MTI

Két méter képátmérőjű LCD tévé a Samsungtól

A dél-koreai Samsung elkészítette a világ legnagyobb LCD képernyős televíziókészülékét.

A 208 centiméteres átlójú képernyő 43 centiméterrel nagyobb az eddigi csúcstartó Sharp modellnél. A Samsung ezzel betört az eddig a plazma képernyős modellek által uralt óriás képernyők piacára. A készüléket a héten nyíló CeBIT vásáron mutatják be.


A készülék puszta létével cáfolja azt a tételt, hogy LCD képernyőkkel technikai akadályok miatt nem lehet versenyezni a plazmaképernyők és projektorok által nyújtott képmérettel. Az LCD képernyőket eddig kizárólag számítógép monitorként, valamint kis- és középméretű tévéképernyőként alkalmazták. A fejlesztéssel a Sharp egyben jó egy éves előnyre is szert tett konkurenseivel szemben.

A Samsung 2002-ben ragadta magához a világ legnagyobb LCD monitor gyártójának kijáró rangot, de ennek ellenére sem tett le a több lábon állás előnyeiről: decemberben mutatta be a világ legnagyobb, 259 centiméteres képátlójú plazmaképernyős televíziókészülékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    Csak sajnos ide-oda kapkodja a tekintetét... :)
  • babajaga #16
    Az ember öt méterről egy tenyérnyi rész lát egyszerre élesen.
  • Kis-Bob #15
    tetszik, és az ára is "jó" :D
  • dez #14
    A mozis vászon nem olyan speciális (bár jó a fényvisszaverő képesége, de nem "fókuszál", mert ugye mindenkinek jól kell látnia), mint az otthoni projektor "vászna" (amin közelről nézve kis horpadások [úgymond "reflektorok"] vannak, amik középre vetítik vissza a fényt), így a mozis vetítőbe nagyon erős fényforrás kell, miközben a projektorba (főleg otthoniba) az arányosan kisebbnél még kisebb is elég. (Bár nem tudom, sanyo1212 nem a projektoros tévékről írt-e, mert azokat aztán főleg csak középről lehet nézni.)

    Egyébként hol láttál OLED-et?

    Lehet, hogy még az OLED-es tévék előtt bejönnek a szén nanocsöves, és más hasonló elven működő, 1-1 foszfor (szub)pixelt egyedileg gerjesztő tévék.
  • vax #13
    Akkor Te gagyi plazma tv-t vettél amit jól rád sóztak. :) Valószínűleg "sok" volt a pénzed és megszabadítottak tőle.
  • Sliders #12
    NA most ehhez annyit hogy a moziban is elülhetsz bármerre, léátod a vásznat. Jó az egy kicsit más technológia, de a proj épp ezt kivánja visszaadni. AMugy a Plazma akkor is halott ügy nem szép a képe, tudom mert volt ilyen tv-m, gyorsan túl is adtam rajta, pedig nem egy szart vettem. Az OLED kijelzők lesznek nagyon szépek. Ha látnál egy olyat se LCD-t se plazmát nem vennél. Annyira szép képe van h az csak na :)
  • sanyo1212 #11
    A projektrohoz csak annyit, hogy ott 15 fokra pontosan be kell ülnöd középre, hogy megfelelő legyen a fényerő és kontraszt. Az LCDnél ez kb 170 fok.
  • pepe003 #10
    Vice Cityzni egy ilyenen, sötét szobába, nem lehet rossz :p
  • PyRex #9
    Szerintem nincs igazatok: Jelenleg - ha nem nézzük az árát - sokkal jobb minőséget lehet elérni mondjuk a 2,58m átmérőjű plazmával vagy akár ezzel a 2,08m átmérőjű LCD kijelzővel. Ráadásul olyan projektor tudtommal nincs, amit világos szobában is lehetne nézni... Azon kívül viszonylag hangos (25-30dB) és ha gyakran akarod használni, akkor viszonylag rövid az izzók élettartama. A magyar TV-kről meg annyit, hogy a két kereskedelmi televíziónál tervbe van véve a HD adás...
  • Sliders #8
    én maradok a projectornál. Vannak olyan projik amiknek az égői 2000 vagy 3000 órát is bír, energiatakarékos üzemmódban meg többet is. Lassan meg megjelennek az utángyártott égők. Szóval nem lesznek mindig ilyen drágák. AMugy ez a Plazma számomra teljesen eröltetett valami. Ekkora kijelző kész vicc. Ráadásul szerintem a plazmáknak nincs olyan szép képük. Még hdtv adásnál is olykor kaki, ha az ember a részletekre figyel. Remélem az OLED kijelzők hamar nyugdíjba küldik a plazmát.
    Azért poén lehet h egy ekkora kijelző besülne :)
    Mozira projector való. AKi mozizni akar az ugyis olyat fog venni. A magyar tv-ket meg jó ilyen ocskán is nézni, semmi tartalmas nincs bennük.