Berta Sándor

Ausztria sem kér a szoftver­szabadalmakból

Eddig az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai képviselői amúgy hallgatólagosan támogatták a szoftverszabadalmak bevezetésére tett európai uniós javaslatot, ám kezd megváltozni az osztrák párt álláspontja.

Németország, Hollandia és Lengyelország után Ausztria is kezdi megváltoztatni korábbi álláspontját a szoftverszabadalmakkal kapcsolatban. Othmar Karas, az ÖVP gazdasági szóvivője Strassburgban meglehetősen érdekesen nyilatkozott a sajtó képviselőinek. A politikus elmondta, hogy osztja számos szoftverfejlesztő aggodalmait a javaslattal kapcsolatban. Szerinte jogos a szakemberek félelme, hogy a szoftverkódok szabadalmaztatása miatt sérülni fognak a kis és közepes informatikai vállalatok érdekei. A szóvivő hozzátette: ideje lenne Ausztriának elgondolkodnia azon, hogy ne támogassa a jövőben a szoftverszabadalmak bevezetésére tett javaslatot.


Othmar Karas

Othmar Karas ezenkívül levelet írt az osztrák kormánynak is, amiben kéri, hogy támogassa az új javaslatot és mondjon nemet a szoftverszabadalmakra. A politikus ugyanakkor kiemelte, hogy egy olyan irányelvre valóban szükség lenne, amelyik egyszerűsítené a szabadalmi hivatalok és a szabadalmi bíróságok joggyakorlását, azért, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon az Európai Unió belső piaca, hogy valódi jogbiztonság alakulhasson ki és hogy elejét lehessen venni a különböző versenyhelyzeti vitáknak. Karas szerint így megakadályozható lenne, hogy folytatódjon az a gyakorlat, amely szerint az Európai Szabadalmi Hivatal már eddig is 30 ezer (!) szoftverszabadalmat jegyzett be, továbbá szintén megakadályozható lenne, hogy a szoftverszabadalmi irányelv elfogadása után a tagállamokban, illetve magában az Európai Unióban és szerveiben is bürokratikus káosz alakuljon.

Maria Berger, az SPÖ, vagyis az Osztrák Szociáldemokrata Párt európai képviselőcsoportjának vezetője úgy reagált Othmar Karas szavaira, hogy le fognak ülni és nyugodtan át fogják gondolni a szoftverszabadalmi kérdést. Ugyanakkor a politikusnő szintén azt követelte a bécsi kormánytól, hogy ebben a formájában ne támogassa az európai szoftverszabadalmi javaslatot.

Eva Lichtenberger, az Osztrák Zöldek európai képviselőnője szintén közölte, hogy nem fogja támogatni a szoftverszabadalmak bevezetését. Amennyiben tehát az osztrák kormány mégis a képviselők akarat ellenére támogatná a szoftverszabadalmi javaslatot, akkor könnyen lehet, hogy patthelyzet és heteken, hónapokon át tartó vita fog kialakulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #34
    Ez a hordós példa egész ügyes.
    Asszem tökéletesen sikerült összefoglalnod a dolgokat.

    Én úgy látomk viszont, hogy a szabadalmak pontosan arra jók hogy a jelenlegi helyzetet konzerválják, a nagy cégeknek soha ne kelljen félnie a kicsiktől.

    Ez nem fair!!!!

    A M$ ugyan úgy kiscégként kezdte, mint szinte mindegyik mai nagy.
    Ez nem igazság mert a szofver ipar NEM autóipar. Itt az induláshoz nem kell hatalmas tőke állóeszköz több ezer alkalmazott.

    5-10 valóban tehetséges programozóval/szakemberrel + némi menedzsmenttel akár ugyan olyan minőségű terméket állíthat elő minden kis cég mint a nagyok!

    Semmi értelme a nagypapa korú egyre hülyébb exhekkerek számára dollár milliárdos nyugdíjat biztosítani a szoftverszabadalmakkal a technológiát meg gyakorlatilag befagyasztani az ő kedvükért, hogy nehogy elveszítsék a fonalat.

