Berta Sándor

Német internetkávézók - korlátozott belépés 18 év alatt?

Újabb vita van kibontakozóban Németországban az internetkávézókról. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság precedens értékű ítéletet hozott, mely szerint ezekben a helyiségekben korhatármegjelölést is alkalmazni kell.

Bár rohamosan nő az otthoni és a munkahelyi internethozzáférések száma szerte a világon, így Németországban is, azonban mindez nem gátolja meg azt, hogy az internetkávézók ne örvendjenek továbbra is töretlen népszerűségnek világszerte. Egy kávé, üdítő vagy sütemény elfogyasztása mellett sokan beszélgetnek az ismerőseikkel akár élőben, akár a chatszobákban, sokan pedig csak azt nézik meg, kaptak-e új e-mailt. Megint mások egyszerűen csak szörfölnek, de vannak olyanok is, akik hálózatban játszanak a számítógépeken. Nos, az utóbbi szenvedélynek hódolók kapcsán robbant ki a vita Németországban.


A Szövetségi Közigazgatási Bíróság ugyanis legújabb ítéletében kimondta, hogy amennyiben egy internetkávézót játékra is használnak, akkor az adott vendéglátóipari egység üzemeltetőjének vagy tulajdonosának külön játéktermi engedélyt kell kérnie az illetékes hatóságoktól. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben egy internetkávézóban előtérbe kerül az online vagy más számítógépes játékok használata, úgy az adott helyre már vonatkoznak a számítógépes játékokra, például azok terjesztésére vonatkozó jogszabályok is. Vagyis, adott esetben a korosztályos megjelölést az érintett internetkávézóknak is alkalmazniuk kell. Így könnyen lehet, hogy hamarosan olyan megjelölésekkel találkozhatnak majd a német fiatalok, miszerint egy adott internetkávézóba csak 18 vagy 16 éven felüli személyek léphetnek majd be.

A lipcsei bíróság ítélete egy berlini internetkávézóra vonatkozik és precedens értékű lehet, bár mások szerint abszurd és érthetetlen, ráadásul gyakorlatilag ellenőrizhetetlen is hogy egy adott internetkávézóban ki milyen játékkal játszik. Az ítélőtábla bírái azonban arra hivatkoznak, hogy mindez csupán a fiatalok védelmében történik. Azonban ez korántsem nyugtatta meg a kedélyeket és biztos, hogy még hónapokig napirenden lesz a nagy vitát kiváltó ítélet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #4
    Amikor a híradóban valami robbantás után a katonák szedegedték össze a áldozatok leszakadt kezeit, lábait, akkor vékletlenül sem volt kinn semmilyen karika. A játékok valószínűleg jobban károsítják gyerekeket, mint a valóság...
  • gz8 #3
    Ideje lenyomni egy pángalaktikust!
  • h4x0r #2
    Joo Yanta :-)
  • pemga #1
    Szerintem írják ki a lakásaajtóra is: belépés (pláne kilépés) csak 18 éven felülieknek, hiszen mi mindent láthat "az a szegény gyerek" :). Sárga karikát a szomszédasszony beszédére, és különben is, hordjon mindenki magánál legalább egy kitakaró fekete téglalapot meg egy sípot. Zaphod Beeblebrox-nak volt egy ilyen szemüvege, az ha veszélyt érzett teljesen elfekedetett, hogy a viselője ne láthassa a veszély forrását és így teljesen nyugodt maradhasson :).