Dr. Bóc István

Lottónyeremény-előrejelző program

1,2,3,4,5 - ugyanolyan eséllyel nyer, mint bármelyik más kombináció - vallja a "Valami Amerika" egyik főszereplője. Ebben igaza is van, mégis marhaság ezeket a számokat játszani. Hogy miért, az kiderül abból a statisztikából, amit négymillió szelvény feldolgozásával készítettünk.

Bármilyen szerencsejátékot játszva a nyeremény várható értékének maximálására kell törekedni. Ez pedig a nyeremény és annak megszerzési valószínűségének szorzatából áll. Bizonyára mindenki megfigyelte, hogy a lottónyeremények összege erősen függ a kihúzott számoktól. A négyes hol kétmillió, hol néhány százezer forintot ér. Ha ugyanakkora eséllyel lehet kevesebb, vagy több pénzt nyerni, miért ne válasszuk a nagyobb pénzzel kecsegtető kombinációkat? E taktika alkalmazásában ez idáig a fő problémát az jelentette, hogy senki nem tudta előre megmondani, melyik kombináció hogy fizet. Csak a húzás után teszik közzé az eredményeket, akkor meg már késő.

Mi az oka ennek a szórásnak? A lottószelvényeket emberek töltik ki, akik nem véletlenszám-generátorok. A számok beikszelésénél számtalan szempontot vesznek figyelembe. Sokan játszanak születési dátumokat (1-12 és az 1-31 sáv a nagyoknál gyakoribb bejelölése), számtani sorozatokat, a múlt heti nyerőszámokat, és így tovább. Ezek a kialakult, és mára állandósult szokások lehetővé teszik, hogy megfelelő statisztikai módszerekkel meghatározzuk, hogy egy adott kombinációra - ha kihúzzák egyszer - mennyit fizet majd az ötös, négyes, hármas és a kettes (az ötös persze függ attól is, hány hete gyűlik az összeg). Hinné-e valaki, hogy ha véletlenül az említett 1,2,3,4,5 számokat húznák ki, több ezer ötös, és majdnem ugyanennyi (de kevesebb!) négyes lenne? Ugye nem. Ezért nem érdemes az ilyen népszerű kombinációt játszani, hiszen ha kihúzzák számainkat, akkor is alig nyerünk valamit.

Ha valaki le akarja tesztelni lottószámait, az nálunk, a lottotitka.sg.hu címen most ingyen megteheti. A program az ötöslottóra készült, és az elkészülte óta történt sorsolásokra egész jó eredményt adott. Az ötösökre nem készítettünk statisztikát, a négyesekre minden esetben megmondta, hogy "kicsi" (300-500 ezer Ft), vagy "nagy" (1,2 millió felett) lesz. Még jobb becsléseket adott a statisztikailag megbízhatóbb (de kevésbé érdekes) kettesekre és hármasokra.

A program webes verziója kipróbálható a http://www.sg.hu/lottotitka.php címen.

Akit érdekel a téma, a budapesti West End üzletközpontban lesz 2004. szeptember 10-én, pénteken délután 5 órakor "A szerencse titkai" című könyv bemutatója, melyre a szerző, Dr. Bóc István és a Typotex kiadó ezúton hívja meg az SG Hírmagazin kedves olvasóit.

A programot, melyre a belépés díjtalan a könyvfesztivál színpadán tartjuk (a léghajónál).

Lesz még "Legyen Ön is lottómilliomos!" vetélkedő, mely után a győztes akár milliókkal lehet gazdagabb. :-)

