Hunter

1500 utórengés és a só pusztítása kísérte a cunamit

Egy szervezet, ami a nukleáris fegyverkísérletek globális tilalmának betartását kíséri figyelemmel, közel 1500 utórengést mért műszereivel az Ázsiai földrengést és cunamit követő 48 órában.

A bécsi központú Átfogó Nukleáris Kísérlet Tilalmi Egyezmény Szervezet (CTBTO) bejelentése szerint 78 állomás észlelt utórengéseket Dél-kelet Ázsiában az első 9,0 nagyságrendű rengés után, ami az indonéz Észak-Szumátra nyugati részére mért csapást. A megfigyelő állomásoknak, melyek legtöbbje szeizmikus technikát használ, sikerült megörökítenie az eredeti rengést is, nyilatkozott a CTBTO. A nyilatkozat szerint a bécsi Nemzetközi Adatközpont körülbelül 1500 utórengést rögzített és küldte el az alapadatokat elemzésre a tagállamoknak. A szervezetnek nincs módja egy cunami közvetlen észlelésére vagy figyelmeztetés kiadására.


Ugyanakkor hidrológusok szerint több indiai-óceáni sziget a december 26-i cunami által rázúdított sós víz miatt végleg lakhatatlanná válhat. A vízszakértők szerint a só hatása hosszú távon legalább olyan pusztítást okozhat, mint maga a cunami. Az ott élő közösségek hónapokon vagy akár éveken át kizárólag külső forrásokból juthatnak élelemhez és vízhez. A sós víz elárasztotta a kutakat, beszivárgott a szivacsos kőzetekbe és megmérgezte a termőföldeket is. Egészen a kelet-afrikai Szomáliáig kutak százai váltak sós vízűvé, vagy temetődtek be a hatalmas hullámok által a partra zúdított homokkal. A Maldiv-szigeteknél több tucat korall atollt öntött el a sós víz, beszennyezve a földalatti vízkészleteiket.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"17 vagy 18 szigeten egyáltalán nincs iható víz. Ezekre a helyekre hajókon szállítunk vizet" - nyilatkozott az Egészségügyi Világszervezet, a WHO képviselője a New York Timesnak. A közösségek kénytelenek az esőkben reménykedni a talajvíz átmosása érdekében, azonban ez sok helyen igen hosszú várakozássá fajulhat. A Brit Geológiai Felügyelet szerint jó néhány évet is igénybe vehet a megtisztulás. Sri Lankán a só rizsfarmok, banán és mangó ültetvények ezreit mérgezte meg, olyannyira, hogy a száradás kezdetével kérget kezd alkotni a felszínen. A földek újra termővé tételére a pesszimistábbak szerint akár egy évtizedet is rá kell szánni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sauron #36
    Nem értem mi ez a sok peszimizmus! Az ember rég rájött, hogy tönkreteszi a környezetét! Csak egyelőre még, megéri tönkretenni!!! A só meg még sok fog okozni. Lesz itt még szivás!!!
  • Shan #35
    Kozmikus katasztrófát??? Az ember???? Megakadályozni??? hahhahhaaaa...
    Múltkor is eltitkolták, hogy vmi k..vára jön felénk, csak a szerencsén múlott, hogy pár mill. kilóméterrel arréb húzott el... Ehhh. Mit képzelsz mik vagyuk?! igen...csak por, és hamu...ennyi.

    Az ember maga alatt vágja a fát...és már elég vékony..
  • TeszteloPontHu #34
    http://index.hu/politika/kulfold/0106sweden/
  • Supergamer_real #33
    Adj linket pls... Úgy tudom, mást azonosítottak nem őt.
  • Fatanur #32
    Sweech- nek igaza van,amikor késő lesz majd akkor kapunk észbe...
    Amit az ember vmit elkezd (ebben az értelemben) nem tud vissza fordítani...
    És a szökőárral kapcsolatban: nagyon sajnálom azokat az embereket akik vagy elvesztették a családjukat vagy akiknek nem maradt semmijük...
    Nagyon szomorú, hogy nem figyelmeztették az embereket mikor az előre jelzések nagy katasztrófát jósoltak. Sajons a pénz manapság többet ér mint bárkinek az élete.
  • TeszteloPontHu #31
    Már azonosították, lásd Index.

    1749: minden telefonról hívható, 200 Ft a Vöröskeresztnek (a cunamikárosultak javára megy)...
  • valaé valaé ná #30
    Jesszoké.
    Azért az ilyen magas labdákat továbbra is lecsapom, legfeljebb Te nem fogod érteni. Van ilyen.
  • Cactus #29
    Majd ha értelmes hozzászólással is tudsz szolgálni akkor írj. Köszi!
  • Supergamer_real #28
    Szeretnék megkérni MINDENKIT, hogy EZT olvassa el figyelmesen és a topicot amennyiben tud rászánni, kb 2 percet az életéből, küldje el minél több ismerősének.

    http://www.mbcanada.com/forum/index.php?showtopic=6109&st=0&#entry62545

    A képen látható srác nevében köszönöm!
  • valaé valaé ná #27
    Hát ahogy elnézem ...