Gyurkity Péter

Az AMD több új fejlesztéssel készül a következő évre

A vállalat elemzőinek találkozóján a processzorgyártó egyértelművé tette, hogy a közeljövőben a csúcskategóriás, és a belépő szintű processzorok terén egyaránt jelentős mértékben növelni szeretné piaci részesedését.

"Olcsó és megbízható termékek révén szeretnénk minél jobban elterjeszteni az x86 technológiát" - jelentette ki Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója, és hozzátette, hogy meggyőződése szerint a processzorpiac jelentős növekedésnek indul az elkövetkezendő években. A vezérigazgató elmondta, hogy az "x86 Everywhere" projekt keretében a vállalat olcsó, kis fogyasztású processzorokon dolgozik, amelyeket elsősorban digitális televízió készülékekben, hordozható eszközökben, és mobiltelefonokban alkalmaznak majd.


Az első ilyen termék a Personal Internet Communicator (PIC), amely egyelőre kizárólag Indiában kerül forgalomba, és leginkább egy asztali PC-hez hasonlítható. Ára azonban mindössze 185 dollár, ami minden bizonnyal vonzóvá teszi a fejlődő országok piacán.


Ruiz elmondása szerint a vállalat a csúcskategóriás termékek terén jelentős fejlesztésekkel készül a következő évre. A jelenlegi útiterv alapján már 2005-ben piacra dobják az ikermagos processzorokat, amit 2006-ban egy új, Pacifica kódnevű processzormag megjelenése követ majd. A vállalat szóvivője korábban meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott az új magról, azt azonban már tudni lehet, a Pacifica szintén ikermagos megoldásra épül, és magában foglal egy virtualizációs technológiát, amely lehetővé teszi több operációs rendszer egyidejű futtatását, valamint egy új biztonsági eljárást, amely a Presidio névre hallgat. A Pacifica szerverek, asztali konfigurációk, és noteszgépek erőforrásaként szolgál majd, és a vállalat ígéretei szerint a processzor megjelenése után rövid időn belül piacra dobnak egy alacsony fogyasztású változatot is.


A vezérigazgató szerint rendkívül fontos, hogy az elkövetkezendő években az AMD a processzorpiac növekedését is meghaladó mértékben terjeszkedjen, hiszen a vállalat csak ebben az esetben növelheti piaci részesedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #11
  ugyanakkora összegből, igényesebb kivitellel is ki lehetett volna ezt adni :) ez a szines müanyaghatás iszonyat :)
 • aqua #10
  Ez egy tömegtermék nem az a lényege hogy nagyon ízléses legyen, hanem hogy használható, egyszerű, kicsi, tehát amire szánták arra jó. Van olyan dolog amit nem fikáztál le azonnal?
 • whitehawk #9
  Az olcsósága leginkább nem az elterjedtségéből fakad?
 • zpe #8
  Ez azért szerintem igen merész kijelentés volt.
  Pl.: Grid rendszerekhez olcsó megoldást jelent az x86!
 • whitehawk #7
  Nem biztos hoy x86 kell mindenhova. Sőt leginkább sehova se kéne.... Persze izlés dolga.
 • arty #6
  A képen egy viewsonic monitor láthato. Az egyetlen izléses dolog ott .... :D
 • GABOR16 #5
  Ja a hűtő pedig nem fagyaszt, hanem fűt.
 • janos666 #4
  Szerintem hűtőszekrényre gondolt. Nem láttad az "Én Elektrolux hűtő vagyok..." vagy azt az "űrtechniológia otthonra" hűtőszekrényreklámot? Lassan már abban is célprocesszor lessz hogy megspórolhass 0,1W energiát évente.
 • MuldR #3
  AMD huto mar gyenge az uj Inteleknek :p
 • Athlon64 #2
  Végre aktívizálja magát az AMD!
  Elvégre az Intel is az erős anyagi helyzetét nem feltétlen csak a PC procik okán szerezte...