Gyurkity Péter

Az EU - Microsoft perben a bíró nem ért egyet a szankciókkal

A hírek szerint a két napig tartó meghallgatások után a Microsoft fellebbezését vizsgáló bíró kétségbe vonta az Európai Unió által korábban meghozott trösztellenes intézkedések gyakorlati hasznát.

Bo Vesterdorf bíró a Microsoft és a konkurens vállalatok ügyvédeinek, valamint az Európai Bizottság tagjainak meghallgatása után fejezte ki véleményét a szoftveróriást sújtó szankcióról, amely március 24-én arra kötelezte a redmondi céget, hogy az alkalmazások közötti nagyobb kompatibilitás érdekében tegye elérhetővé az operációs rendszer kódjának bizonyos részeit. A határozat ezzel egy időben előírta, hogy az Európai Unió területén forgalomba kerülő Windowsok nem tartalmazhatják a vállalat saját médialejátszóját.

Vesterdorf bíró szerint ugyanakkor az Európai Bizottság intézkedése kétes értékű, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen hatással lesz a piacra, és a vállalatok egymás között folytatott versenyére. A bizottság képviselői továbbra is jelentős előrelépésnek tartják a döntést, és kiemelik, hogy a konkurens cégek nagyobb sikerrel forgalmazhatják saját termékeiket, hiszen a Microsoft ezentúl nem erőltetheti rá minden felhasználóra saját lejátszó szoftverét.

Antoine Winckler, a RealNetworks ügyvédje szerint a beépített médialejátszók révén a Microsoft idejekorán kiiktatta a versenyt, és ezzel együtt az innovációt is - véleménye szerint a döntés nem okoz közvetlen károkat a redmondi cégnek. A Microsoft ugyanakkor időjátékot játszik, és arra kérte a bíróságot, hogy a szankciók bevezetésével várja meg a fellebbviteli bíróság döntését, márpedig a folyamat akár két évig is eltarthat.

Vesterdorf bíró előtt három lehetőség áll: az első esetben hatályba léptetheti a bizottság által korábban megalkotott szankciókat, a másodikban felfüggesztheti őket, amíg a fellebbezési folyamat végére érnek, míg a harmadik változat szerint ideiglenes intézkedéseket léptetnek életbe a tárgyalások idejére. Amennyiben a szankciók zöld utat kapnak, a Microsoft kénytelen lesz elismerni első vereségét abban a hosszú évek óta tartó küzdelemben, amelyet az Európai Unióval folytat a Windows operációs rendszerek módosításának elkerülésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #27
    Asszem amit mechorg írt tényleg jobb példa. Pont azért, mert ahogy amikor kapnaknak az emberek egy Asztrába, egy totálisan beintegrált átlagos minőségű hifit "ingyér", akkor azt hiszik hogy ugyan olyan jól járnak, mint a beépített Exploretárral.

    Az ingyen persze itt azt jelenti, hogy az autóhifi mellé a számlára egy nagy büdös kib.szott NULLÁT írnak a kereskedők, miközben azér mivel nekik se a "legyek hordák össze", ezért a hifi árát beleépítik az alapárba.

    A beintegrált hifit meg az isten se fogja kirobbantani a műszerfalból, ha valami ápgrédre gondol már csak az elszeparált díszplé miatt se.

    A robogós példa viszont feltűnőbb, jobban rákattan az ember agya. Bár ugye itt pont az emberek elaltatása a lényeg.
  • NEXUS6 #26
    Háj Árkóven!

    Mint mondtam utálom az autós példákat, mert az általad is említett okok miatt nem lehet ráhúzni tökéletesen az IT iparra. Persze melyik példát is lehet?

    Köszönöm a pontosítást, de azért sem azt írtam, hogy Dodge, hanem hogy dódzs mert nem konkrétan a Dodge márkára gondoltam, hanem egy akármilyen GM által gyártott márkára, amit nevezhetnénk dódzsnak is, mint ahogy a GM se jelenti az adott példában feltétlenül a valódi GM-et, mert mint írtad, a GM-nek, mint ahogy a legtöbb autó iparban nyomolú cégnek közel sincs akkora profitja/piaci részesedése mint a M$-nek az IT iparban.

    Amúgy gondolod, hogy egy 250 milliós országban egyetlen egy Pól Nyúmen van?

    A sértő megjegyzésedre csak a nagy klasszikustól, Forrest Gump-tól idézett mondattal tudok válaszolni:
    "Az a ... aki mondja!"
  • dez #25
    A bíró meg egy jó nagy tockost érdemelne.
  • dez #24
    Mond az valamit, hogy "példa"?

