Berta Sándor

Európai szoftverszabadalmak - minden kezdődik elölről

Az Európai Parlament Jogi Bizottságának ülésén eldőlt, hogy teljesen új szoftverszabadalmi irányelveket kell kidolgozniuk a képviselőknek. Csupán két európai parlamenti képviselő voksolt az előterjesztés elvetése ellen.

Maga a döntés is meglepő volt, ám az még inkább, hogy a testületben jelen lévő mind a négy frakció szinte összes tagja úgy döntött, hogy nem tárgyalnak tovább a jelenlegi formájában a szoftverszabadalmak bevezetéséről szóló javaslatról. Mindez azt jelenti, hogy a javaslat egy időre mindenképpen lekerült az Európai Parlament napirendjéről és így mire a képviselők újra konzultálni fognak a szoftverszabadalmakról, valószínűleg már egy teljesen új előterjesztés fog készülni. A témafelelős Michel Rocard képviselő lesz, aki felemlítette a Bizottság néhány "nem elegáns" lépését - például azt, hogy nem vette figyelembe a Parlament lényegi módosítóit a Tanács számára adott javaslatában - és kitért arra is, hogy a holland és német kormányok nem vették figyelembe a saját parlamentjeiket.

A bizottság döntése egyébként annak fényében nem meglepő, hogy az Európai Parlament eddig minden egyes alkalommal amikor napirendre került, leszavazta a javaslatot. Legutóbb éppen a szociáldemokrata frakció - amelynek tagja Maria Berger osztrák európai uniós képviselő, aki egyben a jogi bizottság szóvivője - voksolt a jelenlegi szoftverszabadalmi javaslat elfogadása ellen és egy új előterjesztés kidolgozása mellett. Később ezt az álláspontot támogatta a konzervatív frakció is.

Eva Lichtenberger, a Zöldek európai uniós képviselője szerint szenzációs döntés született, és így, ha csak átmenetileg is, de pont került a hosszú hónapok óta húzódó vita végére. Mindez azt is jelenti, hogy az eredeti szoftverszabadalmi javaslat elbukott és ez óriási győzelmet jelent a szabad szoftvereket fejlesztőknek.

Érdekesség, hogy a jogi bizottság ülésén jelen volt az Európai Bizottság belpiaci biztosa, Charles McCreevy is, aki közölte: minden új javaslatra nyitott a témában. Az ülés előtt kijelentette, hogy "a luxemburgi elnökség írott biztosítékokat kapott az ügy "A" pontként való visszahelyezésére egy következő Tanácson". Mivel az "A" pontokat vita nélkül fogadják el, ez kétségtelenné tette, hogy a Tanács nem fogja felújítani a tárgyalásokat a kérdésben. Ebből következően a Parlament úgy határozott, hogy az újraindítás a legjobb megoldás. Egy, a lengyel kormányzattal tartott ülésen a piaci szereplők megerősítették: a Tanács szövege megengedi a tiszta szoftverszabadalmakat, és ezért McCreevy kíváncsi volt hogy a Bizottság miért állítja továbbra is az ellenkezőjét. Szerette volna kideríteni, hogy a Bizottság definíciója hogyan tud bármely módon különbséget tenni azok között a dolgok között, amelyek szabadalmazhatóak, és amelyek nem.

Charles McCreevy egyértelművé tette, hogy "bármely megegyezésnek a különböző érdekek közötti korrekt egyensúlyra kell törekednie", valamint hogy "a Tanács és a Parlament közötti konstruktív párbeszéd életbevágó a megegyezés szempontjából". A biztosnak lehetősége van az újraindítás megakadályozására, de a Parlament erőteljes döntése és a sok tagállam által a Tanácsban hangoztatott kételyek miatt a Parlament kérése tűnik a legjobb módnak egy olyan direktíva megalkotásához, amelyre mindenki vágyik.

A tegnapi döntéssel a szoftverszabadalmakat ellenző szervezetek elérték elsődleges céljukat, és a szabadalmi direktíva nem kerül alkalmazásra az ellenzett, eredeti formájában. A labda tehát most az Európai Bizottság térfelén van, ám az új szoftverszabadalmi előterjesztés kidolgozásáig még minden bizonnyal hónapoknak kell majd eltelnie. A szoftverszabadalmak bevezetését ellenzők tehát fellélegezhetnek. A JURI keddi ülésén Lévai Katalin és Szájer József képviselte a magyar érdekeket. A mai győzelmet a lengyel képviselők és Európa-szerte a civilek munkája alapozta meg, és az a lengyel kormány, hogy kétszer is levétette a halászati Tanács napirendjéről a vitatott szöveg elfogadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dondore #11
    http://www.nosoftwarepatents.com/
  • Axon #10
    A Billi gyerek párnája reggelre biztosan ragadt a takonytól...
  • Praetor #9
    Végül is ez is egy döntés...
  • DOT #8
    A demokráciák általános jellemzője a döntésképtelenség...
  • dshk #7
    ??? Az EU Parlament által elfogadott módosításai teljesen korrektek voltak, egyértelműen megakadályozták (volna) a szoftverszabadalmakat. Az EU Tanács, vagyis a nemzeti kormányok voltak a buták/bizonyos multik kiszolgálói stb., kivéve főleg a lengyeleket.

    Leegyszerűsítve: az EU parlamenti képviselők a jó fiúk, a kormányok a rosszak. Már nem először.
  • snorbi #6
    Sosem fognak beinteni nekik. Pénz beszél...

    A legundorítóbb ez a "halászati tanács"-os dolog.
  • Zsoldos #5
    a demokracia szepsege:)
  • h4x0r #4
    Az EU nagyon szeszelyes. Az ember nem ismeri ki magat. De en orulok, hogy uj tervezet lesz... felteve, hogy nem durvitanak rajta :-)
  • Yfel #3
    Ahogy ismerem az Europai Parlamentet a budos eletben nem fognak megegyezni semmin... ugyhogy van idonk :o)

    Y
  • trabant #2
    Kérdés mennyi időt nyertünk. Remélem a végleges verzióban jól beintenek a multiknak meg a kidóknak.