Berta Sándor

Olcsó laptopok szegény országoknak

Száz dolláros áron kínálna notebookokat a fejlődő országoknak az AMD és az egyik amerikai elitegyetem, a Massachussettsi Technológiai Intézet (MIT) Médialaboratóriumának alapítója.

Nicolas Negroponte, a MIT Media Lab alapítója és vezetője ezt a davosi Világgazdasági Fórumon jelentette be. Jelenleg a legegyszerűbb laptopok is minimum ezer dollárba kerülnek. A szakember tisztában van azzal, hogy nagy fába vágta a fejszéjét, éppen ezért most partnereket keres a 12-18 hónap múlva elinduló projekt megvalósításához. Az AMD egyik szóvivője időközben már megerősítette a cég részvételét a programban és "nagyon érdekesnek" minősítette a projektet. Érdekesség, hogy a processzorgyártó vállalatnak korábban már volt egy hasonló terve.

Negroponte az új olcsó hordozható számítógépekkel forradalmasítani akarja a harmadik világ országainak oktatását. A tervek szerint a laptopokat az adott országok oktatási vagy kulturális minisztériumai fogják megvásárolni és ők osztják majd ezeket szét a rászorulók között. A szakember már felvette a kapcsolatot a Világbankkal egy megfelelő fizetési konstrukció kidolgozására.

Az olcsó notebookok a hagyományos kereskedelmi forgalomban nem lesznek kaphatók. A MIT Media Lab első embere szerint az érdeklődés világszerte óriási a program iránt, legutóbb például a kínai oktatási miniszterrel tárgyalt. Negroponte akár 800 millió darab notebook értékesítését sem tartja elképzelhetetlennek. A szegény országok iskoláskorú gyermekei a készülékek segítségével tananyagokat tölthetnének le az internetről és nem csak az órákon, de otthon is használhatnák a hordozható számítógépeket. Arra is lehetőség nyílna, hogy a laptopokból kisebb hálózatot hozzanak létre.

A szakembert az 1995-ben megjelent Being Digital című műve óta a világ technológiai iparának egyik vezető személyiségeként tartják számon, a Media Lab pedig az eltelt évek alatt már számos high-tech vállalat bölcsője volt. Negroponte többek között tagja a Motorola felügyelőbizottságának is. A projekt atyja szerint az olcsó noteboook megjelenése akár a többi hardvergyártóra is nyomást gyakorolhat majd és megindulhat egy egészséges árverseny. A mai laptopok túl drágák, miközben a legtöbb alkalmazásra egyáltalán vagy csak alig van szükségük a felhasználónak. Ennek ellenére egyre drágább és nagyobb teljesítményű cipekre van szükség és így a laptopok folyamatosan drágulnak.


A davosi Világgazdasági Fórum a legmagasabb szintű informális találkozó - előtérben Carly Fiorina, a HP elnöknője

Az olcsó notebookon Linux operációs rendszer fog futni és csak az alapfunkciókat fogja kínálni. A legfőbb újdonság azonban az lesz, hogy nem lesz beépített folyadékkristályos kijelzője, ehelyett egy, a billentyűzet alá beépített különleges chip fogja előállítani a képet, amelyet később többszörösen kivetít majd egy tükörhöz hasonló kijelzőre. Negroponte a világgazdasági fórumon már be is mutatta a prototípust, ami alig volt nagyobb egy hagyományos laptopnál.

