Berta Sándor

Zöld utat kapott a müncheni Linux-projekt

Bár korábban úgy tűnt, hogy Münchennek a tervezett európai szoftverszabadalmak miatt búcsút kell mondania a Linux-programjának, ám a városi tanács heti ülésén elhangzott: a bajor főváros vezetői kitartanak az eredeti céljuk mellett.

Mégis csak Linux-disztribúciók kerülnek a müncheni városi hivatalok számítógépeire. A városi tanács ülésén többször is komoly vita alakult ki. Ennek oka az volt, hogy több frakció is, így többek között a Zöldek és a Keresztény-szocialista Unió (CSU) is annak az aggodalmának adott hangot, hogy az európai szoftverszabadalmak tervezett bevezetése miatt talán jobb lenne átgondolni a Linuxra váltást. Végül a Zöldek és az SPD alkotta többség egy olyan határozatot fogadott el, miszerint bármi történjék is, kitartanak az eredeti elképzelésük mellett és Linux operációs rendszereket telepítenek a hivatali számítógépekre.

A szavazás azonban korántsem volt egyhangú, ugyanis a CSU-frakció képviselői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy hiba lecserélni a Windows operációs rendszereket. Ettől függetlenül a Frohwitter ügyvédi iroda szakértői véleménye szerint a váltás még az esetleges szoftverszabadalmi díjak megfizetésével együtt is bőven megéri a bajor fővárosnak.

A képviselők tanulmányozták az európai szoftverszabadalmi direktívát is és végül megállapították, hogy egy München város elleni esetleges szabadalmi jogsértési per valószínűsége "relatíve kicsi". Abban is egyetértek a városi honatyák, hogy természetesen nem zárható ki, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal mégis pert indít a város ellen. Ennek ellenére a honatyák többsége úgy döntött, hogy nem hagyja magát "megfélemlíteni" és eltéríteni az eredeti elképzelésétől és továbbra is kitartanak a Christian Ude müncheni főpolgármester nevével fémjelzett "müncheni irányvonal" mellett.

A kezdeményezés résztvevői többek között azt követelik, hogy a német kormány adjon ki állásfoglalást a Linuxról, illetve az európai szoftverszabadalmakkal való összeférhetőségéről vagy összeférhetetlenségéről. Ezen kívül azt is követelik, hogy a német kormány egyértelműen foglaljon állást a szoftverszabadalmak bevezetése mellett vagy ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    Mindegy, off-topic.
  • dez #22
    BASIC-ben nem igazán érdemes nekiállni bonyolultabb programoknak. De még egy közepes bonyolultságú programhoz is kell intelligencia. De az igaz, hogy egyszerűbb feladatokat könnyebb ma megoldani kisebb felkészültséggel is.
  • h4x0r #21
    "Hmm, hogy érted, hogy ma már? Mi lett más, az emberek intelligenciaszintje ugrott egy nagyot, vagy a programnyelvek változtak szerinted?"

    A regen az kb. a 70-es evekre esik. A gepi kodok idejere. Igazabol az "uj kor" a C64-ek megjelenesevel kezdodott. Tegye fel a kezet az, aki nem ismeri a BASIC vmilyen formajat :-)
    Es az emberek megszoktak a sult galambot.

    "A "Hello Word!"-höz nem kell sok ész, és egy jó kis GUI-s fejlesztőrendszerrel talán hamarabb eljut ide egy kezdő. De bonyolult programot írni továbbra sem egyszerű."

    Ahogy a Wint v. Linuxot jol beallitani sem. De a Linuxot neha szarul beallitani is nehez. Az a baj az analogiakkal, hogy valami mindig kimarad, vagy belekerul feleslegesen.
  • dez #20
    "Ma mar pl. barki megtanulhat egy-egy programnyelvet, nem kell hozza tul nagy erofeszites, hogy egy Hello, World programot megirjon valaki."

    Hmm, hogy érted, hogy ma már? Mi lett más, az emberek intelligenciaszintje ugrott egy nagyot, vagy a programnyelvek változtak szerinted?