További nyeremények: könyvek, ajándékcsomagok a szponzorok támogatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • boci55 #43
    Nagy vita nincs közöttünk. Ha 52 hétig nincs ötös, akkor tényleg érdemes lesz lottózni (most talán a negyedénél járunk). Persze a Szerencsejáték Rt nem fizet rá a dologra, akkor azt a pénzt osztják ki, amit a szorgalmas játékosok egy év alatt összehordtak. De ebből érdemes lenne részesedni. Kár, hogy olyan kicsi az esélye az ilyen hosszú ötösmentes periódusnak.
  • xoxo009 #42
    annak örülj hogy vissza nyered és gyorsan állj le amikor nyerőben vagy!!(szerintem)
  • marigó #41
    két rövid történet,a barátom évi szinten fél mill. összeggel játszik, a másik évben meg ezt a összeget egyben visszanyeri,én évi szinten 170.000-ért, a másik évben ue-vissza ,mi ez ha nem statisztika.
  • xoxo009 #40
    Lottózni (azon kívül, hogy 150 Ft-ért hetente veszel egy álmot) egy esetben érdemes, ha 52 hétig nincs ötös. Ekkor az 53. héten szétosztják a felgyúlt nyereményalapot
    én ennek a kijelentésedre alapoztam a kérdésemet!!de amit létrehoztál az előtt le a kalappal!
  • boci55 #39
    Kedves Xoxo !

    Szerinted az reklámozza a lottót, hogy leírom, 36 %-ot adnak vissza a befolyt összegből? Ennek megfelelően kérdésedre, hogy kapok-e ezért pénzt a Szerencsejáték Rt-től, válaszom nem (sajnos...nem jönne rosszul pár milla).
  • xoxo009 #38
    ne haragudj,de te kapsz azért pénz hogy reklámozd a lottot???
  • who76 #37
    A lottó azon kívül, hogy valaki álmokat vásárol 150 Ft-ért, tényleg semmire se jó. Egy valamivel lehet tartósan profitot elérni, az pedig a sportfogadás. Igaz, hogy tisztában kell lenni a csapatokkal játékosokkal, de ez legalább biztosabb. Szerintem egyszer érdemes kipróbálni. És ami meg nem elhanyagolható, itt legalább van sikerélmény is. Amúgy a ezt a 90-ből 5 számot lottót, már szinte sehol nem játszák Mo.-n kívül, mert annyira kicsi az esély a nyerésre. Érdekes Mo.-n még ez is meg tud élni, persze ha van rá kereslet, akkor miért is ne.

    Egy magyar nyelvű sportfogadó iroda
  • xj700t #36
    Édekességként megemlítenék 1 esetet:

    A közelmúltban németországban emberünk megütötte a főnyereményt. Ha jól emlékszem kb 10 millió € volt. A szerencsés nyertes kicsit megrémült az összegtől, mert az egész! összeget az általa alapított jótékony alapítványnak adományozta. Egy kanyi vasat sem tartott meg a nyereményből, viszont tovább lottózik.
  • boci55 #35
    Sziasztok, itt megint a könyv írója. Köszi a konstruktív megjegyzéseket. Mégegyszer szeretném leszögezni, hogy a könyv senkit nem akar rábeszélni a lottóra, csak abban segít, hogy ha valaki játszik, a maximumot hozza ki. A lottón a befolyt összeg 36 %-át osztják ki a játékosok között, azaz (szelvény 150 Ft) az átlagos nyeremény 54 Ft. Ha ügyesen töltöd ki a szelvényedet, akkor az e heti húzásra a várhatő érték:
    nyeremény esély várh. Ért
    ötös    1200000000 1:43949208      27,30
    négyes  2500000    1:103410          24,18
    hármas  18000      1:1251           14,39
    kettes  1700       1:40,5          41,98
                     összesen           107,84

    ami még mindíg alatta van a szelvény árának, de messze több, mint az átlagos. Lottózni (azon kívül, hogy 150 Ft-ért hetente veszel egy álmot) egy esetben érdemes, ha 52 hétig nincs ötös. Ekkor az 53. héten szétosztják a felgyúlt nyereményalapot a kisebb nyerőosztályok között, és ekkor az egy szelvényre eső nyeremény átlagosan 600 Ft körül várható. Mivel az ötös esélye kb 10 %, ezért valami halvány esély van arra, hogy megérünk egy ilyen szakaszt.
    Hosszútávon nyerni a blackjack nevű kaszínójátékon lehet, a módszert leírtam a könyvben.

  • Mice #34
    pl. azért hogy ha senki nem nyer akkor feltornászhatják odáig a nyereményt hogy a végén az is vegyen aki amúgy nem szokott (pl fater)ergó nő a bevételük...