Berta Sándor

A szoftverszabadalmak miatt került veszélybe München Linuxra váltása

Jens Mühlhaus, a müncheni városi tanács képviselője szerint a Linuxra áttérés veszélybe kerülhet, mivel az alkalmazandó bázis-kliens rendszer legalább 50 szoftverszabadalmat sért meg.

Nem biztos, hogy jól jár a Linux operációs rendszerekre való váltással München városa. A szabadalmak megsértésében Jens Mühlhaus szerint hibás a német szövetségi igazságügyi minisztérium is, amely az Európai Unió Tanácsában minden tiltakozás ellenére megszavazta a szoftverszabadalmak bevezetését. Az ominózus programot a müncheniek 14 ezer számítógépre telepítenék fel. Így pedig ugyebár már nem is lenne olyan olcsó alternatíva a Windowsról a Linuxra való átváltás. A képviselő idegessége ennek függvényében érthető.

Mühlhaus amint a tudomására jutott a dolog, azonnal felszólította Christian Ude-t, München város főpolgármesterét, hogy haladéktalanul vesse latba minden befolyását és próbálja meg arra rávenni a német kormányt, hogy változtassa meg az álláspontját az európai szoftverszabadalmak ügyében. A képviselő szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen következményekkel járhat, amennyiben a jelenlegi kondíciók mellett tér át München vagy más német város a Windows operációs rendszerekről a Linux vagy egyéb nyílt forráskódú operációs rendszer használatára, hiszen a szabadalmi perek nehéz helyzetbe hozhatnak egy-egy városi tanácsot, amelyeknek akár meg is kellene változtatniuk a korábbi döntéseiket. Jogos tehát Jens Mühlhaus kérdése, miszerint így meddig és mennyire lehet alternatíva a Linux bármelyik város vagy intézmény számára?

A német kormánytól több őszinteséget vár el Florian Müller, a MySQL nyílt forráskódú szoftverfejlesztő cég tanácsadója is. Szerinte véget kell vetni a mellébeszélésnek és a kormány képviselőinek nem szabad olyan kijelentéseket tenniük, mint például, hogy "a minisztérium csak a technikai találmányokat akarja szabadalmaztatni". Müller szerint a hivatal önmagának hazudik és úgy véli az európai szoftverszabadalmak ügye előbb-utóbb nagy fiaskóba fog torkollni. Müller szerint Európa éppen azon fáradozik, hogy a költségmegtakarítások és a gazdasági növekedés szinte egyetlen esélyét lerombolja, csak azért, hogy a szabadalmi bürokrácia boldog és elégedett lehessen és a többnyire külföldi tulajdonban lévő nagy konszernek lefölözhessék a maguk hasznát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #25
    Ha emlékezetem nem csal ez az a szabadalomtörvény, miszerint az algoritmusokat lehetne szabadalmaztatni.....
    Ez soksok kérdést felvet, pl nem lesz érdemes, sőt inkább mondjuk úgy lehetetlen lesz egy kis magáncéget alapítani, ami szoftverfejlesztéssel foglalkozik, mert a gatyája is rámegy a szabadalmakra. Valamint az ideje nagy részét azzal fogja tölteni, hogy egy hosszú jegyzéket nézeget, h megtudja milyen szabadalmakat sért, és kinek kell ezért fizetnie. És mondjuk itt kezdek el gondolkozni, most leszek másodéves Debrecenben a PTM-en. Majd ha dolgozni szeretnék akkor kénytelen-kelletlen találni kell egy nagy céget aki kiperkálja a szabadalmakat. Jól sikerült programból nagyot kaszál a programozó/zók meg megkapják a törtrészét se bérként. Szóval ki jár jól megint? A multi mint már annyiszor és annyi helyen....
  • asdasdasd #24
    Sok okos hozzaszolas, hogy jol megszivtak, meg miegymas...
    De nem derult ki a cikkbol, hogy hol is van itt szabadalomsertes.
    Eleg igenytelen lett ez az SG, csupa bulvar cikket tesz be, amibol csak az derul ki, hogy tortent valami, meg hogy valaki haragszik valakire, de hogy konkretan mirol van szo, abbol semmi. Ez a Blikkben meg a hiradoban elmegy, de egy informatikai kiadvanyban...
  • Razgon #23
    Aki másnak vermet ás... A saját hülyeségük áldozatai lettek. És lesz még ilyen.
  • NEXUS6 #22
    Léteznek ilyen karcsú PC-k, gyak egy alaplap, meg hálókártya az egész, no winyó.

    A M$ komolyabb oprendszerei támogtaják is!

