Gyurkity Péter

Szabadalomsértéssel vádolják az LCD-gyártókat

Két jól ismert vállalat az Egyesült Államokban pert indított tucatnyi PC- és LCD-gyártó cég ellen, azzal vádolva őket, hogy megsértették az általuk korábban bejegyzett szabadalmat.

A Guardian Industries és a Honeywell International közösen indítottak pert, és részesedést követelnek a folyadékkristályos kijelzőkből származó bevételekből. Az iparban használt üveget gyártó Guardian, illetve a fegyvereiről ismert Honeywell állítása szerint ugyanis a szabadalom révén részesedniük kellene a gyártók által értékesített tv-készülékekből, noteszgépekből és mobiltelefonokból, a gyártók azonban ezt nem hajlandók tudomásul venni.

Jin Kim, a DisplaySearch kutatócég LCD-piaccal foglalkozó részlegének igazgatója szerint figyelemreméltó, hogy a technológia első éveiben az LCD-gyártók elkerülték a hasonló vádakat, de napjainkban - amikor az LCD-piac elérte a 40 milliárd dollárt - egyre többen vádolják szabadalomsértéssel a nagyobb gyártókat. "Amikor sikereket érsz el, jelentős piaci részesedésre teszel szert, hirtelen népszerűvé válsz az ügyvédek és a konkurens vállalatok körében, akik egyszercsak részesedést követelnek a bevételből" - jelentette ki Kim, arra utalva, hogy a két vállalat állítása enyhén szólva nem megalapozott.

A Guardian által benyújtott dokumentum szerint azonban a vállalat egészen pontosan négy szabadalom felett rendelkezik, amelyek érintik a folyadékkristályos kijelzők felületét, valamint bizonyos tulajdonságaikat. A Guardian ezért még januárban beperelt 14 vállalatot - nem kisebb nevek találhatók köztük, mint a Dell, a Gateway, az Acer, vagy a BenQ, de az ügyben néhány kevésbé ismert gyártó is érintett, mint például az AU Optronics, a Chunghwa Pictures, vagy a Quanta Display. Ezen vállalatok közül eddig egyedül a Dell jelezte, hogy tagadják a vádakat.

A Honeywell jóval több vállalatot célzott meg, és a cég listáján az elektronikai cégek mellett a mobiltelefon-gyártók is megtalálhatók, mint a Sony Ericsson és a Nokia. A vállalat szerint ezen cégek mind megsértették az általuk bejegyzett szabadalmat, ezért kártérítéssel tartoznak, és megfelelő részesedést kell biztosítaniuk az értékesített termékekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #23
    Azér ám! :)
  • [NST]Cifu #22
    No comment...
  • benli #21
    Vannak olyan emberek akik dolgoznak mint az állat, hogy megkönnyítsék az életünket, és vannak olyanok akik ezeken az embereken élősködve azon fáradoznak hogy tudnának több hasznot lehúzbi róluk, és a fogyasztókról, sőt még az esetek többségében azt is elveszik tőlük amijük az előtt megvolt, hogy valamit feltaláltak. Nem gusztustalan!!! Nekem is van egy világrengető ötletem, de nem szabadalmaztatom csak élvezem az előnyeit, és bízok benne, hogy nem fognak kigolyózni, mert nekem könnyebb. - Modhatjátok nyugodtan rám hogy magamnak való vagyok - de nem hülye!
  • Tetsuo #20
    Azzal vitatkoznék, hogy a #5ben vázolt problémára jó példa volt-e felhozni a gyógyszeripart. (Überprofit, visszatartott fejlesztések, látszatkutatások, stb.)
    S ha ez szóba kerül, a konspiráció feltételezése biztos mindig véletlen..
  • FTeR #19
    ez olyan dolog, hogy csak az akarja megszüntetni a szabadalmakat, aki még semmit nem talált fel.
  • haxy #18
    Ha nem tudnátok én találtam fel a kanalat és most készülök minden kanálgyárat be perelni.

    szoval enyi erövel a cégek 90% perelhetne.
  • KDOG #17
    szánalmas.
  • lmisi #16
    Szerintem korlátozni kéne a szabadalmakhoz fűződő extraprofitot. Ha bizonyítani lehet hogy egy szabadalom kifejlesztésébe ölt befektetés mondjuk. 10x megtérült, illettve széles körben elterjedt és szükséges az elterjedt technológiákhoz autómatikusan váljon jodíjmentessé pl. gpl.-essé. 20 évnél tovább semmit ne védhessen szabadalom, még az irodalmi alkotásokat sem, ha publikálásra kerültek. Egyszerű ötleteket meg max 1-2 millió dollár bevételig lehessen szabadalmaztatni, mivel itt a befektetés közel zéró. Ja befektetés-megtérülésről. 1 liter benzin önköltsége jelenleg cirka 80 ft. Ha az általa okozott környezeti és egészségügyi károkat nézzük 1000-2000 ft. A kettő közötti különbséget senki se fizeti ki, mindenki sunnyogja. Főleg a környezetiről nem akar senki tudni, hiszen halasztott fizetésben vagyunk ezügyben. De oda fogunk érni a kasszához és akkor lesz nemulass.
  • Theodora #15
    Én már le is védettem a proceszorok hőtermelésével járó fűtést. Úgy hogy nekem fog fizetni mindenki!
  • Bucser #14
    Hátr sajnos az a helyzet, hogy mielőtt belekezdessz valami új technológia kifejlesztésébe nézz körbe szabadalmi hivatalban nem-e valaki már feltalálta előtted a spanyol viaszt. Az egész tájékozottság kérdése... Viszont ha néhány összetevőt megváltoztatsz az már megint új szabadalom:)