Budai Péter

Bezárja fényképezőgép részlegét a Kyocera

A digitális fényképezőgép ipar egy nem túl serény, de annál nagyobb múltra visszatekintő neve döntött úgy, hogy felhagy a számára valószínűleg veszteséges üzletággal, mégpedig a digitális és a filmes fényképezőgépek gyártásával.

Az 1959-ben alapított japán iparóriás, a Kyocera 1983-ban egyesült a szintén japán - és a filmes fényképezésben jól csengő nevű - Yashica Co.-val, amely a 60-as évektől birtokolta a német Carl Zeiss cég által a háború előtt létrehozott, legendás Contax márkanevet. Így ezen márkanevek a mai napig a Kyocera kezében összpontosultak. Termékeit mind saját, mind az említett márkaneveken forgalomba hozta, köztük digitális fényképezőgépeket is, bár e területen nem számított a piac vezető nevei közé.


A Kyocera részvényárfolyama az utóbbi öt év folyamán

A cég mostani döntésével nyilvánvalóan megkérdőjelezhetővé vált a Kyocera és a Yashica termékek sorsa, a Contax márkanév használata pedig még kétséges. Egyes hírek szerint a Sony pályázik a Contax jogokra, mivel saját optikai termékei nagy részét is a Contaxnál alkalmazott Carl Zeiss optikákkal látja el.

Furcsa egybeesés, hogy néhány hete adta hírül a világsajtó a Leica cég csődszéli helyzetét is. Úgy tűnik a hagyományos, európai gyökerű fényképezőgyártók a digitális tömegtermelésre ráállt vezető cégek nyomása miatt folyamatosan kiszorulnak a piacról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • linyi #8
    Élesedik a verseny a digitális fényképezőgép gyártóknál. A nagy brand-ek közül fenn fog maradni 3-5 és meg fog jelenni ezer kis távol-keleti cég.
  • grebber #7
    Ez a teló kéne nekem
  • grebber #6
    Nekem a telójuk kéne.
  • WiZZaRD #5
    Hat nekem a Kyocerarol nincsenek tul jo emlekeim, eleg, ha csak a nyomtatoikra gondolok:)
    Egyebkent az MM-ben lehet/lehetett kapni kyocera fenykepezogepet.
  • SZEG007 #4
    :)
  • szivar #3
    Mia gond a pékekkel?
  • grebber #2
    Nemhogy a Kyocera telóit behoznák hozzánk is azok zsírok.
  • fflx #1
    "Úgy tűnik a hagyományos, európai gyökerű fényképezőgyártók a digitális tömegtermelésre ráállt vezető cégek nyomása miatt folyamatosan kiszorulnak a piacról."

    Nemgond, de a lenyeg, hogy a mezogazdasagot tamogassa az EU. Kutatas fejlesztes es baratai meg miapeknek.