Gyurkity Péter

Németország: újabb nem a náci weboldalakra

Egy német bíróság jóváhagyta azt a korábbi rendelkezést, amely szerint az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban székelő internetes szolgáltatók nem nyújthatnak hozzáférést a külföldi neonáci weboldalakhoz.

A bíróság meglehetősen határozottnak mutatkozott a kérdésben, és az indoklás kihangsúlyozza, hogy az internet országhatárokon túlnyúló jellege "nem áshatja alá a szövetségi tartományokban meghozott jogszabályok erejét". A ComputerWorld internetes híroldal jelentése szerint ugyanis egy közelebbről meg nem nevezett német internet-szolgáltató a Düsseldorfban megalkotott jogszabály ellenére szerette volna lehetővé tenni, hogy előfizetői hozzáférjenek a neonáci anyagokat tartalmazó külföldi szerverekhez, és mindenfajta korlátozás nélkül látogathassák azokat.

A szóban forgó jogszabály még 2001-ben lépett életbe, és összesen 76 internet-szolgáltató tevékenységét érintette a tar­tományban. A törvény előírja, hogy a szolgáltatók nem adhatnak hozzáférést ilyen jellegű oldalakhoz, függetlenül a szer­verek földrajzi elhelyezkedésétől. Egyes szolgáltatók már akkor sem értettek egyet a döntéssel, és fellebbezéssel éltek, míg mások azzal fenyegetőztek, hogy ha a törvény mé­gis életbe lép, másik tartományba helyezik át köz­pont­jukat.

Az indulatok azóta lecsillapodtak, de szakértők szerint az újabb tiltó rendelkezés összeütközést válthat ki a tartományi hatóságok és az internet-szolgáltatók között. A német törvények szerint a náci ideológia terjesztése bűncselekménynek minősül, és a szolgáltatók könnyen bajba kerülhetnek, ha tudatosan hozzáférést engedélyeznek ilyen jellegű weboldalakhoz - igaz, a tiltó rendelkezést egyedül Észak-Rajna-Vesztfália alkalmazta. A 2002-es döntés után a német neonáci weboldalak többsége az Egyesült Államokban található szerverekre költözött, így a jelenleg külföldinek minősülő weboldalak egy része valójában német kézben van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dezső32 #45
  Nem vágjátok a viccet. :-D
 • h4x0r #44
  Hagyd ezeket. Ezek nem tudnak vitazni, csak keltik a feszultsegeket, es szitjak az indulatokat. Az ilyenek urugyet akarnak arra, hogy mondhassak: "en az igazsagot vedem, de ezek a barbarok mindig beszolnak...".

 • Demon Eyes Kyo #43
  vicc a mozgalmad, menjél vissza az oviba
 • Antifasiszta #42
  Látom nem tetszik az ANTIFASISZTA MOGALOM ,ÉS KIGÚNYÓLJÁTOK.
  Majd fel vásárlom az sg-t aztán többet ide életbe nem írogattok! (vagy a MAZSIHISSZAL BE TÍLTATOM, volt már ilyen...)
  Meg vólna rá az ok! Pl a garfield http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1052142284 topicja abban is nyilas kereszt, meg ehhez hasonlók.
 • Demon Eyes Kyo #41
  Engem a te logod sért, azonnal vedd le!
 • Tetsuo #40
  Előítéletem van az előítélettel szemben. :)
 • h4x0r #39
  B+, engem pont a voros csillag sert. Nagyszuleimet a komcsik uldoztek sokaig. Allitolagos rasszista tettekert (ti. svabok voltak).

  Pedig soha senki nem artott senkinek a csaladunkbol.
 • Antifasiszta #38
  http://www.sg.hu/kep/2001_05/wolfenstein_hir0502_logo.jpg Szerintem jobb volna ha le venné az sg szerkesztősége ezt a ROHADT tíltott önkényuralmi jelképet ugyanis ezt a törvény bünteti! (jó tudom nem szélsőséges célzattal van fent) De ez a jel sok emberben gyűlöletet, rossz érzést kelt!

  Vörös csillagra is le lehtne cserélni, az jobb volna...
 • SoDI--- #37
  Egyszerű a magyarázat. Magyarországon nincsenek neonácik. Sokat beszélnek róluk, azt a látszatot keltve, mintha lennének, de akik beszélnek róluk, azok egyszerűen hazudnak, például a hungaristákkal, vagy a skinhead zenekarok szubkultúrájával keverik őket.
 • HUmanEmber41st #35
  Most akkor lehet-e a hülyék számát csökkenteni ??? és kik a hülyék?
  Nehéz dolgok ezek....