    De tényleg jobb, amit mechorg mondott. Tovább pontosítva: inkább egy sima átlagos autó, régi tervezés frissítgetve, ugyanazzal a kasznival, világszerte árulva - és különféle trükkök által már alig van más a piacon, stb. Na és ez a cég adná a saját autóhifijét, gumiját, csomagtartóját, stb. - felár nélkül. Na ebbe már belerokkannának az autóhifi gyártók, stb., mert a legtöbb ember túl igénytelen és lusta, hogy mást, jobbat vegyen, ha már ingyen van valami, ami "megteszi"...
  • archkoven #23
    Azért az sem rossz, hogy Paul Newman azért fog Dodge-ot venni, mert a General Motors ajándék robogót ad hozzá.
    Kár hogy a Dodge a DaimlerChrysler-hez tartozik...:)))))
    De ne is foglalkozz vele!
  • archkoven #22
    Majd ha a RealNetworks-öt is csődbe kergeti akkor pezsgőt bontok!
  • archkoven #21
    Azért nem ártana körülnézned okostojás! A GM-nek már közel sem megy annyira, hogy itt mindenféle robogópiac erőből lagyalulásáról hadoválj.
    Amit állítasz még azért is hülyeség, mivel a világ robogópiacának nagy részét 10 évig nyomott áron kielégíteni óriási veszteséget jelente egy olyan nagy cég számára is mint a GM. Az egész gondolat őrültség, kár is róla beszélni.

    Te egyébként egy annyira nagy arcú fellengzős kis köcsög vagy, hogy kár is veled bármiről beszélni.
  • Laci #20
    "...ugyanis a Microsoft a saját termékeit csatolja az oprendszerhez és nem egy másik gyártóét"

    ...Amiket felvásárolt a csődbekergetett cégektől. Amúgy a Windows Media Player valószínű hogy licencvásárlás következtében "reprodukálódott" az m$-nél, hogy ki fejlesztette ki eredetileg azt nem tudom, de ettől már nem áll távol a hasonlat szerinti más gyártó árujának termékhez való csomagolása, sőt a példa szempontjából végülis szinte mindegy is... Meg még a csatolt m$ programok "about"-jában is sokszor lehet olvasni, hogy "A Microsoft számára készítette: ..." Szal ha rossz is lenne a párhuzam, valószynű hogy nem ezért.
  • NEXUS6 #19
    "Amit mondasz, egyébként még azért is értelmetlen mivel aki robogót akar venni az nem fog hozzá csak azért venni még egy autót is, hogy a robogót ingyen megkapja."

    Édesem, te valamit qrvára félre értesz, remélem nincs semmiféle üzleti érdekeltséged!
    Szal vegyük Pól Nyúmen családapát, gondolkodik:
    Tojota, vagy Dódzs, Tojota, vagy Dódzs, Tojota, vagy Dódzs....!
    Ár ugyan annyi! A Dódzs-hoz meg adnak egy robogót is! Legalább nem kell Viliemnek venni a szülinapjára!

    Szal épp fordítva, nem a robogó vásárlóknak ajánlják a kocsit hanem fordítva, hidd el így is ki lehet nyírni egy piacot.
    Még egy kérdés, gondolod hogy az aki robogót akar venni, hirtelen kapja magát és vesz egy BMW-t? Ajánlom érdeklődj utána az áraknak!

    "Egyébként a GM, ha akar bátran beszállhat a robogógyártásba, ott is nagy a konkurencia. Nem kell félteni a robogógyártókat:))"

    Mennyi is egy robogogyár extraprofitja egy jobb évben? Gondolom kb 10-ed anny mint a GM-nek egy jobb évben. Ergó, ha a GM beszáll a robogó üzletbe 10 évig simán nyomott áron tudja adni a robogóit, mert a másik üzletág fedezi a veszteségeket!!! Melyik robogógyár bír ki 10 év negatív egyenleget?
    De mivel az elérhető extraprofit max 10-ed annyi mint az autógyártásban ezért a GM soha nem fog robogókkal vesződni!
  • mechorg #18
    Viszont ha a világ nagy része nem boldugul a manuális váltós kocsikkal, és a piacon lévő egyetlen automataváltós (bár típushibás ) autót csak a cég saját légkondijával, autórádiójával, italhűtőjével vásárolhatod meg, akkor úgy fogod.