Alex

Az X-Micro vezeték nélküli router ismertetője

A Mistral jóvoltából egy hétig tesztelhettük az X-Micro egyik legújabb hálózati eszközét, mely specifikációi szerint akár 108 Mbites drótnélküli kapcsolatra is képes.

Az X-Micro WLAN 11g Broadband router egy elsősorban otthonokba szánt, néhány gépes hálózatok biztonságos vezetéknélküli internetre kapcsolódását lehetővé tévő útválasztó. A router a 802.11b és a 802.11g protokollokat ismeri és egyike azon vezetéknélküli eszközöknek, melyek - ha ezt a hálózatban lévő többi eszköz is támogatja - elméletben akár 108 Mbites sebességet is elérhetnek a drótnélküli hálózaton.

A szürke 200x120x35 mm-es műanyag házban lévő készülék hátulján a reset gomb és a tápcsatlakozó mellett négy szabványos ethernet csatlakozó van a kábeles kapcsolathoz, és egy WAN (RJ45) port az internet részére. A dugaszokon kívül hátul van az antenna is, mely eltávolítható, azaz ha szükséges, egy külön beszerzett nagyobb teljesítményű antennával megnyújthatjuk az alapesetben 300 méteres maximális összekötettési távolságot. Bár ezt az elméleti értéket nem tudtam lemérni, de az biztos, hogy a lakásban több falon keresztül is megbízhatóan fennmaradt a kapcsolat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A router konfigurálása webes felületen történhet, azaz egyszerűen be kell ütnünk a böngészőbe az IP-címét, és név/jelszó beírása után máris módosíthatjuk a beállításokat. A helyi hálózat és az internet beállítása roppant egyszerű. PPPoE protokollt használó DSL-kapcsolat esetén jelszavunk megadása után a router bekapcsolásnál automatikusan felcsatlakozik a szolgáltatóhoz. Chello esetén előbb egy macadress csere vár ránk, majd a DHCP bekapcsolása, és persze ne feledkezzünk el a hálózati címfordítás, azaz NAT bekapcsolásáról sem.

A telepítést ötpontos varázsló teszi egyszerűvé, amely során megadjuk a szolgáltató-függő információkat, és egy pár másodperces újraindítást követően máris szörfölhetünk a hálón. Telepítés után azonnal letöltöttem a gyártó honlapjáról a legfrissebb firmware-t, amelyet szintén pár kattintással sikerült feltennem.

Vezetéknélküli eszközről lévén szó, különösen fontos a biztonság kérdése, melyből a szabvány 128 bites WEP-et és a WPA-t ismeri. Külön előny, hogy - mint az egyik képen is látható - szabályozható a jelek sugárzásának erőssége. Ez persze nem elsősorban energiatakarékossági, hanem használhatósági szempontból érdekes, mivel ha zavarja tévénket, az erősséget lejjebb véve megszüntethetjük a problémát. Továbbá mivel így rendszerünkre nem lehet több száz méteres körzetből bejelentkezni a wifi hálózatunk biztonságát is jelentősen javíthatjuk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Persze az alapbeállításokon túl sok más okosságot is lehet innen vezérelni, például a beépített tűzfalat. A beállítások között megtalálhatjuk a mac-, domainnév-, IP-cím- és protokollszűrést, azaz megadhatjuk, hogy a helyi hálózaton lévő gépek előtt milyen weblapokat vagy szolgáltatásokat tiltunk le, illetve hogy melyik gépünk csatlakozhat fel egyáltalán az internetre. A domainnevek letiltásával nemcsak gyerekünket óvhatjuk meg egyes szexoldalak látogatásától, hanem az URL-ek blokkolásával reklámmentessé tehetjük böngészőnket is.

Mivel nem belépőszintű termékről van szó, opcionálisan routing táblákat is irhatunk. Statikus és dinamikus mód közül lehet választani és - szolgáltatótól függően - lehetőség adódhat arra, hogy meghatározott hálózati protokollokkal a router is beleszóljon a legoptimálisabb hálózati útvonal kiválasztásába. Virtuális szervereket is telepíthetünk, azaz amennyiben valaki a helyi hálózatról netezni vagy ftp-zni akar, akkor azokat lokális szerverekre irányíthatjuk át.

Amennyiben hibásan állítottunk be valamit, magáról a routerről is végezhetünk ping tesztet, azaz megállapíthatjuk, hogy az eszköz el tudja e érni a megadott címeket. A log fájlok nemcsak a hibakeresésben nyújthatnak segítséget, de külső támadás esetén értesítést kérhetünk elektronikus levélben, és megnézhetjük használati statisztikáinkat is. Az eszköz puszta Access Pointként is funkcionálhat, azaz ha pl. egy hubra rádugjuk egy patch kábellel, összeköthetjük a vezetéknélküli és a vezetékes hálózatot. A hosszas konfigurálás végeredményét külön fájlban elmenthetjük, így esetleges későbbi módosítás esetén mindent gyorsan visszavarázsolhatunk.

A mellékelt útmutató sajnos csak angol és német nyelvű - ugyan az eszköz telepítése és beállítása nagyon egyszerű, a kezdők számára mindenképp kívánatos lenne magyar nyelvű tájékoztató mellékelése is.

Több napos használat után is nagyon elégedett voltam a routerrel, használat közben szinte észrevehetetlenül teljesíti feladatát. Széleskörű konfigurálhatósága miatt nemcsak otthonokba, hanem kisebb irodákba is bátran ajánlható, akár switchek-hubok összekötésére is. Persze akinek nincs szüksége ennyi funkcióra, az választhatja kisebb testvéreit, melyek 54 és 11 Mbtes sebességükkel bőségesen kielégítik az otthonokban felmerülő igényeket.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A termék kapható a Mistral szaküzleteiben 13 992 Ft-os nettó áron.

Tulajdonság
Jellemzők
Termék neve XWL-11GRAG
Szabványok Vezeték nélküli: IEEE 802.11b; IEEE 802.11g
Átviteli sebesség802.11b: 11 Mbps-ig 802.11g: 54 Mbps; Super G bekapcsolásával elméletileg 108 Mbps
Csatlakozók1 x 100BaseTX
4 x 100BaseTX keresztkábel-érzékeléssel
Távolságnyílt terepen 30-300 méter
Frekvenciatartomány2,412 - 2,484 GHz ISM Band
ÉrzékenységRx < -90 dBM
Antenna típusa2,4 GHz-es dipól antenna
Méretek201x115,8x37 mm
Tápegység DC 5 volt / 2,5 A; AC adapter 100-240 V
LED-ek állapotaTáp: lassú villogás / WLAN: aktivitásnál villog