    Szerintem
  • BlackRose #33
    nem te találtad ki sem a villát sem a kést, ezért nem volna szabad, hogy a szabadalmi hivatal akárkinek is elismerné ezt a találmányt, mert a feltalálója már régen halott.
  • Gabest #32
    már=más
  • Gabest #31
    Ha már példálózunk, én levédetem a villát, valaki már meg a kést. Hogy a fenébe fogunk így késsel villával enni? Szerintem baromság a tudást apró darabokra felszabdalni és kiosztani az emberek/cégek között, alapvetően gátolja a fejlődést.
  • BlackRose #30
    Persze, hogy megfelelő intézkedéseket kellene véghezvinni, hogy működjön... de hát nem így van ez mindennel?
    Na most van egy hordó tele kövekkel, itt ugye másik követ csak úgy tehetsz bele, ha kiveszel egyet ami benne van, de kavicsot viszont tehetsz bele jócskán. A kiscéget köveket nem is tudnak beletenni csak kavicsokat (és ebböl jól meg is élnek) a nagycégeket meg a kavicsok nem érdeklik (ha igen - ritkán akkor meg felvásárolnak és megint jól jártál). Na most a baj ott van, ha egy micro cég a köveket veszi szemügyre (ezt felejtse el, mert nem az ő kategoriája), akkor persze, hogy a nagycég lefogja söpörni... de ez így van mindenben töltsd a hordót kavicsokkal, amikor meg már sok kavicsod van akkor a sulyad megegyezik a nagy cégéve amelynek 1-2 köve van, és akkor már egyenrangúan tudsz vele boldogulni. Tehát nem kell mindjárt a nagyokra törni, ez egy ökölvivómeccsen is így működik, ha beállsz a nagyok ellen akkor kiütnek, de az közelről sem jelenti, hogy nem tudsz megmaradni a kategóriádban... na de mindegy itt már csak mi ketten maradtunk és nincs sok értelme így a topicnak.
  • Troppauer #29
    Koszi
  • NEXUS6 #28
    Amit írtál szerintem akkor működne ha minden egyes progit kötelezően be kellene vizsgáltatni, de mint céloztam rá szerintem még akkor sem!

    De a helyzet nem ez.

    Nem kötelező kiadás elött levédetni a progikat. Anélkül meg mint azt az eddigi sok bírósági űgy is bizonyítja, önmagában semmire nem mennek azok akiknek lenne mit levédetni, mert nekik kell a másik lopását bizonyítaniiuk!!!!
    Manapság is hiába képez szellemi tulajdont a forráskód, még azt is lopják, még a legnagyobb cégek is.

    És vissza is tértünk, ahhoz hogy ha nincs pénzed akkor nem leszel képes a jogaidat érvényesíteni. Nem tudsz szembeszállni a nagyokkal, csak a hozzád hasonló kicsiket tudod izélgetni a bíróság elött. Ha meg kezdesz átcsúszni abba a kategóriába, hogy felfigyelnek rád a nagyok akkor is simán lemosnak.
    A baj az hogy nem piaci versenyben, hanem a bíróságon!!!!

    Még jól is jársz ha a peren kívüli megegyezés után szélpen felvásárolják a cégedet.

    Jó példa ez a warezolás.
    A kiadók szempontjából a helyzet rosszabb mint a szélessávú internet elött. A szélessávú internet viszont fejlődést jelent.

    Szerintem a dolog jogi úton való megoldásának eröltetése, az amit a kiadók csinálnak, pontosan a fejlődés ellen hat.
    A kiadók mennyenek fel a netre és piacilag nyomják le a warezt!
    Ez lenne a fejlődés!

    Ha lehetőséget teremtesz a cégeknek az üzlet bíróságon való eldöntésére, akkor azt használni is fogják, a nagy cégek meg pláne fogják használni!
  • BlackRose #27
    Mindent átlehet játszani... de ez nem ok, hogy lemondjunk a fejlődésröl... a többség követné a rendszert, és ha nem ha átjátszod a dolgot akkor meg perelhet a sértett fél, én itt az adott cég megvédését kötöttem ki célul, vagyis, hogy biztos legyél benne, hogy nem szeged meg valaki szabadalmát, tehát ha nincs szabadalmazva akkor OK, ha van akkor is OK csak éppen az a különbség, hogy a szabadalmi jogok tulajdonossához kell fordulj licenszért, és ez így OK. ... ez olyan mint a szoftver licenszek, sokan warezolnak, de attol még nem megy tönkre az szoftver ipar (habár sokszor sírnak a veszteségekről, de az csak duma).
  • NEXUS6 #26
    Ez az egész a számomra is olyan, mint a biometriai adatok digitális tárolása.

    Csak szerintem miközben az ecceri jóhiszemű állampolgár életét nem egyszsrűsíti, emellett arra sem alkalmas, hogy a tudatosan rosszalkodókat kiszűrje.

    Mi van ha direkt progizok szarul, tele ugrásokkal minden struktúra nélkül és addig addig szórakozok amíg már semmit nem jelez a nyilvántartó progi, és teszek rá, hogy közben kinek a szabadalmait sértem?

  • BlackRose #25
    P.S. egy szabadalom bejegyzésénél bizonyítani kellene, hogy az adott algoritmust még sohasem használta senki (nem mint a kerék peldája) vagyis csak az tudja szabadalmazni aki tényleg kitalálta. Akkor az a sok algoritmus amit 1000 kitaláltak mindjárt amikor a számítogép elé ültek már automatikussan kiesik a keretből. Na de mindegy nem hiszem, hogy nem lehetne megoldani...