Gyurkity Péter

Féregvírus terjed az Arafatról szóló e-mailekben

Alig néhány nappal a palesztin vezető halála után máris új féregvírus bukkant fel a világhálón, amely az Arafat személyét körülvevő érdeklődést kihasználva igyekszik elterjedni a Windows operációs rendszert futtató számítógépeken.

Az F-Secure vírusirtó cég közleménye szerint az Aler névre keresztelt féregvírus elektronikus üzenetben terjed, amely az Arafatról szóló legfrissebb hírekkel kecsegteti a gyanútlan felhasználókat. A nagy tömegben szétküldött levelek két csatolt fájlt tartalmaznak. Az egyik egy .jpg formátumú képfájl, amely a vírusirtó cég közleménye szerint ártalmatan, míg a másik egy fertőzött emf fájl, amely egy korábban nyilvánosságra hozott Windows sebezhetőséget (MS04-032) kihasz­nálva telepedik az operációs rendszerre - már amennyiben megnyit­juk.

A féreg ezután a már megszokott módon a megosztott állományokon és a jelszóval nem védett hosztokon keresztül igyekszik továbbterjedni - de a vírus megbirkózik az egyszerűbb, könnyen kitalálható jelszavakkal is. A fertőzött számítógépeken keresztül a támadó újabb kapcsolatokat kezdeményez a világhálón, és újabb elektronikus üze­ne­tek elkül­désé­vel pró­bál továbbterjedni.

Az F-Secure szerint az Aler - amely tehát kizárólag Windows rendszereken keresztül terjed - közepesen veszélyes, és a legtöbb felhasználó aránylag könnyen elkerülheti a fertőzés veszélyét. A cég szóvivője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár a vírus nem okozhat súlyos károkat, nem árt némi elővigyázatosság, és felhívta a felhasználók figyelmét, hogy lehetőleg frissítsék a vírusirtó szoftverek adatbázisát, kerüljék az egyszerű jelszavak használatát, és ne nyissák meg az ismeretlen feladótól érkező levelek csatolt állományait - meglehetősen egyszerű kérés, de sajnos az internetezők egy része a legcsekélyebb biztonsági intézkedésekre sem áldoz időt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #7
    Kit érdekel, felfordult a konyharuhás vén b*zi, na és... (nem vagyok egy Izrael-fan, de arafat a saját népétől lopott dollármilliókat... meg belevezette őket egy értelmetlen újabb intifádába, amikor Izrael olyan békefeltételeket ajánlott neki, aminél kedvezőbben úgysem fog soha...)
  • HuAn82 #6
    Hmm...a judás "faj"?
  • zpe #5
    off
    Kint úgy van írva a cím vége,hogy emailokban :)
  • TeszteloPontHu #4
    "egy JPG formátumú képfájl, amely a vírusirtó cég közleménye szerint ártatlan"
    Talán ártalmatlan, nem?
  • SoDI--- #3
    írjunk holokauszt-vírust ;)))
  • Axon #2
    Na most akkor éljenezni kell, vagy fujjolni?
  • NEXUS6 #1
    És most gondolkodjunk el szépen azon, hogy milyen szájberterrorista csoportnak is érdeke, az hogy az Arafat után érdeklődök gépét megfigyeljék.