A prototípusok építése 10 millió dollárba került, illetve fog kerülni, ezen a költségen a MIT és a partnercégei közösen osztoznak. Első lépésként 50-100 ezer darabot fognak gyártani, ez lesz a nullszéria, amelynek az elkészítése kifejezetten a későbbi sorozatgyártási folyamat tesztelésére szolgál majd. Negroponte elmondta: az eddigi konkrét érdeklődők körülbelül 50-100 millió laptopra tartanának igényt. Az olcsó készülékek iránt Kínán kívül érdeklődik még Kambodzsa és Kolumbia is. Az ugyan még kérdéses, hogy ki gyártja majd a notebookokat, a MIT-tel ápolt szoros és jó kapcsolatai miatt azonban könnyen lehet, hogy a Samsung lesz az új olcsó hordozható számítógépek gyártója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grobs #25
    A harmadik vilag ahova szanjak ezeket a gepeket nem Afrika, hanem Del-amerika (pl. Kolumbia), illetve olyan fejlodo europai es azsiai orszagok ahol a gazdasag fejlodik, az oktatas rendben van, de az embereknek nincs penze ... mert nincs (pl. Kina, Oroszorszag, Kamodzsa). Magyarorszag is kaphatna ilyen gepet szerintem, de az IM balfaszsagait ismerve eselytelen.
    Valoszinu AMD Geode rendszerbol csinalnak egy kis gepet. Most egy AMD PIC (Personal Internet Communicator) $185 Windows CE -vel, monitor nelkul kisker aron (Geode 366MHz CPU, 128MB RAM, 10GB winchester, 4xUSB 1.1, 56kbps fax/modem, AC97 audio, VGA). A PIC akkora mint egy 3.5 -es vinyo ... gyakorlatilag becsomagoltak egy 3.5 -es vinyot. A 366MHz -es Geode -t 500+ -nak mondjak es 1W -ot fogyaszt (meg hutoborda se kell ra). Ezeket most internet elereshez adjak nehany helyen azsiaban.
    Ha a winchestert ki tudjak valtani akkor a $100 -on komoly hasznuk is lehet (pl. 200MHz -es Cyrus Logic ARM rendszer, 10/100 ethernet, USB2.0, CF olvaso $10 ha 10 ezres tetelben rendelnek) persze a kijelzorol meg semmi info :o(.
  • Yossarian #24
    lécci, mutasd meg, hogy hol írtam azt, hogy kötelező, vagy kell warezolni! Ha leírtam, akkor keresek majd egy modit és kijavíttatom. Addig meg ne tulajdoníts nekem olyan mondatokat, amiket te a sorok közül vélsz kiolvasni!
  • pemga #23
    És mondd, azért mert valakinek nincs pénze jogtiszta szoftverre, miért lenne _kötelező_ warezolnia? Az opensource tökéletes megoldás, a cikk mondja is, hogy eleve azzal szállítják.
  • Yossarian #22
    igen, szinte biztos, hogy nem lesz pénzük jogtiszta szoftverekre... Hacker témában nem vok biztos, mert ahhoz azért kell normális net is, ami sztem egy darabig még elérhetetlen lesz ezeknek a családoknak.
  • Tetsuo #21
    Még annyit hozzászólok h a szoftveriparnak ez csak rossz lehet, hiszen számukra az új felhasználók nem potenciális ügyfelek lesznek, hanem az illegalitás terjesztői, a törések előbb megjelennek s jobb minőségűek lesznek mint most. A BSA, RIAA meg a többi fasz szervezet sokkal nagyobb kapacitással fog küzdeni..
  • Tetsuo #20
    Ahol van gép ott lesz tudás is, szvsz lesz egy csomó autodidakta hacker. A 3.világban (a gyermekrabszolgák mellett) marha sok ember nem csinál egész nap semmit..
  • Yossarian #19
    Dehogy tudnám vezetni. Viszont van egy fogadásom, hogy ha valamelyik repcsigyár adna Magyarországnak pár tízezer repülőt, nem vágnának hozzám egyet sem.
    Sztem diákok, főként egyetemisták kapják majd. Nemtom miért gondoljátok, hogy analfabéta kókuszszedőknek adják majd?

    Tutira megy majd a feketepiacra is sok, de ha csak a tizede jó helyre kerülne, már az hihetetlen sokat jelenthet ezeknek az országoknak...

    kiváncsi leszek, hogy mi lesz az első dolguk ezekkel a gépekkel? Win install? :))
  • Sityi #18
    Ha hozzád vágnak egy repülőgépet, fogod tudni vezetni? Nekem egy olyan sanda gyanúm van, hogy ebből még komoly problémák lesznek...
  • Yossarian #17
    az oktatást akarják forradalmasítani. Gondolom akkor csak megtanítják őket kernelt fordítani az egyetemeken:)
  • Sityi #16
    Remek, meglesz a hw, nagyszerű. Nade könyörgöm: ki fogja megtanítani először is kezelni azokat a gépeket? A harmadik világban biztos csak úgy nyüzsögnek a szakik... Egyébként is: a számítástechnika ezoterikus (és néha okkult) tudomány; az ilyenekhez katekizmus kell, nem hardware... :)