    A "Hello Word!"-höz nem kell sok ész, és egy jó kis GUI-s fejlesztőrendszerrel talán hamarabb eljut ide egy kezdő. De bonyolult programot írni továbbra sem egyszerű.
  • h4x0r #19
    Had okoskodjak egy kicsit en is :-)

    Sztem a linux most olyan, mint regebben a programozas: csak egy kissebb, kivalasztott reteg ismeri a titkait, de ennek ellenere barki megismerheti. Kiskoromban pl. apam cegenel mindig egy kissebb klikket alkottak a programozok, az emberek becsultek is oket.

    Ma mar pl. barki megtanulhat egy-egy programnyelvet, nem kell hozza tul nagy erofeszites, hogy egy Hello, World programot megirjon valaki.

    De a linux mas. Ahhoz most kell a "szakertelem". Az emberek, akik hasznaljak buszkek arra, hogy hasznalhatjak, sajatos terminologiajuk van, szubkulturat alkotnak, stb.

    Szoval addig tart a linux varazsa, amig nem tul elterjedt. Utana a hardcore arcok atternek BSDre, vagy masra.

    Amugy a QNX es BeOS is marha jok sztem.
  • fapapi #18
    Jovan na
  • comet #17
    Épp erre gondoltam. Lehet hogy nem volt világos de én épp ezeket az érveket figuráztam ki...
  • NEXUS6 #16
    Nem azért mert nyalni akarok neked, de momentán egy BeOs van második oprendszerként felrakva a gépemre.;)))

    Tavasszal bedurrant az agyam a winre és nagy oprendszer keresésbe kezdtem. Igyekeztem mindet kipróbálni.
    Végül a BeOS-t hagytam fenn de inkább csak egy mememntóként, sajnos.
  • strogg #15
    Sajnos úgy látom, mintha QNX nem akarna lépni. Szinte semmit nem fejlődik a QNX, zárt, ami tovább nehezíti a fejlődését, és programot is alig találsz rá a neten. Nekem nagyon tetszik a QNX, csak sajnos használni már nem tudtam.:(
    Amit viszont említesz a BeOS az piacialg egyenlőre halott. A Be. Inc tönkrement (az m$ miatt, így 11 milliós kártérítést meg is ítélt nekik a bíróság.) A kártérítáés összegét viszont a Palm Inc vette fel ,mert ő a Be Inc jogutódja, mivel ő vásárolta fel. Tehát a BeOS jelenleg halott. VISZONT. készül egy fejlesztett BeOS rendszer, a Zeta. (www.yellowtab.com) Ez cégesen "fizetősen" árulja majd a Zetá-t (nekem örökre BeOS marad :) És nagyon siratom a BeOS-t. Évekig használtam, és a mai napig imádom. Csak sajnos nem tudom használni, mert a PEndrive kezelése csapnivaló, digitális gépem nem működik vele. De szerintem a mai napig élmény használni. Imádom!!! :)
    Olyannyira szerettem, hogy amiatt kezdtem webbel is foglalkozni, és honlapot csináltam nekije. :) (beos.webbiz.hu volt a dolog).
    A BeOS feeling nagyon ottvan. Aki ezt megérezte sosem szabadul már tőle :)))
    Szinte könnycsepp van a szememben, ha csak a BeOS-ra gondolok.
  • NEXUS6 #14
    Sajna télleg nincs verseny.

    A M$ olyan nyerő pozícióban van, hogy csak a saját hülyesége miatt bukhat/vesztheti el a monopóliumát (mondjuk erre mindíg lehet számítani, de ettől még nem fogom jobban érezni magamat).

    Nem tudom elhinni, hogy olyan nagyobb cégek, mint az IBM, vagy kisebbek mint a BeOS, QNX, eccerűen nem tudnak, nem akarnak labdába rúgni.

    Mondjuk ebbe beletartozik az is, hogy az a rengeteg M$-t fikázó cikk is csak BG-nek csinálja a reklámot. Olyan ez mint a szocialista/orbáni propaganda, amíg próbálod kibogozni, hogy mi van mögötte, addig is azon jár az agyad, amit ők akarnak!