Berta Sándor

Az Európai Tanács a szoftverszabadalmak mellett van

Korábban szinte mindenki biztosra vette, hogy a szoftverszabadalmak bevezetéséről szóló javaslat az eredeti formájában végképp lekerült a napirendről. Az Európai Tanács azonban alaposan keresztülhúzta a szakemberek számításait.

A testület változatlan formában szavazta meg az előterjesztést. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az így ismét az Európai Parlament (EP) elé kerül, ám kétséges, hogy a testület elfogadja-e azt? Eddig ugyanis az EP már számos esetben elutasította a javaslat elfogadását, legutóbb Lengyelország vétózta az meg. Az igazán meglepő azonban az ügyben az volt, hogy az eredeti javaslatot fogadta el az Európai Tanács, azon tehát semmilyen módosítást nem eszközöltek, azaz a dokumentum ugyanaz, amelyet korábban az Európai Parlament már többször is nagy többséggel elutasított. Az ET az európai uniós képviselők által benyújtott egyetlen módosító javaslatot sem fogadott el.


A fordulat azért is meglepő, mert például a dán parlament európai uniós bizottsága éppen az elmúlt napokban hívta fel a dán ipari és gazdasági miniszter, Bent Bentsen figyelmét arra, hogy amennyiben a kérdés az ET-ben újra napirendre kerül, vétózza meg az elfogadását. Az Európai Tanácsban azonban a döntésekhez egyhangú szavazás kell, tehát a dolog teljesen esélytelen. Először az EP jogi bizottságában lesz újra napirendi pont a szoftverszabadalmi előterjesztés és csak, ha ez a testület állást foglalt az ügyben, kerül a kérdés ismét az Európai Parlament elé.

A vélemények továbbra is változatlanok. Míg Charles McCreevy, az Európai Unió belső piacokért felelős ír biztosa elégedett az ET határozatával, addig számos európai kis-, közepes és nagyvállalat, valamint civil szervezet elítélte a javaslat elfogadását. Mindenesetre egyre inkább úgy tűnik, hogy patthelyzet kezd kialakulni a témában, hiszen sem az Európai Tanács, sem pedig az Európai Parlament nem hajlandó egy tapodtat sem változtatni az álláspontján, így ez a vita még akár hónapokig vagy évekig is elhúzódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #12
    Hát ez már durva amit csinálnak. Ha fel kell vonulni én is benne vagyok. Olyan jó h Magyarországon a képviselőink véletlenül se a mi érdekeinket képviselik. Csak azt nem tudom mi céluk ezzel???
  • dez #11
    Kíváncsi vagyok, hogy a lustaság mennyire játszott szerepet az ügyben... Egyszerűbb változatlanul hagyni, mint hozzányúlni.
  • mechorg #10
    Ezek nem normalisak.

    Ha lesz valami felvonulas ezzel kapcsolatban akkor en is megyek : )
  • Robin Hood #9
    Teljesen egyértelmű hogy az ET a mikorszopsz és bandája fizetett ügynökei.
  • Robin Hood #8
    Ez az Európai Tanács az emberiség ellenségeinek hitvány gyülekezete. Miért nem váltják már le / lincselik meg ezeket a majmokat?
  • M2 #7
    Azért ilyen erőszakos lobbikat igazán lehűthetnének azzal, hogy egy megvétózott javaslatot 10 évig nem szabad újra felterjeszteni.
  • Macc #6
    Sztem addig megy a vacilalas, amig mindenkit sikerul megvenni. Gondolom meg van 1-2 betometlen zseb, ezert megy a huzavona...
  • pemga #5
    Egyébként ennek szerintem egy jó kimenetele lehet, ha tényleg elhúzzák évekig, mert akkor addig sincs semmi jogalap. Ez a kecske és káposzta eset, hiszen ők mindent megtettek a megbízók érdekében, felterjesztették változtatás nélkül a sok cumót, ők nem tehetnek semmiről, nyugodt szívvel markolhatják fel a táskákat. Másrészt nekünk is jó, mert felül nem szavazzák meg, tehát mindenki jól jár. It's a game :). Egészen addig, amig valaki félre nem szavaz nagy unatkozásában.
  • testerlnx #4
    Természetesen mi is "igen" -el szavaztunk, és mi még magyarázatot is adtunk, hogy azért tettük, hogy a KKV-nak jó legyen! Nyilván minden politikus gerinctelen, hogy könyen tudjon dölni abba az irányba amerre a szél fúj, de miért kell ezt még mindenki számára nyilvánvaló hazugsággal tetézni?? Nem értem, hogy egy magyar politikus miért szavaz magyar ország ellen, és miért néz hülyének utána mindenkit...
  • Garfield #3
    A cikkírónak: nem "Európa Tanács", hanem "Európai Tanács"; az utóbbi az EU szerve, az előbbi egy "szimpla" politikai szervezet és semmi köze az EU-hoz.
    Lásd még: homousion/homoiusion; ugye-ugye, mennyi minden múlik egy "i" betűn.

    Vigasztalásképp: juhand-nak ugyanúgy fogalma sincs a különbségről, különben nem írna ilyen hülyeségeket...