    A mainapig nem ártem, miért kell a gizikék asztalán egy fullextrás multimédiás PC-nek lennie a Word-höz. Gizike ált más progihoz nem is ért, a játék nála a passziánsznál meg véget ér. Ha van egy kis szabadideje, úgy is a zőnagságát olvassa.
  • kicsizoz #21
    Értem amit mondasz, és igazad is van, de két dologról beszélünk :)

    Nem szabad sosem összekeverni a technológiát, és az ügyviteli logikát! Most technológiáról beszéltünk, de tény a költséghatékonyság szempontjából az üzleti logika, folyamatok logikájának (pl. CRM, HRM, adattárház) jó megszervezése (informatikai támogatása) sokkal hangsújosabb téma, de ezzel együtt nehezebb is.
    (könnyebb belebukni is, ezért több bátorság kell hozzá )
    Az hogy van pl. CRM még nem jelenti, hogy jó is :) Ez legalább olyan, hogy Oracle szervert használunk, mert az a legjobb, közben nincs behangolva, ezért lassab mint az access :)

    Az hogy "XML Web Service" legfeljebb a fejlesztőt érdekli, mert esetleg hatékonyabban fejleszt korszerübb eszközökkel, de a feladat kiszolgálása szempontjából sokadlagos!
    Sok fejlesztő beleesik a szoftwergyárak marketing csapdájába, és azt hiszi a technikán múlik, pedig csak minimálisan... Ha egy új rendszer fejlesztésének oka, és célja jól átgondolt, és ezt figyelembevéve kerül kialakításra, jó lesz.
    A technika alatta, részletkérdés, az a fejlesztés időráfordítását, a rendszer üzemeltetési költségét és továbbfejleszthetőségét befolyásolhatja, de a végeredményt nem!

    Másfelöl, ha egy vezető mégis belevág egy nagy projektbe (példánál maradva CRM) azt azért teszi többnyire, mert igazából a szervezetet kellene átalakítania, de az mégnehezebb dió, így átpasszolja az informatikusokra a felelősséget, ő megtett mindent "van CRM" :)

    No mindegy kicsit elkanyarodtunk a kliens oprendszer témától :)
  • BlackRose #20
    "Ha belegondoltok a felhasználó szempontjából munkára még a 3.11-es windows is tökéletesen megfelel ma is."

    ez igaz és éppen itt a baj, egy XML Web Service és egy nemnormálissan hatalmas Office 2003 melett (pl. InfoPath meg stb.) és ehhez kötnék egy tökéletes integrációt minden szempontból, és mindez mellett még mindég 100 éves business model szerint dolgoznak a legtobben amit nem 3.1 ben, de DOS-ban vagy CP/M-ben is meglehet csinálni gond nélkül. A cégek 80% nem is halott a CRM-ről vagy HRM-ről a többiről meg ne is beszéljek, a szuperokos vezetők, meg ahelyett, hogy a fantasztikus lehetőségek kihasználasan fáradoznának, kitaláltak, hogy lecseréljük a rendszert egy olyanra amely tőbbre biztos nem képes, de sokszor még arra sem amit jelenleg használnak. És ez mindazért mert azt hiszik, hogy olcsobb, nem olcsobbat kell venni, hanem olyant ami többet tud keresni, amin nagyobb a produktivitás és nagyobbak a lehetőségek. Nemrég jártam egy cégnél ahol lenyügőzve néztem, hogy percek alatt minden hozzáférhető és minden pontos, a cég pedig Windows 2003 Serveren futtat egy jől megtervezett rendszert, és énekelve modta a vezérigazgató, hogy a rendszer az első pillanatban kifizette magát, mert amit most művelni tudnak arrol nemrég még elképzelései sem voltak, nem beszélve arrol, hogy a cég kiadásai csokkentek, a produktivitás pedig duplájára nőtt.
  • CAD #19
    Csak egyet tudok erteni Noffir es BlackRose 8-9-10 uzeneteivel, azt hiszem ez tukrozi hiven a helyzetet.
  • kicsizoz #18
    win98 már tényleg extrém lenne vállalati op rendszernek :)

    Akkor már akár a play station is lehetne :)
    Hálózatba lehet kötni, böngésző fut rajta, alkalmazást lehet rá írni...
    opsz nem is olyan hülyeség, nem az ilyet hívták egy időben NetPC-nek?
  • tajfun #17
    Hat azert a juzernek se olyan fasza ha allandoan lost chaint talal a win98 indulaskor, aztan nem indul miatta ez-az. Addig se tud dolgozni amig a rencergazda barkacsolja a gepet, mehet majd tulorazni hogy bepotolja.
  • kicsizoz #16
    Ha belegondoltok a felhasználó szempontjából munkára még a 3.11-es windows is tökéletesen megfelel ma is. Tehát nem a felhasználó az aki miatt áttér egy cég általában, hanem a PC-s környezet üzemeltethetőségében fellelhető különbségek, de ezek a felhasználó szempontjából lényegtelenek.

    Munkahelyi gépen dolgozni kell, nem vidót nézni, nem játszani, hanem az esetek 99%-ban kb 5 alkalmazás futtatására kell alkalmasnak lennie.

    Tehát ne otthoni hobbi felhasználó szemével nézzétek az esetet, hanem egy több ezer PC-ből álló rendszer háttérüzemeltethetőségének irányából. (perzse ez költség/hatékonyságot jelent)