártására létesített közös vállalat, melyben az AMD részesedése 60 százalékos. A cég tőzsdére vitele lehetővé tenné az AMD számára hogy a számítástechnikai áramkörök gyártásának szentelje erőfeszítéseit. Az AMD közvetlen versenyben áll az Intellel a memória áramkörök gyártásában csakúgy, mint a számítástechnikai áramkörökében. Az Intel esetében azonban a memória áramkörök kisebb arányban részesednek a forgalomból, mint az AMD-nél, tehát az utóbbit sokkal érzékenyebben érinti a memória áramkörök piaci helyzetének alakulása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vitus #12
    Az Intel nagyon nehezen tud csak bukni. Húzza a neve , a pénze és azért el kell ismerni nagyon jó cuccokat csinál. Persze mint mindenkinél vannak náluk is kisebb melléfogások de ott meg átsegíti a hírneve meg a pénze. :) Ő a domináns hím ha így jobban tetszik. AMD-t nem ismerik el sajnos kellőképpen dehát ez van idő kell, az Intel sem pillanatok alatt lett az ami.
  • arty #11
    hátha bukik ő is egy aranyosat? ;))
  • vitus #10
    Ez nagyon buta hozzászólás volt. Az Amd a világ egyik ha nem a legnagyobb flash memória gyártója, egészen eddig nyereséges volt és ez fedezte a processzor üzletág veszteségeit és fejlesztéseit. Nyilván itt is van a probléma amit újra gondolnak és lépnek rá. Most, hogy a nagy rivális az Intel bejelentette komolyan belép flash piacra nagy ötlet lenne szabad pályát adni neki. :P
  • vitus #9
    Főleg, hogy flash memóriákról van szó. :P Ami régen az Amd húzó ága volt és ez fedezte a processzor részleg veszteségeit. Mostanra megfordult a helyzet.
  • Mice #8
    mert gondolom teletömik a szervereket, de akármennyit is gyártanak én 2 éves ciklusoknál nem szoktam gyakrabban venni memet
  • Mice #7
    ha csak azt nézem, hogy a mostani memó modulom már 3 prociváltást átélt nem is csodálkozom, hogy nagyobb a haszon rajta...
    #4 ennyiért hülyeség volna becsukni
  • HuHa #6
    memóriát többen gyártanak.
  • Athlon64 #5
    Érdekes, hogy nagyobb piaca van a procinak mint a memoriának?
  • Braindead #4
    A memóriagyártó részleg újabb kudarca éles ellentétben áll a processzorgyártó üzletágak eredményével, ezen a téren ugyanis az AMD rekord mennyiségű eladásokról számolhatott be: a bevétel elérte a 750 milliót, míg az adózás előtti profit 92 millió dollárt tett ki.

    Most akkó mi van? Nem biztos, hogy erőltetni kell a memóriagyártó részleg fenntartását...
  • Killgore #3
    Most mivan? Emberek átpártolnak a konkurenciához?